kinowar.com

Мильна бульбашка соціальних зв’язків. Рецензія на мультфільм Щось не так з Роном

 14.10.2021  Новини, Рецензія

Якби Понсольдт зняв свою «Сферу» у форматі мультика

Apologize if all that I sound like, is I’m complaining

But life keeps on complicating and I’m debating.

Going Through Changes, Eminem

Якраз коли в США розгорівся новий скандал, і сенатори розпинають Цукерберга за те, що його соціальні мережі плавлять мізки малолітнім, на екрани виходить мультфільм про цифрове майбутнє дітей «Щось не так з Роном» (Ron’s Gone Wrong).

Щось не так з Роном RON'S GONE WRONG

Це перший великий проект британської компанії Locksmith Animation, заснованої у 2014 році продюсеркою, режисеркою та сценаристкою Сарою Сміт. І дістався до екранів мультфільм не без випробувань.

Випустити його спочатку мала Paramount Pictures, але пізніше він перейшов до 20th Century Studios. Та після злиття останньої з Disney і закриття їхньої внутрішньої Blue Sky Studios («Ріо», «Роботи», «Льодовиковий період») партнерство з Locksmith Animation припинили, тож в подальшому мультфільми британської студії випускатимуть Warner Bros.

Та не думайте, що це аматорський мультфільм. Хоч він і став першим повним метром для компанії Сари Сміт, над ним трудилися досвідчені Жан-Філіп Віне («Баранчик Шон») та Октавіо Родрігез («Капітан Підштанько»). Вийшло у них щось середнє між «Сферою» Джеймса Понсольдта та «Соціальною мережею» Фінчера, але у форматі мультфільму.

Отже, уявіть недалеке майбутнє. Діти тепер залипають не у телефони, а носяться з бі-ботами – персональними роботами, що заміняють не лише усі ґаджети, але й друзів. Їх виробник, компанія Bubble (тобто Бульбашка) обіцяла, що бі-боти стануть для дітей найкращими друзями і допомагатимуть соціалізуватись. Наприклад, шукатимуть для них однолітків з подібними уподобаннями.

Щось не так з Роном RON'S GONE WRONG

Ну що могло піти не так? Хіба що діти почали безкінечно хизуватися своїми бі-ботами і шеймити тих, у кого їх немає. Не спілкуватися наживо, а знімати відеоповідомлення і ганятися за лайками в соціальній мережі Bubble. Ділитися абсолютно всіма персональними даними, не відходячи від роботів, які записують відео, звук і місцезнаходження. Звичайне життя у цифрову епоху, не більше.

Головний герой – Барні Пудовскі – живе зі своєю дивною родиною емігрантів з країни колишнього соціалістичного табору. Він рано втратив маму, батьку нема коли займатися його вихованням, та й бі-бота купувати йому ніхто не збирається. Тож хлопець став реднеком і маргіналом та випав із соціуму однокласників.

Все змінюється, коли йому таки дістається бі-бот. Але не простий, а пошкоджений – без частини заводських налаштувань. Тому хлопцю доводиться буквально виховувати робота з нуля, вчити його бути найкращим другом. І в процесі цього Барні сам починає замислюватися, що ж насправді означає дружба. А паралельно ініціює глобальний збій бі-ботів, чим загрожує існуванню Bubble.

На перший погляд, здається, що перед нами чергова стрічка про важливість друзів та живого спілкування і тотальну шкоду ґаджетів. Ну і про злі корпорації нового часу, які збирають дані та маніпулюють користувачами. Bubble будь що прагне зам’яти інцидент та відібрати у хлопця бракованого робота.

Щось не так з Роном RON'S GONE WRONG

Та все не так однозначно, як люблять говорити фанати теорій змов. Бі-боти таки стають корисними, особливо для таких дітлахів, як Барні. Бо маргіналом він став не через те, що всі однолітки завели бі-ботів, а тому, що його сім’я не змогла дати малому розуміння нормальних відносин та важливості дружби. І лише тоді, коли він вчить робота бути вірним, приймаючим, чесним, хлопчина й сам розуміє, що стосунки з людьми – це двосторонній процес.

А його батько – це типовий приклад невдалого вихователя, який вважає, що можна на словах і заборонах виховати ідеальну щасливу дитину. Дуже показово він розповідає про те, які шкідливі ці нові роботи, і що він не жадає, аби його дитина залежала від ґаджетів, при цьому постійно перебуваючи в телефоні та комп’ютері на зв’язку зі своїми клієнтами тато показує протилежний приклад.

Та й компанія Bubble виходить не цілковитим злом, бо її директор, натхненник та автор коду для роботів, якого звуть Марком, показаний добрим гіком та нердом, який дійсно хоче нести добро людям. А от операційний директор, змальований вочевидь з СЕО Apple Тіма Кука, навпаки, ненавидить дітей і жадає лише влади й прибутків.

Творіння Locksmith Animation відрізняється яскравою й дуже привабливою картинкою, із соковитими кольорами та приємною анімацією. Тут купа жартів та смішних моментів, які сподобаються не лише дітям, але й дорослим. При цьому рейтинг мульту 8+ років, тож готуйтеся пояснювати малечі ідеї авторів.

Щось не так з Роном RON'S GONE WRONG

Мультфільм «Щось не так з Роном» має не зовсім рівний сюжет і дещо уривчасто веде оповідь, проте він вийшов дуже актуальним за проблематикою, при цьому пропагуючи абсолютно універсальні цінності. Стрічка знову і знову показує, що проблеми соціалізації ховаються не в індустріалізації, прогресі та технологіях, а у людських взаєминах та вмінні спілкуватися. В першу чергу, всередині родини та з близькими людьми.

Звісно, все нове приносить нові виклики та вимагає адаптації. Проте саме адаптація дозволила homo neanderthalensis розвинутися в homo sapiens. А не намагання загальмувати прогрес та зупинити час. Тож як би нам не хотілося перекласти провину за проблеми дітей на ґаджети, школу, соціальні мережі чи зловісні корпорації, слід не забувати про важливість виховання. Адже здорова людина цілком здатна використовувати сучасні інструменти, а не ставати чиєюсь цільової аудиторією та цифровим зомбі.

А от коли власні страхи перемагають, ми починаємо замість вирішення власних проблем приховувати їх антиглобалістськими лозунгами, заміщувати антивакцинаторськими фейками, перебивати гомофобськими чи сексистськими ідеями, або просто прикривати пустими лайками й репостами у соцмережах.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі мультфільми усіх часів

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі