kinowar.com

На Берлінському міжнародному кінофестивалі (Berlinale) відбулась світова прем’єра фільму Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва «Номери»

Світова прем’єра фільму «Номери» за однойменною п’єсою режисера Олега Сенцова відбулась 18 та 21 лютого в рамках програми спеціальних показів ювілейного Берлінського кінофестивалю Berlinale Special

Номери Олег Сенцов та Ахтем Сеітаблаєв

Показ 18 лютого пройшов в одному найстаріших театрів Берліну Maxim Gorki Theater, який існує з 1952 року. Гостями події стали посол України у Німеччині Андрій Мельник, радник-посланник посольства України у Німеччині Ростислав Огризко. Творчу команду на події представляли режисери Олег Сенцов та Ахтем Сеітаблаєв, оператор-постановник Адам Сікора, продюсерка Віолета Камінська, актори Євген Черников, Агата Ларіонова, Олександр Бегма

Номери фільм Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва

«Номери» – повнометражний художній фільм, що був створений за однойменною п’єсою Олега Сенцова. Це розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу  робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їх закони.

Перед показом гостей вітали Йоганнес Кірстен, виконавчий драматург театру, який зізнався, що для них велика честь стати прем’єрним майданчиком для показу фільму, та Карло Чатріан, художній керівник кінофестивалю.

Фінальні титри зал зустрів гучними оплесками та стоячи, а після показу відбулась сесія з питаннями та відповідями за участю Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва, які розповіли про роботу над фільмом, що тривала під час перебування Олега у колонії суворого режиму у Російській Федерації. Модераторами виступили Ольга Радецька, яка брала участь у перекладі на німецьку мову збірки оповідань Олега Сенцова «Життя», та Фолькер Вісла, доктор наук та представник видання Osteuropa, одного з провідних міжнародних журналів в галузі досліджень по Східній Європі.

Номери фільм Олега Сенцова

«Це універсальна історія, і за 10 років вона не втратила своєї актуальності. Це не історія Росії, це історія будь-якого суспільства. Всі революції схожі одна на одну», – зазначає Олег Сенцов.

«Я дуже хотів, мріяв про те, щоб ми з Олегом разом могли презентувати цей фільм на Берлінському кінофестивалі. І це сталося. І це надзвичайно. Це важливе кіно, яке поєднує багато жанрів: гротеск, психологічну драму, антиутопію, мелодраму,  лірику. Я називаю цю суміш своєрідним “Ноєвим ковчегом”. Нічого нового ми світу не розкажемо, це історія про вибір, зраду, боягузтво, але це той момент, коли ти розумієш, що не показати цього ти не можеш», – коментує Ахтем Сеітаблаєв.

21 лютого гості пройшлись червоною доріжкою до сучасного Haus der Berliner Festspiele на урочистий показ фільму «Номери»: керівник напряму холдингу StarLightMedia із виробництва мультиплатформових серіалів Олексій Гладушевський, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Синькевич, Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, кінопродюсер, Член Громадської ради Українського Оскарівського комітету Павло Сушко, представник Державного агентства України з питань кіно Артем Голосов, а також творча команда фільму – режисер Ахтем Сеітаблаєв, продюсери Анна Паленчук, Даріуш Яблонський, Ізабела Войцик та Віолета Камінська, композитор Милош Єлич, режисер монтажу Ярослав Камінський, художник-постановник Кирило Шувалов, актори Віктор Андрієнко, Євген Черников, Агата Ларіонова та Олександр Бегма.

Привітне слово сказала виконавча директорка фестивалю Марієтта Ріссенбек, яка зазначила важливість цього кіно та проблем суспільства, на які він звертає увагу.

«Коли ми працювали над проєктом, ми робили все можливе, аби жодна людина не знала, що Олег працює над фільмом з колонії, інакше нам би просто обмежили зв’язок з ним. Вся команда, яка працювала над фільмом була дуже віддана процесу й закохана у проєкт. Це відчули й глядачі у залі, які жваво реагували під час фільму. Адже у фільмі багато гумору», – говорить продюсерка Анна Паленчук.

Після перегляду зал зустрів творців фільму оплесками, а глядачі поділилися враженнями.

Номери фільм Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва

«Фільм дуже сучасний та актуальний, особливо якщо розуміти контекст подій, які відбуваються навколо нас. Такі фільми зараз нам вкрай необхідні», – Олексій Гладушевський, керівник напряму холдингу StarLightMedia із виробництва мультиплатформових серіалів.

«Це більше, ніж просто фільм. Це скоріше масштабний проєкт, акція, яка пов’язана з реальною людиною, за яку вся кіноспільнота, і не тільки вона, вболівала багато років, боролась за свободу. Це вже символ свободи людини, свободи творчості, і такий формат, як зйомки фільм, перебуваючи незаконно ув’язненим у тюрмі в колаборації з іншим дуже талановитим режисером, який стає твоїми руками, очима, головою, – це цікаво як феномен. І сама історія, звісно, про вічні цінності, про те, що думає кожен з нас, з чим стикається кожен день, про те, що робить влада з людьми, і це поважний привід замислитись», – Юлія Синькевич, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Це дуже важливо, коли мистецтво звертає нашу увагу на те, що відбувається навколо нас», – Милош Єлич, композитор, клавішник гурту «Океан Ельзи».

«Я дуже радий, що Україна представляє на міжнародній арені все більше і більше своїх фільмів. Вітаю знімальну групу в особі продюсера Анни Паленчук з такою значущою подією, ще й в ювілейний для фестивалю рік. Дуже гідно все представили. Спасибі, що запросили на сцену. Звідти було добре видно, як бурхливими оплесками зал вітав команду, фільм – це був аншлаг», – Павло Сушко, Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, кінопродюсер, Член Громадської ради Українського Оскарівського комітету.

Ще один показ в рамках фестивалю відбудеться 25 лютого о 15:00. Прем’єра фільму «Номери» в Україні запланована на осінь 2020 року.

Фільм – копродукція України (435 FILMS за підтримки Міністерства культури України), Польщі (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехії (Česká Televize) та Франції (Canal+).

 

«Номери» – повнометражний художній фільм, що був створений за однойменною п’єсою Олега Сенцова. Це розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу  робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їх закони. Номери відмовляються від старої системи, але чи буде нова краща за попередню?

 

Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

Автор сценарію: Олег Сенцов 

Продюсери: Анна Паленчук, Даріуш Яблонський, Віолета Камінська, Ізабела Войцик

Композитор: Милош Єлич

Хореограф-постановник: Олена Шоптенко

У ролях: Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов, Лорена Колібабчук, Денис Роднянський, Олена Узлюк, Євген Черніков, Агата Ларіонова, Олександр Бегма, Марія Смолякова, Максим Девізоров, Євген Лебедін, Олег Карпенко, Олександр Лаптій, Віктор Андрієнко

Жанр: драма, гротеск

Рік: 2019

Виробництво: Україна (435 FILMS за підтримки Міністерства культури України), Польща (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехія (Česká Televize), Франція (Canal+)

Тривалість: 102 хвилини

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Коментарі