kinowar.com

Міні-ретроспектива британського режисера Майка Лі на 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі

Спеціальний гість 10-го ювілейного ОМКФ, британський режисер театру і кіно Майк Лі представить міні-ретроспективу своєї фільмографії

Майк Ли

Знаменитий режисер Майк Лі за свою кар’єру здобув безліч нагород. Він 5 разів отримував премію BAFTA, нагороду за найкращу режисуру Каннського кінофестивалю і “Золоту пальмову гілку”, а також “Золотого лева” Венеційського кінофестивалю. Крім того, він є автором понад 20 п’єс.

У програму міні-ретроспективи Майка Лі увійшли три фільма, зокрема стрічка “Оголені” 1993 року. Саме за неї Майк Лі отримав нагороду “Найкращий режисер” Каннського кінофестивалю. Фільм розповідає про Джонні, який тікає з Манчестера до Лондона, щоби уникнути побиття сім’єю зґвалтованої ним дівчини. Там він знаходить свою колишню та якийсь час живе безхатьком. Герой постійно прискіпується до перехожих та зустрічається із надто схожими на себе персонажами.

Другий фільм з ретроспективи режисера – “Таємниці та брехня” 1996 року. Ця стрічка була вкрай високо прийнята світовою кінопресою та удостоєна безлічі нагород, в тому числі “Золотої пальмової гілки” Каннського кінофестивалю. Сюжет розгортається навколо 27-річної темношкірої жінки Ортенс, яка після смерті прийомної матері вирішує відшукати біологічну. Її приголомшує те, що справжня матір, Синтія, виявляється білою і у неї є 20-річна дочка. Попри переполох, у Синтії пробуджуються почуття до давно забутої дитини.

Ще одним фільмом Майка Лі, який побачать глядачі 10-го ОМКФ, буде “Пітерлоо” 2018 року. Це буде українська прем’єра стрічки. В основі фільму – реальні події, що сталися 16 серпня 1819 року у Манчестері і отримали назву “Бійні в Пітерлоо”. Тоді, британські урядові сили налетіли на 60-тисячний натовп, який вимагав політичної реформи та висловлював свій протест щодо загального зубожіння. Бійня в Пітерлоо стала визначальною подією для британської демократії, а також відіграла помітну роль у заснуванні газети The Guardian. Фільм Майка Лі брав участь в основному конкурсі 75-го Венеційського кінофестивалю.

Під час ювілейного ОМКФ Майк Лі отримає почесну статуетку “Золотий Дюк” за внесок у кіномистецтво.

Нагадаємо, що ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12-го до 20-го липня.

Коментарі