kinowar.com

Оголошено Міжнародну конкурсну програму Одеського міжнародного кінофестивалю 2019

На прес-конференції 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю, що відбулася 18 червня у Києві (кінотеатр “Оскар”) та 19 червня в Одесі (готель “Лондонська”) оголосили Міжнародну конкурсну програму

У прес-конференції у Києві взяли участь президент ОМКФ Вікторія Тігіпко, генеральний продюсер ОМКФ Юлія Сінькевич, програмний директор ОМКФ Антельм Відо, програмний консультант ОМКФ Алік Шпилюк, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, Голова Правління АТ “ТАСКОМБАНК” Андрій Комаріст та директор каналу “Україна” Вікторія Корогод. В Одесі до прес-конференції доєдналася також радниця міського голови — Олена Павлова.

На участь у конкурсних програмах 10-го ОМКФ було подано 1110 фільмів. До Міжнародної конкурсної програми селекційна комісія відібрала 12 повнометражних фільмів з 18 країн (враховуючи країни копродукції): України, Колумбії, Аргентини, Нідерландів, Німеччини, Швеції, Уругваю, Литви, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Італії, Албанії, Китаю, Люксембургу, Бельгії, Ізраїлю, Франції та Грузії. Вони змагатимуться за Ґран-прі ОМКФ — “Золотого Дюка” — та інші нагороди Міжнародного конкурсу.

ФІЛЬМИ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРСНОЇ ПРОГРАМИ

● Повнометражна художня драма “А потім ми танцювали” (And Then We Danced) Левана Акіна про життя молодого танцівника Національного грузинського ансамблю Мераба, який радикально змінюється, коли закохується у свого амбіційного суперника.

● Дебютна повнометражна картина “Додому”(Evge / Homeward) українського режисера Нарімана Алієва. Ця стрічка була відібрана до програми «Особливий погляд» цьогорічного Каннського кінофестивалю. За сюжетом, Мустафа, який втратив старшого сина під час військових дій на Сході України, вирішує поховати його на батьківщині у Криму. Разом зі своїм молодшим сином вони вирушають у подорож, що глибоко позначиться на їхніх стосунках.

● Драматичний фільм “Монос” (Monos), копродукційна робота Колумбії, Аргентини, Нідерландів, Німеччини, Данії та Швеції режисера Алехандро Ландеса. Фільм розповідає про вісімку озброєних дітей, які наглядають за заручницею та дійною коровою. Режисер Алехандро Ландес розглядає хаос і туман війни з унікальної перспективи підліткового віку.

● Драма “Королева сердець” (Queen of Hearts / Dronningen) – це спільна робота Швеції та Данії режисерки Май Ель-Тухі. Стрічка показує щасливу жінку, у якої все склалося в житті і з сім’єю, і з кар’єрою. Але все може зруйнувати поява чоловікового сина від першого шлюбу. Адже тут втручається любов жінки – не материнська.

● Cоціальна драма “Тут був Саша” (Sasha Was Here / Čia Buvo Saša) литовського режисера Ернестаса Янкаускаса відкриває перед глядачем історію бездітної пари, яка вирішує усиновити шестирічну дівчинку, однак їм пропонують хлопчика-бунтівника Сашу. Подружжя погоджується взяти на один день хлопчика, доки помилку не виправлять. І це рішення назавжди змінить життя трьох людей.

● Драма з елементами комедії “Тель-Авів у вогні” (Tel Aviv On Fire) ізраїльського режисера Самеха Зоабі відкриває історію Салама – недосвідченого палестинського молодика, який став сценаристом популярного серіалу. Після випадкової зустрічі з ізраїльським солдатом він починає стрімко підніматися кар’єрними сходинками.

● Італійська комедія “Чоловік, який купив Місяць” (The Man Who Bought The Moon / L’uomo che comprò la luna) режисера Паоло Дзукки показує сардинського рибалку, який заради коханої жінки готовий на все – навіть пообіцяти Місяць. А чоловіки Сардинії завжди дотримуються обіцянок.

● Американсько-британський драматичний фільм “Сувенір” (The Souvenir) режисерки Джоанни Гоґґ — про молоду студентку-кінематографістку Джулію, у якої зав’язуються стосунки із харизматичним, але ненадійним чоловіком Ентоні. Ця близкість стає причиною ворожнечі між донькою та мамою, яка проти таких стосунків.

● Китайська комедія режисера Луо Ханьсіна “Шлях згоди” (Uncle And House / He Qun lu) розповідає про хлопця, який повертається до Китаю після навчання за кордоном і спільно з двома друзями розпочинає колекторський бізнес.

● Стрічка “Сиротинець” (The Orphanage / Parwareshgah) афганської режисерки Шаxрбану Садат про підлітка Кодрата, який спекулює квитками до кінотеатру, допоки його не запроторює до притулку радянська міліція наприкінці 1980-х.

● Фільм “На посту!” (Keep An Eye Out/ Au Poste) режисера Кантена Дюпйо — після того, як Фюґен знаходить труп на ґанку свого будинку, він усе робить правильно і одразу ж звертається до поліції . Але тепер йому доведеться провести усю ніч у відділку — на нього чекає жорсткий і дуже дивний допит за участі начальника поліції Бюрона.

● Стрічка “Ініціали С.Ґ.” (Initials S.G/ Initials S.G) режисерів Ранії Аттьє та Даніела Ґарсії розповідає про аргентинця Серхіо Ґарсеса. Йому вже за п’ятдесят, але він досі думає що тридцять п’ять. Він живе в Буенос-Айресі, безбожно пиячить і курить траву. Друзі називають його Французиком — замолоду він записав альбом іспаномовних каверів на пісні Сержа Ґенсбура і зрештою повірив у власну французськість. Серхіо зводить кінці з кінцями завдяки випадковим ролям деінде, здебільшого статистів на зйомках у різних частинах міста. Але його щира пристрасть і мрія — бути актором, справжнім митцем.

Оцінювати конкурсні фільми буде Міжнародне журі, до складу якого увійшли: бельгійський режисер Петер Бросенс, українська акторка, яка працює в Голлівуді Іванна Сахно, член Європейської кіноакадемії, директор Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах Карел Ох (Чехія), ірландський актор Баррі Ворд, а також грузинська режисерка, продюсерка та письменниця Нана Еквтімішвілі.

Коментарі