kinowar.com

Спецназ: Левиця (Special Ops: Lioness)

Зачекайте, будь ласка...

Ніколь Кідман і Зої Салдана грають агенток американської розвідки у новому шоу від Тейлора Шерідана, автора фільмів «Сікаріо», «Вітряна ріка», серіалів «Єллоустоун», «Мер Кінгстауна», «Король Талси».

Сюжет розгортається навколо сучасного реального (а не такого, як у серіалі «Цитадель») ЦРУ і зосереджений на елітному спеціальному підрозділі «Левиця», котрий веде боротьбу зі світовим тероризмом… «ніжною» жіночою рукою. Туди вербують жінок, з котрих роблять спершу солдатів, а потім шпигунок. Їхнє завдання – заводити дружбу з нареченими, дружинами, сестрами, доньками, кузинами… тих, хто імовірно входить у терористичні організації. Історія починається з того, як на Близькому Сході одна з оперативниць під прикриттям розуміє, що її викрито, адже ціль помітила татуювання у вигляді християнського хреста, котрого, звісно, не мало бути на тілі мусульманки. Агентка ховається у мечеті, дзвонить керівниці підрозділу Джо (Салдана) і розповідає про викриття. Командирка спершу хоче витягнути підлеглу, але потім чує в телефоні крики і, розуміючи, що агентку спіймали, віддає наказ запустити ракету в мечеть… Не для того, аби полегшити дівчині смерть, котра і так напевно помре від тортур, а щоб запобігти витоку інформації, бо Джо твердо упевнена: ламаються всі.

Пізніше вища за рангом і посадою Кейтлін Мід (Кідман) вичитує Джо, адже та мала особисто перевірити кожний сантиметр тіла оперативниці перед тим, як відсилати на місію… Через деякий час керівниця «Левиці» поновлює операцію і цього разу нацьковує й готує до аналогічного завдання солдатку морської піхоти Крус Мануелос (канадська акторка бразильського походження Лайсла Де Олівейра), в котрої напрочуд високі як фізичні, так і розумові показники…, і немає тату. Для Крус створюють легенду сором’язливої американської арабки Зари, і та вирушає у Кувейт…

Звісно, найперша паралель, яка спадає на думку, – серіал «Батьківщина» 2011-2020 років з Клер Дейнс у головній ролі. Та насправді шоу Шерідана геть інакше. І за стилем, і за приналежністю до пізнішої, більш феміноцентричної епохи. Оперативниця Керрі Метісон у виконанні Дейнс була жінкою у чоловічому світі і, якщо вже називати речі своїми іменами, була істеричкою через біполярний розлад. А серіал Тейлора Шерідана змальовує саме жіночий світ, в якому чоловіки є не те щоб слабкими, але точно другорядними і нецікавими. І це справді геть інакший, альтернативний традиційному жіночий всесвіт, в якому немає ані істерик, ані романтики, ані закоханості, ані материнства (у знову-таки класичному розумінні), ані інтриг та й взагалі будь-яких емоцій… Лише робота.

Смотрите легально на MEGOGO

Так, очевидно, що Джо і Крус – невипадково чоловічі імена. Шерідан завжди писав і продовжує писати жорсткі, маскулінні сценарії. Та вперше цей продуктивний майстер бойовиків і вестернів повністю переносить сувору і брутальну маскулінність на характери жіночої статі. Героїня Емілі Блант у «Сікаріо» не рахується, бо ж її агентка ФБР замість того, аби бути рушійною силою, була розгубленим сліпим кошеням у світі собак. Героїня Анджеліни Джолі у трилері «Ті, хто бажають моєї смерті», пожежниця з бригади смоукджамперів, нібито була маскулінною і за норовом, і за професією, проте сама Джолі з її нарочито сексуальним бекграундом виявилася не найкращим акторським вибором… А от Салдана і Де Олівейра навпаки, ідеальні в ролі солдаток без слабкостей і почуттів, вірніше солдаток, що добряче і глибоко ховають будь-які слабкості і почуття.

«Спецназ: Левиця» не про заїжджений фемінізм. І це важливо. Адже жодна з героїнь нічого не мусить доводити чоловікам (окрім єдиної сцени-флешбеку, де Крус до того, як потрапити в морпіхи, дає відсіч бойфренду, який її лупцював і принижував). Вони апріорі сильні й авторитетні. Це аксіома. Вони віддають накази чоловікам, і ті навіть не думають піддати наказ сумніву чи викинути якийсь сексистський жарт. Ці героїні не пристосовуються до чоловічого світу і навіть не намагаються змінити його порядок. Вони створюють власний, де чоловіки перебувають або на бек-вокалі, або у найкращому випадку за столом і навіть можуть почуватися як вдома…, та не мають забувати, що у гостях.

У левових прайдах, як відомо, полюють лише левиці, допоки самці сидять «удома» й чекають. Таким от «домашнім» у серіалі зображено чоловіка-хірурга Джо, що виховує двох доньок, поки матуся ловить терористичну здобич. Та Шерідан, будучи все ж чоловіком, не позбавляє себе задоволення продемонструвати жінкам «побічний ефект», високу ціну, яку доводиться платити за гендерне перевдягання. Тому старша донька Джо відверто ненавидить матір і, що іще гірше, за таку не сприймає. А Джо в свою чергу, і це іще паскудніше, почувається біля власних дітей зовсім сторонньою.

Анастасія Лях

Спецназ: Левиця (Special Ops: Lioness)

2023 рік, США

Продюсери: Тейлор Шерідан, Зої Салдана, Ніколь Кідман, Боб Ярі

Режисери: Ентоні Бірн, Пол Кемерон, Джон Гіллкоут

Сценарій: Тейлор Шерідан

У ролях: Зої Салдана, Ніколь Кідман, Лайсла Де Олівейра, Джилл Вагнер, Стефані Нур, Дейв Еннейбл, ЛаМоніка Гаррет, Джеймс Джордан, Майкл Келлі, Морган Фрімен

Оператори: Ніколь Гірш Вітакер, Пол Кемерон, Джон Конрой, Ерік Корец, Нільс Елперт

Композитор: Ендрю Локінгтон

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Спецназ: Левиця (Special Ops: Lioness)

Коментарі