kinowar.com

Жінка-Галк: Адвокатка (She-Hulk: Attorney at Law)

Зачекайте, будь ласка...

Мабуть, це найлегший, наймультяшний і, як не дивно, найдоросліший з серіалів Marvel. І стилістично він ніби поєднує два світи марвелівських шоу: світ MCU або світ Месників, що включає фільми і серіали від Marvel Studios, і світ Захисників від Netflix, котрий вже давненько залишився у минулому (з того самого часу, як Disney викупила права на таких персонажів, як Джессіка Джонс, Шибайголова, Люк Кейдж, Каратель і Залізний кулак, і вирішила сама створювати телевізійні проєкти за коміксами для власної стрімінгової платформи Disney+). Втім, не лише стилістично, а і сюжетно, адже саме тут Шибайголова у виконанні Чарлі Кокса, який потішив фанатів крихітним камео у стрічці «Людина-павук: Додому шляху нема», повернеться з повноцінною роллю.

І можна сказати, що «Жінка-Галк» цілком закономірно вписалася і у кінематографічні тенденції загалом, наразі міцно зосереджені на фемінізмі і феміноцентризмі, і в останні тенденції Marvel, яка нарешті почала робити окремі сюжети про героїнь (про Керол Денверс і Чорну вдову для великого екрана; про Ванду, Міс Марвел і Дженніфер Волтерс для малого). Також неможливо не відмітити, що навіть в сценаріях про героїв-чоловіків акцент нині постійно зміщується у жіночий бік.

Адже в серіалі про Соколине око головною, по суті, є Кейт Бішоп у виконанні Гейлі Стайнфельд, а не Клінт Бартон; це перш за все її історія і, власне, вона і є наступним Соколиним оком. У сиквелі «Доктора Стренджа», що є ніби шлейфом псевдоситкому про щасливе подружжя Максимової і Віжена, розповідається майже трагічна історія Ванди/ Багряної відьми, а не історія Стівена Стренджа. «Тор: Кохання та грім» – це передовсім драматично-ескапічна лебедина пісня Джейн Фостер, що, тікаючи від смертоносної ракової пухлини, перетворилася на Жінку-Тора. Сиквел «Чорної пантери» змістить фокус на Шурі у виконанні Летиції Райт (на жаль, причиною цього зміщення стала трагедія, смерть Чедвіка Боузмана, проте сценаристи отримали нагоду висунути на перший план сестру головного героя, що перебувала у тіні, і перекинути супергеройський костюм пантери на надрозумну і винахідливу дівчину, котра, власне, сама його й розробила). А ще одним з найяскравіших нових персонажів всесвіту Marvel стала Олена Бєлова, яку зобразила гостра, перчена, виразиста англійка Флоренс П’ю.

Інша марвелівська тенденція – оновлення та омолодження команди Месників. І вочевидь наступний склад буде переважно або щонайменше достатньо жіночим.

Тож обидва ці спрямування стосуються свіжої крові на ім’я Дженніфер Волтерс (акторка Тетяна Маслані, на рахунку котрої оберемок номінацій та нагород за головну роль у науково-фантастичному шоу про клонів «Чорна сирітка»), яка за сюжетом є кузиною Брюса Беннера/ Галка. Адже Марк Руффало (прекрасний, найліпший Галк з усіх Галків) все ж уже немолодий, і очевидно, що саме Маслані посяде його крісло «найкремезнішого месника» у майбутній команді («найкремезнішого», але не «найтупішого», тобто «найдебелішого», а не «найдебільнішого», адже на відміну від Галка Жінка-Галк не є доктором Джекілом і містером Гайдом, тобто Дженніфер Волтерс не має боротися із допельгангером, бо її обидві особистості одразу, а не через п’ятнадцять років відчайдушних психологічних зусиль і наукових випробувань, знаходять абсолютну згоду).

Смотрите легально на MEGOGO

На той факт, що Маслані перейме естафету від Руффало, чітко вказує і грайливо-комічний мотив конкуренції і змагання, котрим просякнута вступна серія: зелений здоровань і зелена дилда міряються яйцями посеред зеленого райського куточка десь на цілковито безлюдному відшибі планети і цивілізації. І це, власне, і є своєрідна «сутичка» MCU і марвелівських серіалів Netflix: перший всесвіт не дає супергероям бути ніким, окрім супергероїв, бо ж якщо маєш суперсилу – шуруй рятувати світ; тоді як другий світ паралельно поміщає супергероїв у звичайнісіньке земне повсякдення, де є робочі будні, зобов’язання перед начальством, професійні здобутки і неминучі провали, як і в усіх нормальних людей. «Я не хочу бути супергероєм. Я – адвокат. Тож я пішла займатися своєю роботою», – кричить Брюсові зразкова офісна кар’єристка Дженніфер Волтерс. І таки дійсно йде займатися своєю роботою.

І щодо яєць. Це шоу – справді майже доросле. Бо ж окрім махання мультяшними ногами і руками Галк і Жінка-Галк напиваються у зюзю, бо ж старший кузен ділиться із молодшою двоюрідною сестрою «головною перевагою» зеленого монстра: можна вливати у себе нескінченні обсяги алкоголю без блювання і «вертольотів». З великого екрана дядечко Руффало не ділився б такими подробицями із діточками… А кузину тим часом аж надто турбує питання буквальної цноти святого Стіва «Кепа» Роджерса, котрий «невже так і вмер, бідолашний, незайманим?»… І до речі, Дженніфер Волтерс безпосередньо говорить із глядачем, тобто руйнує четверту стіну, як це робить головний нищівник дитячої сторони коміксів Дедпул. «Ні-ні-ні, ніякого Галка! Це серіал про адвокатів», – каже вона до нас.

Тож так, «Жінка-Галк» – це одночасно і супергеройський екшн, і класичний процедурал. Як і у випадку із шоу про Шибайголову. А зухвалим, цинічним, сучасним, феміністським характером Волтерс нагадує принципово далеку від героїчної святості Джессіку Джонс, що випробовувала свою суперсилу на кількості вжитого спирту і в ліжку… І о господи, у світі Месників вперше майже звучить дієслово «трахатись».

Анастасія Лях

Жінка-Галк: Адвокатка (She-Hulk: Attorney at Law)

2022 рік, США

Продюсери: Кевін Файгі, Луїс Д’Еспозіто, Вікторія Алонсо, Бред Віндербаум, Кет Койро, Джессіка Гао

Режисери: Кет Койро, Ану Валія

Сценарій: Джессіка Гао, Франческа Гейлз, Жаклін Джей Гейлз, Мелісса Гантер, Дана Шварц, Кара Браун, Зеб Веллс, Коді Зіглар

У ролях: Тетяна Маслані, Марк Руффало, Джинджер Гонзага, Джаміла Джаміль, Тім Рот, Чарлі Кокс, Рене Голдсберрі, Бенедикт Вонг, Джон Басс, Гріффін Меттьюз

Оператори: Флоріан Баллхаус, Даг Чемберлен

Композитор: Емі Доерті

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Жінка-Галк: Адвокатка (She-Hulk: Attorney at Law)

Коментарі