kinowar.com

Маріуполіс: документальний фільм українського виробництва на Берлінале 2016

Фільм «Маріуполіс» режисера Мантаса Кведаравічюса візьме участь у Берлінському міжнародному кінофестивалі, який відбудеться із 11 по 21 лютого 2016 року.

Мариуполис документальный фильм литовского режиссера про Украину

«Мантас Кведаравічюс залишив сильне враження із дебютним фільмом «Барзах», кінематографічним нарисом про конфлікт Росії в Чечні у Панорамі 2011 року. Тепер він повернувся з фільмом «Маріуполіс»: повсякденне життя, визначається бомбами, що загрожують Маріуполю, місту в Україні, розташованому на схід від Криму і колись заселеному греками. Це візуально потужна данина місту в умовах кризи, присвячена його поетам та швецям» – повідомляють  у прес-офісі Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Фільм було відзнято протягом весни-осені 2015 року у місті Маріуполь, селищах Широкіне та Сартана. Це універсальний фільм про людей і обставини, про цінність кожної миті; про людей, які живуть і не втрачають надії і звикли до гуркоту граду в декількох десятках кілометрів. Це фільм не про боротьбу, а про життя, яке протікає своїм ходом, незважаючи на зміну кольорів прапору або присутність військових. Цей фільм не про війну, а про мир під час війни. І показати цей мир дуже важливо і для нинішніх і для майбутніх поколінь.

Наразі фільми про Україну набувають широкого резонансу у світі. Та головне, що вони стають важливими та визнаними не лише через актуальність теми, а й через художню якість. Фільм «Маріуполіс» – це ко-продукція України, Литви, Німеччини та Франції. Продюсерами виступили Анна Паленчук (435 ФІЛМС); Уляна Кім (Studio Uljana Kim), яка була представником Литви у Раді Європи Єврімажу, а також є продюсером фільмів-лауреатів Каннського, Венеціанського, Роттердамського міжнародних кінофестивалів; Надія Турінцев (Rouge International), фільми якої теж були показані в рамках «Санденсу» Міжнародних кінофестивалів у Торонто, Каннах, Локарно, Сан-Себастьяні; та Танассіс Каратанос – продюсер та виконавчий директор (TWENTY TWENTY VISION, PALLAS FILM) в досягненнях якого є номінація на Оскар за кращий фільм іноземною мовою, призи та участь у міжнародних кінофестивалях у Каннах, Трібеці, Карлових Варах та Берліні.

Із боку іноземних партнерів «Маріуполіс» було профінансовано державними інституціями та фондами, в Україні фільм було знято за власні кошти.

В Україні режисер Мантас Кведаравічюс працює над двома документальними фільмами “Маріуполіс” та “Стасіс” – довгостроковий кінопроект на тему тіла, радості, і відчуження в трьох містах (Одеса , Стамбул, Афіни).

Історія створення

Навесні 2015 року Мантас Кведаравічюс їхав до Одеси працювати над проектом документального фільму «Стасіс» і вирішив зняти грецьке поселення на сході України, біля Маріуполя. Він потрапив у Маріуполь і зрозумів, що це найкінематографічніше місто, у якому потрібно обов’язково знімати кіно.

Посилання на прес-реліз Берлінського МКФ 2016

Сторінка 435 FILMS distribution на facebook

 

 

Коментарі