kinowar.com

На MEGOGO покажуть найкращу українську анімацію за 30 років за версією анімаційного фестивалю LINOLEUM

Онлайн захід відбудеться до Дня Незалежності України та пройде за ініціативи фестивалю авторської анімації та медіамистецтва LINOLEUM на медіасервісі MEGOGO. Переглянути фільми можна буде безкоштовно та без реєстрації.

фестиваль анімації LINOLEUM 2021

Фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM представляє програму найкращих вітчизняних анімаційних фільмів за 30 років. Команда фестивалю обрала десять короткометражних стрічок, які показують вітчизняне «мальоване кіно» як мистецтво, здатне говорити на різні темі та захоплювати авдиторію.

«Наша добірка об’єднує різні покоління авторів, різні творчі підходи та стилі. Це міні-історія анімації в Незалежній Україні, але насамперед це фільми, що викликають у нас захват – яким ми хочемо щиро поділитися з глядачами на честь головного свята країни», – кураторка програми Юлія Кузнєцова.

Першою глядачі побачать стрічку-ровесницю Незалежної України – анімаційний фільм Михайла Титова «Крокодил», чий сюжет ґрунтується на повісті Федора Достоєвського. Це історія людини, яка, потрапивши в пащу крокодила, залишилася там жити. І живе своїм життям і пише економічні принципи, і мріє про життя як у Європі, де всі шкодують крокодилів і тих, хто в них живе.

Окрім «Крокодила» на глядачів чекає ще два фільму з 90-х: містичний й символічний «День народження Юлі» Наталії Марченкової та etc. Олега Коваленко про протистояння людини та комара. Останній спеціально для показу до Дня Незалежності був наданий студією «Борисфен».

З нульових до підбірки потрапила лише одна анімація, але яка – «Йшов трамвай №9» Степана Коваля. Фільм займає 52-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно за версією національної та міжнародної спільноти кінокритиків, опитаної Національним центром Олександра Довженка.

Наступне десятиліття було плідним на талановиті стрічки, тому у підбірці їх більше половини. «Двісті перша» Олега Педана — це алегорична історія про корову, що намагається втекти з молокозаводу, де на неї чекає неминуча загибель. Фільм «Жуйка» Ольги Марчук – один день із життя звичайної жуйки. Чи, як зазначають автори, може, один день із вашого життя?

Дія фільму «Крамниця співочих птахів» Анатолія Лавренишина розгортається в урбаністичному місті майбутнього, де механізми замінили живих істот. Музичне відео на трек Eluvium ‘Regenerative Being’ (Регенеративна істота) Стаса Сантімова не менш соціофобне та показує життя самотнього чоловіка, що опиняється в дивному готелі, де все заздалегідь сплановано до його прибуття.

Стрічка «Пуповина», що розповідає про стосунки матері і сина, два роки тому здобула спеціальну відзнаку журі українського конкурсу LINOLEUM. Її режисер Олександр Бубнов – понад 30 років займається анімацією, зокрема працював на легендарному мультфільмі «Острів Скарбів» Давида Черкаського.

Закриє показ фестивальний хіт Микити Лиськова «Кохання». Стрічка складається з епізодів, не пов’язаних між собою сюжетно і стилістично. В іронічний спосіб фільм переосмислює суспільство урбанізованих міст та рясніє артефактами сучасного Дніпра, що знайомі кожному його мешканцю. Фільм Микити Лиськова став номінантом та лауреатом багатьох міжнародних фестивалів, зокрема, він потрапив в основний конкурс анімаційного фестивалю Ансі – головної анімаційної події у світі, виграв Гран-прі Міжнародного фестивалю анімаційного кіно TAFF у Фінляндії й Головний приз анімаційного конкурсу Талліннського кінофестивалю «Темні ночі».

«Сьогодні українська анімація переживає своє друге народження і все більше привертає увагу шанувальників із усього світу. Тож ми раді підтримати фестиваль LINOLEUM, який зібрав найкращі здобутки вітчизняної анімації за 30 років. Хочемо показати нашій великій аудиторії, що українська анімація жива і конкурентна, а за роки незалежності у нас зібралося чимало стрічок, які вже можуть позмагатися із повноцінним метром за якістю та креативністю матеріалу», — маркетинг-директорка MEGOGO Валерія Толочина.

Долучитися до перегляду української анімації від LINOLEUM на MEGOGO можна буде з 20 серпня по 5 вересня абсолютно безкоштовно. Перегляд буде доступний із усіх пристроїв, що підтримує медіасервіс, а саме: Smart TV, смартфони, планшети, медіаплеєри, ігрові консолі та інші.

Офіційний сайт

Facebook

Instagram

YouTube

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM – найбільший міжнародний анімаційний фестиваль в Україні, який існує з 2014 року. Щороку LINOLEUM пропонує учасникам та відвідувачам переглянути найкращу національну та світову анімацію, відвідати спеціальну освітню програму та взяти участь у воркшопах визнаних і відомих представників анімаційної індустрії країни та світу. Головна мета фестивалю – просування незалежної анімації в Україні.

Цього року фестиваль LINOLEUM відбудеться з 1 по 5 вересня.

Тема LINOLEUM 2021 – «ПРИСУТНІСТЬ. БЛИЗЬКІСТЬ. ДОТИК», натхненна світовою пандемією. Одного дня ми прокинулись у світі, де звичний порядок речей розлетівся на друзки. Фізична присутність стає справжнім раритетом, близькість — забороненою розвагою, а дотик — смертельною небезпекою. Кризова поведінка стала нашою новою нормальністю, а простір довкола — священно недоторканим. Ми відчайдушно вигадували нові форми взаємодії і практикували розрив зв’язків як громадську відповідальність. Ми навчились пізнавати світ на відстані витягнутої до екрана руки. Ми майже змирились з форматом онлайн. Проте тактильний голод не зник, він все ще потребує стосунку. Ми спробували укласти в логічні конструкції та слова раптове божевілля, в яке скотився світ навколо. Проте виявилось, що осмислення реальності неможливе без близького контакту, а культура — безживна, якщо не резонує з тілами. Ми раптом відчули власні тіла як частину фізичної космології. Виявилося, що цінність визначається осяжністю, а досвід буття можна сповна пережити завдяки дотику.

Фестиваль LINOLEUM 2021 проходитиме за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Організатор фестивалю: анімаційна студія Animagrad.

Партнери фестивалю: Польський інститут у Києві, Французький інститут в Україні, Центр креативних технологiй TUMO Kyiv, видавництво ArtHuss.

Медіапартнери фестивалю: видання «Нове українське кіно», Kinowar, Marie Claire, bit.ua, та радіо «Ретро FM»

Коментарі