kinowar.com

«Монтажна лабораторія в Україні» завершила свою роботу

Міжнародна навчальна програма з лабораторією кіномонтажу, яку проводять в Україні First Cut Lab за підтримки Українського культурного фонду у партнерстві з Асоціацією кіноіндустрії України (АКУ) добігла кінця. Вона тривала майже 2 тижні, з 21 вересня по 2 жовтня у Києві.

Монтажна лабораторія в Україні

Наставником учасників з монтажу, який і проводив майже щоденні заняття став Бенджамін Мірґу – режисер монтажу, тренер, режисер-постановник, програмний координатор фестивалів.

«Лабораторія пройшла дуже продуктивно та щиро. Учасники справді прагнули вдосконалити монтаж своїх фільмів, проводили обговорення та прислухались до порад. Вони хотіли максимально наблизитись до фінальних варіантів монтажу в процесі роботи, але разом з тим, були готові йти на експерименти та ухвалювати радикальні рішення», – поділився своїми враженнями від майже двотижневого воркшопу наставник з монтажу Бенджамін Мірґу.

Також, в рамках лабораторії 30 вересня – 1 жовтня кожні з учасників отримали консультації від міжнародних сейлз-агентів.

Цього року до участі у лабораторії вперше були допущені документальні кінокартини. Трійка учасників складалась з наступних проєктів:

  • «Я, Ніна» / Lucky girl, реж. Марися Нікітюк, продюсери Яніна Соколова та Юлія Сінькевич;
  • «Памфір» / Pamfir, реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, продюсери Олександра Костіна, Лора Бріан, Клаудіа Смея, Богдана Шевчик, Жанкарло Насі;
  • «Залізна сотня» / Company of Steel, реж. Юлія Гонтарук, продюсер Ігор Савиченко

Марися Нікітюк

Міжнародним куратором в Україні став Метью Даррас. Він є міжнародним керівником Лабораторії першого кіномонтажу First Cut Lab, яку він співзаснував 2015 року. За 6 років програма підтримала понад 60 ігрових фільмів. Більша частина з них — це дебюти, багато фільмів мали світові прем’єри в Каннах, Торонто, Сан-Себастьяні, на Берлінале та Карлових Варах.

Проєкт «Навчально-практична програма «Монтажна лабораторія в Україні»» проходив у партнерстві з Асоціацією кіноіндустрії̈ України. Одним з основних завдань АКУ є створення сприятливих умов для української кіноіндустрії самостійно або у співпраці з органами державної влади, приватними структурами, благодійними фондами та представниками міжнародних структур. Заснована наприкінці 2016 року. Творчою координаторкою та керівницею проєкту є заступниця голови АКУ, продюсерка Наталя Лібет.

Проєкт «Навчально-практична програма «Монтажна лабораторія в Україні»» проводять за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою організаторів.

Український культурний фонд — державна установа, створена 2017 року як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду відповідно до чинного законодавства є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Коментарі