kinowar.com

Міжнародний Анімаційний фестиваль LINOLEUM 2019 оголосив склад журі

Став відомий склад журі міжнародного фестивалю анімації та медіа-мистецтв LINOLEUM, що відбуватиметься в Києві з 4 по 8 вересня. Також оголошені перші спікери лекційної програми фестивалю.

Міжнародний Анімаційний фестиваль LINOLEUM 2019 оголосив склад журі

Фестиваль LINOLEUM щороку підбирає новий склад журі із знаних та авторитетних представників анімаційної галузі. Досвід, знання та професійний рівень цих спеціалістів дозволять максимально об’єктивно оцінити усі роботи, подані до участі в конкурсних програмах. Нагадаємо, що усі 87 анімаційних робіт, що потрапили до національного, міжнародного та конкурсу комерційної анімації, демонструватимуться в кінотеатрі Жовтень (вул. Костянтинівська, 26) з 4 по 8 вересня. Цьогоріч склад журі складається з 6 чоловік – крім українських експертів переможців фестивалю обиратимуть фахівці зі Словенії, Швейцарії, Німеччини та Словаччини.

Одним із членів журі міжнародного та національного конкурсу є Міхал Бобровські із Словенії. Він викладає на гуманітарному факультеті Університету Марії Кюрі-Склодовської у Любліні. Також Міхал є програмним директором і співзасновником Міжнародного фестивалю StopTrik (Словенія-Польща), присвяченого стоп моушн анімації. Фахівець працює з різними європейськими фестивалями та кіноінститутами, як куратор, викладач і культурний діяч. Міхал є автором багатьох академічних і популярних статей, присвячених класичному японському, американському кіно, а також анімації.

Іншу східноєвропейську країну – Словаччину, в складі журі фестивалю LINOLEUM 2019 представлятиме Мартін Сматана. Він теж оцінюватиме анімаційні фільми, що потрапили до міжнародного та національного конкурсу. Його дебютний ляльковий анімаційний фільм Rosso Papavero був представлений на Берлінале 2015, показаний на понад 200 фестивалях і отримав 15 міжнародних нагород. Нещодавно Мартін закінчив свій випускний фільм для дітей «Повітряний змій» (The Kite) з прем’єрним показом на Берлінале 2019, який став лауреатом премії «Кращий дитячий фільм» на фестивалі анімаційних фільмів ITFS у Штутгарті (Німеччина) та отримав нагороду у категорії фільмів для молодіжної аудиторії в Аннесі (Франція).

Третім учасником команди журі іноземного та національного конкурсів стала Саша Рубан. Вона має освіту практичного психолога та музиканта, а в 2015 році закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого за фаховою спеціальністю режисер телебачення. У 2013-2014 рр працювала другим режисером та режисером монтажу скетч шоу «Країна У». Після цього Саша була режисером та сценаристом 3-го та 4-го сезонів анімаційного серіалу «Ескімоска: пригоди в Арктиці». У 2016 році – сценаристка та консультант у серіалі «Whizz Kids». З 2017 року і до теперішнього часу Рубан є режисером повнометражного анімаційного мультфільму «Мавка. Лісова пісня» виробництва студії Animagrad.

Конкурс комерційної анімації, яка зазвичай складається з музичних кліпів та рекламних роликів, виконаних в анімаційній техніці, також оцінюватиме три відомих експерти.

Нікіта Діакур – режисер, який народився у Росії, а зараз проживає у Німеччині. Він найбільше відомий своїми проектами Ugly та Fest, які отримали визнання на кінофестивалях у всьому світі. Його фірмовий стиль – динамічне комп’ютерне моделювання, яке включає такі елементи, як спонтанність, випадковість і помилку. Діакур регулярно проводить лекції та семінари, був резидентом потужного хабу креативних проектів Q21 (Відень, Австрія). Є членом Європейської кіноакадемії.

Швейцарський режисер анімаційних фільмів та художник Фредерік Сіґель також виставлятиме оцінки учасником цієї секції. Висловлюючи власні художні погляди в своїх короткометражних фільмах, ілюстраціях і музиці, він також викладає основи анімації, випускає комерційний контент та музичні відео. Фільм Сігеля “Рубен йде” отримав кілька нагород, у тому числі швейцарську премію за кращий випускний фільм. Фредерік є переможцем конкурсу комерційної анімації минулорічного фестивалю LINOLEUM за роботу Big Buddy Blue.

Третім представником складу журі, який разом з Діакуром та Сігелем визначить переможця конкурсу комерційної анімації, є українець Олексій Тертишник. Арт-директор найкреативнішої агенції України — Saatchi&Saatchi Ukraine, має більш ніж 10-ти річний досвід в галузі дизайну та маркетингових комунікаціях. Олексій володіє головними професійними нагородами в сфері дизайну: Red Dot Design, Epica, Eurobest, European design awards.

Двоє із членів журі також виступлять у рамках лекцій та майстер-класів LINOLEUM 2019, які проходитимуть у креативному просторі Izone (вул. Набережно-Лугова, 8).  Нікіта Діакур представить лекцію під назвою «Зламані симуляції Ugly». Основна концепція проекту Ugly — застосування безпосередніх та інтуїтивних методів моделювання, текстурування та анімації. Розмова буде зосереджена на процесі розробки ідей та підходів, які ведуть до остаточного анімованого продукту. Анімація в Ugly — це комбінація лялькової мультиплікації та комп’ютерного моделювання, яка варіює від фізично точного до викривленого. Подібна анімація наближається до кіномистецтва, яке намагається відтворити реальне життя: так само, як і актор, комп’ютер слідує за вказівками аніматора і видає органічну, непередбачувану та особисту гру.

Член журі міжнародного та національного конкурсу Міхал Бобровскі презентуватиме книгу «Пропаганда, ідеологія, анімація. Спотворені мрії історії». Представлена ​​монографія розглядає історію та сучасність мультиплікації крізь призму ідеологічної складності цього засобу. Редакція запросила дослідників і кінокритиків, щоби обговорити небезпечні зв’язки між анімацією та пропагандою. Незалежно від ідеологій політичних систем ХХ та ХХІ століть, їх пропагандистські меседжі ґрунтувалися на досить схожих теоретичних і методологічних припущеннях. Поруч із статтями науковців, які мають високий експертний статус у всесвітніх анімаційних дослідженнях, в книзі публікуються статті молодого покоління науковців і активістів кінокультури.

 

Абонементи вже у продажу за посиланням concert.ua/ru/booking/linoleum/

Фестиваль LINOLEUM 2019 проходитиме за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства з питань кіно, Посольства Королівства Нідерланди в Україні, Австрійського культурного форуму у Києві та Французького Інституту в Україні

Організатор фестивалю – анімаційна студія Animagrad

Програмні партнери: Українська Анімаційна Асоціація (УАнімА), Так Треба Продакшн,  Digital Cinema Ukraine

Медіа-партнери: Kinowar.com, bodo.ua, Фокус

Кінотеатральний партнер: Планета Кіно

Радіо-партнер: NRJ

Слідкуйте за оновленнями на сайті фестивалю linoleumfest.com та у соцмережах facebook та instagram

Коментарі