kinowar.com

Шазам! Лють богів (Shazam! Fury of the Gods)

Зачекайте, будь ласка...

Можливо, сиквел вийшов не настільки дотепним і спритним, як оригінал, проте своєї дурнуватої (у хорошому сенсі слова) дитячої чарівності франшиза не втратила. Добре, що усі найкращі жарти залишилися поза трейлером, тож фільм виявився значно кращим за ролик (погано, коли навпаки, як, приміром, було з першим «Загоном самогубців»). І неможливо не відмітити, що під керівництвом Джеймса Ганна кіновсесвіт DC справді починає ставати єдиним цілим, об’єднуючи великий екран з телебаченням і надаючи усім-усім розрізненим персонажам спільну концепцію, як це вже давно відбувається у всесвіті Marvel.

Усі усиновлені діточки з багатодітного сімейства Васкесів, котрі у першому фільмі завдяки Біллу Бетсону/ Шазаму отримали суперсили, тепер є командою супергероїв на захисті Філадельфії. Та навіть у дорослих кремезних тілах мізками та душею вони все ще діти (окрім найстаршої, котрій стукнуло вісімнадцять і котра єдина, здається, не прогулювала школу, бо знає, хто такий цар Соломон; і єдина мислить відносно зріло, а тому готується вступати до коледжу і навіть ідентифікує себе дорослою особистістю, тож єдина в команді виглядає однаково до і після перетворення Шазам-магією). Тому виконуючи рятівну місію на мосту, спершу рятують кошеняток, а вже потім людей, а рятуючи людей, геть розтрощують міст, за що отримують від преси й громадськості прізвище «Філадельфійське фіаско».

Тим часом в Афінах дві войовничі жінки в античних обладунках (Гелен Міррен і Люсі Лью) викрадають з музею уламки магічного посоху (котрий був поламаний Біллі Бетсоном наприкінці першої стрічки, аби той не дістався лиходієві Доктору Сівані), а людей перетворюють на каміння. Ворожі жіночки є богинями (хоча, якщо дотримуватись давньогрецької міфології більш прискіпливо, мають бути німфами), доньками титана Атланта, котрі наразі рушають до Філадельфії, аби повернути ті божественні сили, котрими Чаклун безвідповідально нагородив дитсадок. І настроєні вони вкрай рішуче й агресивно і спроможні вдатися до насилля й тотальної руйнації. І велике питання, чи зможуть дітлахи, стурбовані відеоіграми й прищами, протистояти олімпійській моці…

Смотрите легально на MEGOGO

«Шазам!» – доволі еклектична історія. Адже вигадане магічне слово звучить як похідне від чарівного заклинання «Сезам!» з арабської казки «Алі Баба та сорок розбійників», що належить до збірки «Тисяча і одна ніч». Про це запозичення свідчить також і образ чаклунської печери, де у першому фільмі підліток-сирота Біллі Бетсон здобув надлюдські здібності, а у другому влаштував для себе і друзів секретне лігво. Проте давньогрецька міфологія, на котрій побудовано сюжет «Люті богів» (і котра об’єднує світ Шазама зі світом принцеси-амазонки Діани/ Диво-жінки, якій Бетсон строчить по-тінейджерськи незграбні любовні листи), нібито ніяк не пов’язана з легендами, притчами і казками Близького Сходу. Хоча якщо говорити про еллінізм, тобто про елліністичний період розвитку Стародавньої Греції, то це якраз і була епоха міксування грецької і східної, зокрема перської, культур.

При цьому сиквел досить хвацько чіпляється за давньогрецькі образи. Адже автори не просто згадують сестер Гесперу і Каліпсо (до речі, Антея, котра в картині виступає таємничою третьою сестрою, в міфології є не конкретною богинею, а ім’ям-епітетом), але й розповідають історію про золоті яблука вічної молодості (подарунок від Геї/ Землі на весілля Гери і Зевса), райський сад, дерево життя, дракона, що той сад стереже… (так, біблійні сад, дерево і яблуко є перефразуванням грецьких міфів, лишень у дидактично-сексистському християнстві плід життя перетворився на плід гріха); про химер, мінотаврів, циклопів та інших міфічних тварюк. Найвеселіша сцена з єдинорогом, котрий типу не білий, а чорний, не добрий, а злий, не симпатюля, а взагалі найжахливіше створіння з-поміж усіх звірів і монстрів…, та варто йому «скуштувати веселку», як закликає рекламний слоган Skittles, і грізне чудовисько, схоже на темних конячок Саурона (до речі, царя Соломона невіглас Біллі називає Саруманом), стає білим і пухнастим… ну гаразд, не білим, але майже пухнастим.

«Я бачив усі частини «Форсажу». Тож знаю, що найголовніше – сім’яяяяяяя!» – кричить Біллі Бетсон, аби догукатися своїх не надто поспішаючих на поміч братів та сестер. Та в будь-якій родині, як відомо, діти ростуть набагато швидше, аніж того хотілося б батькам. І «батькам» франшизи «Шазам!» теж доведеться зіштовхнутися із неминучим фактом дорослішання дітей-героїв. Власне, актори, що їх грають (зокрема провідні Ешер Енжел і Джек Ділан Грейзер) подорослішали вже. Тому або надалі у тілі Шазама житиме інший малий, і тоді Закарі Ліваю доведеться знову і знову грати дитину із мускулами, або творцям доведеться переосмислити концепцію і вийти за межі пустотливого пубертата… у пустотливу зрілість, в якій, приміром, живе найінфантильніший супергерой Миротворець. Питання: чи потрібні глядачеві одразу два здоровані в підгузках?..

Анастасія Лях

Шазам! Лють богів (Shazam! Fury of the Gods)

2023 рік, США

Продюсери: Пітер Сафран, Джефф Джонс

Режисер: Девід Ф. Сандберг

Сценарій: Генрі Гейден, Кріс Морган

У ролях: Закарі Лівай, Ешер Енжел, Джек Ділан Грейзер, Люсі Лью, Гелен Міррен, Марта Міланс, Рейчел Зеглер, Росс Батлер, Джимон Гонсу, Адам Броуді

Оператор: Дюла Падош

Композитор: Крістоф Бек

Тривалість: 130 хвилин/ 02:10

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі