kinowar.com

Зв’язок (Liaison)

Зачекайте, будь ласка...

Венсан Кассель і Єва Грін грають коханців у британсько-французькому багатосерійному політично-шпигунському трилері на сервісі Apple TV+. Це не пригодницький шпіонаж у дусі бондіани (Грін, нагадаємо була дівчиною Бонда у серії «Казино Рояль»). Тут немає ані жартів, ані мудрованих гаджетів, ані люксових аксесуарів, ані смокінгів, ані сексуальних вечірніх суконь. Тут у буденних кольорах розгортається сірий спецслужбовий реалізм на кшталт франшизи про Джейсона Борна. Тут героїня, будучи так собі господинею, спалює в духовці вечерю, а герой-шпигун застрибує у червоний лондонський автобус замість Aston Martin.

На вступних титрах обриси Касселя і Грін сплітаються у цупкій, насиченій, пристрасній близькості. Але у першій серії історії персонажів майже до самої завіси розкручуються паралельно, окремими кадрами, хоча очевидно, що між французьким найманцем і жінкою-аналітиком британської розвідки колись у минулому був зв’язок. Автори не просто дотримуються стилістичного реалізму, вона створюють навколо героїв актуальний, дійсний політичний сетинг.

Сирійські брати-хакери, в руках котрих знаходиться флешка із випадково добутою надважливою і надсекретною інформацією, намагаються з підробленими паспортами й візами виїхати з Дамаска і дістатися кордону з Туреччиною, а далі втекти до Європи. У Сирії на них полюють місцеві спецслужби й російський путінський контингент. В Європі інформацією на флешці вельми зацікавлені французька й британська розвідки. При цьому французи у кулуарах говорять, що флешка в жодному разі не має потрапити до росіян і «тим паче до британців» (так, саме «тим паче», тобто Британія, що здійснила скандальний брекзит, більше не є Євросоюзу товаришем і навіть позиціонується більшим ворогом, аніж росіяни… ми, українці, сьогодні спостерігаємо цей конфлікт інтересів не з чуток, а крізь призму власної боротьби з путінською росією).

Тим часом в Лондоні анонімна терористична група спершу влаштовує британській розвідці жарт-попередження, прозоро натякаючи, що кібер-захист МІ-6 мишам на снідання, а наступного дня учиняє справжній глобальний терористичний акт, відкриваючи через комп’ютерну систему бар’єр на Темзі…

Смотрите легально на MEGOGO

Героїня Єви Грін красива й помірно холодна, стримана, зосереджена на чистій і відстороненій роботі в офісі, погана ґаздиня і, судячи з усього, не зовсім віддана дружина, що поважає і добре відноситься до чоловіка, але пристрасть, пал, вогонь ховає-береже для іншого… Герой Касселя брутальний «поганий хлопець» (як і всі персонажі Касселя), що живе, діє, працює, любить геть не за правилами. І поки правильний чоловік красуні-англійки (хоча сама Грін є француженкою), акуратний і вправний юрист з прав людини, замовляє додому ресторанну їжу і носить випрасувані піджаки, її коханий француз, оперативник у полі, що виконує брудні місії поза законом, носить потерту шкірянку і засалену кепку, прикидається то вантажником, то безхатьком, встряває у поножовщину в ліфті і ховає під курткою кров. Чарівний позасистемний мандрівець-романтик.

Приналежні до ворогуючих розвідок, він і вона наче Ромео з Джульєттою, і їх зв’язок є тотально недопустимим, неприйнятним і неможливим. Та хіба ж велика міжнародна політика здатна заборонити і скасувати, загасити маленьку пекучу жарину відчайдушного, запеклого почуття… Напруга шпигунських гонок, таємничого терору, воєнної агресії, міждержавної недовіри… зростає, пришвидшується, заточується до відверто небезпечної гостроти, аби закипіти лише тоді, коли двоє закоханих, стрівшись поглядами через роки і нездоланні бар’єри, випалять перепону скляної стіни, і навіть злива не заллє ту пожежу… І тільки смерть розірве зв’язок… Такий романтичний пафос був би смішним, якби не хімія, що струмить і бичує навіть через розмежовані кадри, між Грін і Касселем.

Анастасія Лях

Зв’язок (Liaison)

2023 рік, Велика Британія/ Франція

Продюсери: Венсан Кассель, Руперт Брей, Джоані Блейкі, Томас Бассетт, Едвард Барлоу

Режисер: Стефен Гопкінс

Сценарій: Віржині Брак

У ролях: Венсан Кассель, Єва Грін, Пітер Маллан, Жерар Ланвен, Деніел Френсіс, Азіз Дьяб, Марко Горані, Станіслас Мерхар, Філіппін Леруа-Больє, Летиція Ейдо, Ірен Жакоб

Оператор: Пітер Леві

Композитор: Волтер Мейр

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Зв’язок (Liaison)

Коментарі