kinowar.com

Ведмідь (The Bear)

Зачекайте, будь ласка...

Серед усіх фільмів про їжу серіал «Ведмідь» точно найкращий. Бо він… не про їжу. І зовсім не комедійний, як здебільшого позиціонується, а по вінця наповнений екзистенційною драмою. Так, за маскою легковажного гастрономічного сюжету ховаються особистісні трагедії, перманентні рефлексії, психологічні травми, тотальні душевні недуги. І навіть найсмачніша у світі страва, найвитонченіший делікатес не в змозі подолати внутрішню кризу героїв…, хіба що злегка підсолодити гірку пілюлю надскладного, божевільного, зрадливого життя.

Головний герой Кармен «Кармі» Берзатто (зірка серіалу «Безсоромні» Джеремі Аллен Вайт) – молодший син в італо-американській родині, що мешкає у Чикаго. В нього є старший брат (запрошена зірка Джон Бернтал) і старша сестра. Є мати (запрошена зірка Джеймі Лі Кертіс), вітчим (запрошена зірка Боб Оденкерк), кузина (запрошена зірка Сара Полсон) і дядечко, який рулить великим бізнесом (запрошена зірка Олівер Платт). Вірніше в нього був старший брат. Більше нема. Сидів на наркотиках і зрештою прострелив собі голову.

З цього, власне, і починається історія «Ведмедя». Кармен, котрий багато років тому залишив сім’ю та рідне місто і відправився підкорювати Нью-Йорк, та й таки став найкрутішим шеф-кухарем найкрутішого ресторану з трьома мішленівськими зірками (тобто найпомпезнішого з тих найпомпезніших ресторанів, де подають крихітне «дефлопе» на гігантській тарілці), повертається у Чикаго, щоб керувати злачною закусочною (вона ж «ригалівка», «забігайлівка», «гадючник», «гендель») під назвою «Італійські сандвічі по-чиказьки». Цю сумнівну харчівню Карменові залишив у спадок покійний брат Майкі. Причому при житті Майкі випхав молодшого братика з цього типу сімейного недолугого бізнесу і взагалі відсторонився від Кармі. А от перед виказав останню волю: побажав, аби саме Кармен керував його кволим, нездалим дітищем.

Не про їжу. Та це зовсім не означає, що серіал позбавлений апетитних соковитих кадрів. Щоправда, «апетитний» то вже про другий сезон, де Кармі на місці ригалівки таки відкриває власний ресторан мрії під назвою «Ведмідь» (Ведмідь – прізвисько Кармена, що походить від його прізвища, тобто Bear від Berzatto), бо ж перший сезон переважно фокусується на ляпнутій на підлогу гірчиці, розмазаному по столу і засохлому жовтку, чорних прогорілих сковорідках, брудних каструлях, замасленій витяжці, забризканій жиром плиті… Другий вже демонструє кулінарне мистецтво. Причому не обов’язково якісь там медальйони у виноградному конфітюрі чи брускету з брезаолою, чи капрезе з бурратою…, а навіть на перший погляд звичайний омлет, котрий стає не зовсім звичайним, якщо акуратно згорнути його, наче млинець, промазавши зсередини вершковим маслом, покришити зелень і присипати крихтами чіпсів.

Смотрите легально на MEGOGO

Довершені елегантні гастрономічні витвори, що народжуються в результаті сізіфових зусиль, багатокомбінаторних експериментів, методом нескінченних проб і вгадувань, аби в результаті вийшов ідеальний баланс смаку і текстури, з ноткою потрібної кислинки…, котрі на фініші виглядають наче бездоганно врівноважений абсолют нірвани, різко контрастують із щосекундними турбулентністю та істерією на кухні. І це алегорія душевного стану головного героя, його виїдаючого мізки постійного дисбалансу захисної зовнішньої відчуженості і безупинного внутрішнього сум’яття (і такий самий дисбаланс руйнує його помічницю, а згодом бізнес-партнерку Сідні, котра демонструє взірцевий спокій, хоча насправді зсередини її атакують паніка, злість, буквальна і фігуральна нудота).

