Мадам Павутина (Madame Web)

Заплутатись у власних тенетах. Рецензія на фільм “Мадам Павутина”

Прийми відповідальність і отримаєш силу.

Сантьяго

2024-й – рік відпочинку від супергеройських франшиз, які перегріли ринок розважальних екшнів. Одним з небагатьох представників жанру, які все ж наважилися вийти в прокат, став фільм «Мадам Павутина» (Madame Web) – четверта стрічка всесвіту Людини-павука від SONY та Marvel. Це історія про «одну з найзагадковіших героїнь кіновсесвіту Marvel», як каже нам промо-кампанія.

І це дійсно загадка, чому SONY обрала для екранізації саме цей комікс. Сюжет оповідає про Кассандру Вебб, парамедикиню з Мангеттену, яка переживає клінічну смерть і виявляє у себе дар ясновидіння. Здатність бачити недалеке майбутнє, часто на декілька хвилин уперед, виявляється наслідком укусу павука. Вкусив він не Кассі, а її маму, яка на 9-му місяці вагітності подорожувала Перу і померла під час пологів.

Як тільки героїня виявляє свої надздібності, доля зводить її з трьома на перший погляд рандомними дівчатами, за якими ганяється маніяк у костюмі Спайдермена. Власне, порятунок юначок і стає завданням Кассі на дві години фільму.

Дакота Джонсон Сідні Свіні

Зрозуміло, що SONY вирішили зібрати свою команду дівчат-супергероїнь для підліткової аудиторії. Вони обов’язково мають бути молоді, красиві, танцювати під Брітні Спірс та представляти недостатньо репрезентовані групи. Кассандру, яка у коміксах була жінкою старшого віку, зіграла 34-річна Дакота Джонсон («П’ятдесят відтінків сірого»), а рятувати вона має Сідні Свіні (серіал «Ейфорія»), Ізабелу Монер («Дора і загублене місто») та Селесту О’Коннор («Мисливці на привидів: З того світу»). Цікаво, чи пішла б SONY на цей крок, якби знала, як провалиться в прокаті дівочий конкурент «Марвели»?

На щастя, дівчат одягають у латексні костюми павучих лише у провидіннях головної героїні, що натякають на можливість їхнього супергеройського майбутнього. Проте воно станеться тільки у випадку окупності фільму. А вона малоймовірна, зважаючи, що для цього «Мадам Павутині» потрібно зібрати 200 мільйонів доларів, а рейтинги у стрічки наразі навіть менші, аніж у іншого провального супергеройського кіно SONY – «Морбіуса».

Дакота Джонсон Сідні Свіні

Такі низькі оцінки пояснюються багатьма чинниками. Окрім загальної втоми публіки від подібного кіно, автори не можуть запропонувати нічого нового в плані візуального оформлення, просто збираючи докупи ідеї різних Спайдерменів. Екшну як такого тут обмаль, і передбачення майбутнього героїня Дакоти Джонсон використовує не для того, аби перехопити удари супротивника, а щоб вчасно від нього втікати. Або ж збивати машиною, знову і знову. Взагалі, Кассі так довго «входить в роль» супергероїні, що стрічка завершується раніше, аніж вона вчиться битися.

Обмеженість і неоригінальність – ключові характеристики фільму «Мадам Павутина». Як саме вплинув укус павука на Кассі? Що пов’язує її та трьох різних дівчат, окрім переконання лиходія, що вони несуть йому смерть? І чому раптом у костюмах павучих в майбутньому опиняються саме дівчата, які не проявляють ніяких суперздібностей, а не, власне, провидиця Кассі? Всі ці питання лишаються нерозкритими режисеркою C. Дж. Кларксон та великою сценарною командою, які працювали над фільмом.

Мадам Павутина (Madame Web) 2024

Кларксон відома роботою над культовими серіалами «Спадкоємці» та «Декстер», знімала супергероїку «Джессіку Джонс». Їй вдалося гарно поставити основу стрічки «Мадам Павутина». Допоки Кассі оберігає дівчат від зловмисника та шукає відповіді у своєму минулому, кіно Кларксон нагадує якісний трилер, де невідома небезпека може виринути з-за кожного повороту. До візуального ряду, постановки та музичного супроводу питань не виникає.

Проте на цьому героїня і зупиняється, немов не здатна виборсатися з власної ж павутини. А сценаристи не надають їй жодних козирів для привернення уваги глядачів. Реальна Дакота Джонсон висміювала фільм на Saturday Night Live і казала, що їй не сподобалось зніматися на блакитному фоні. Екранна  Кассандра, у свою чергу, так і не розуміє, чому злий Людина-павук вирішив вбити дівчат. Та й сам антагоніст у виконанні зірки серіалу «Змій» Тахара Рахіма не надто заглиблюється у власну мотивацію, а просто жадає прибрати трьох юначок, що мучать його щоночі у незрозумілих кошмарах.

Дакота Джонсон Сідні Свіні

Такі умовності можна пробачити багатосерійному шоу. Але, коли у стрічці героїня, яку розшукує поліція, їздить по Нью-Йорку на викраденому таксі без номерів та спокійно подорожує в інші країни, лишивши потенційних жертв маніяка в гостях у вагітної дружини свого колеги, виникають питання до авторів. Бо не можна у 2024-му році настільки умовно, неоригінально і з купою самоповторів підходити до створення блокбастерів, і розраховувати заманити в кінотеатри когось, окрім підлітків.

Дакота Джонсон

Мадам Павутина (Madame Web)

2024 рік, США