Ведмідь – тварина вкрай суперечлива, неоднозначна, незрозуміла. З одного боку, це миле клишаве ведмежатко, що у мультфільмах полюбляє мед, а в цирку їздить на роликах. З іншого – це велетенський, страшенно дужий, агресивний, вкрай небезпечний і, що найважливіше і найкарколомніше, з геть непередбачуваною поведінкою хижак. Тож так, прізвисько головного героя – теж алегорія, вказуюча на протиріччя і каруселі його важкого характеру і какофонічної, пошматованої наче тесаком для рубки м’яса психіки.

«В мене були порізи на пальцях, які не загоювалися; мозолі від ножа на руках, які не проходили; від часнику, цибулі та перцю рани постійно пекли. Я незворотно зіпсував собі шлунок. Та я таки став найкращим», – сповідається Кармен на зборах анонімних наркоманів, котрі він відвідує замість загиблого брата (хоча він і сам залежний, просто від іншої отрути, метафоричної). Серед ночі він просинається від жару пожежі, бо, наче сомнамбула, пішов уві сні на кухню і почав смажити (чи спалювати) напівфабрикати. А потім, в іншій сцені, заклякло дивиться на вогонь, коли спалахує газова плита в «Італійських сандвічах по-чиказьки». Тож це зацьковане «миле ведмежатко» Кармі (котрий все життя перебував у тіні харизматичного брата і під пресингом неврастенічної матері, що у Нью-Йорку продовжився пресингом тиранічного шефа) як той піроман: здається, жадає все спопелити та знищити.

У другому сезоні є типу різдвяний спецвипуск: серія тривалістю трохи більше години на відміну від решти тридцятихвилинних епізодів, в якій уся родина Берзатто збирається на традиційне Різдво під крилом матусі Донни (феєрично експресивна Джеймі Лі Кертіс, котрій костюмери-гримери зробили агресивно-істеричний акцент на дуже довгому яскраво-червоному манікюрі). Ця серія схожа на поставлену на конфорку і залишену без нагляду пательню, котра нагрівається, нагрівається, нагрівається, нагрівається, нагрівається…, аби під завісу вибухнути червоним згарищем. Шалений і значущий епізод, котрий знову-таки віддзеркалює аномальний, дивергентний внутрішній клімат головного героя.

Зрештою у фінальній дуже символічній кульмінації другого сезону, коли Кармен у надважливий день відкриття ресторану випадково застрягає у холодильнику зі зламаною ручкою і виявляється ізольованим від найбільш визначної події його власного життя, герой опиняється перед дилемою: лишитись у темряві відчуження від всього нормального (від радощів, спілкування, взаємодії, кохання…) чи прийняте те світло, що йде від… болгарки, котрою слюсар розрізає сталеві двері морозильної камери.

Анастасія Лях

Ведмідь (The Bear)

2022 рік, США

Продюсери: Крістофер Сторер, Кортні Сторер, Тайсон Біднер, Джоанна Кало

Режисери: Крістофер Сторер, Джоанна Кало, Ремі Юссеф

Сценарій: Крістофер Сторер, Карен Джозеф Едкок, Софія Левіцкі-Вейц

У ролях: Джеремі Аллен Вайт, Ебон Мосс-Бакрак, Айо Едебірі, Ліонель Бойс, Ліза Колон-Заяс, Еббі Елліотт, Олівер Платт, Джон Бернтал, Джеймі Лі Кертіс, Боб Оденкерк, Сара Полсон

Оператори: Ендрю Веде, Адам Ньюпорт-Берра, Клое Вівер

Композитори: J.A.Q., Джонні Ігуана

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Ведмідь (The Bear)

Коментарі