kinowar.com

Марвели (The Marvels)

Зачекайте, будь ласка...

Троє у космосі не рахуючи кицьки. Рецензія на фільм Марвели

If I put my mind to something
I know that I’m gonna succeed
And when we do it all together
Everyone has something to bring.
Haschak Sisters, «Girl Power»

В прокаті стартував 33-й фільм Marvel Cinematic Universe – «Марвели» (The Marvels). Розробляти стрічку почали у 2020 році, запропонувавши розробити сценарій Меган МакДоннелл, котра щойно завершила роботу над серіалом «ВандаВіжен». Оскільки творці оригіналу «Капітан Марвел» не були зацікавлені у новому проєкті, Кевін Файгі вирішив довірити його 33-річній американській режисерці Нії Да Коста, відомій за жіночим неовестерном «Літл Вудс». Да Коста стала наймолодшою режисеркою в історії фільмів Marvel Studios. Вона також долучилася до написання сценарію нової стрічки, як і третя співсценаристка Елісса Карасик (серіал «Локі»).
«Марвели» продовжують події «Капітан Марвел» 2019 року, а також серіалів «Міс Марвел» та «Секретне вторгнення». Як Фʼюрі налажав зі Скруллами, котрі тепер вимушені всесвітом кочувати, так Керол Денверс наламала дров з Кріанцями. Звільнити їх від автократії штучного інтелекту було не найкращою ідеєю (як іронічно це відсилає до страйку сценаристів та страху заміни їх штучним інтелектом). Лідерка креанців Дар-Бенн (Заві Ештон) вирішила, що ліпше кривду чинити, ніж терпіти і збирається відновити понівечену рідну планету, а заразом і помститися гості з далекої-далекої галактики.

Ой, вибачте, це з іншої історії. Хоча іноді дуже легко переплутати «Марвелів» з джедаями, а кицю Гусю з дроїдами-компаньйонами. «Марвелів» у множині, бо їх тепер аж три. Окрім Керол Денверс (Брі Ларсон) ще є Моніка Рамбо (Тейона Перріс) та Камала Хан (Іман Веллані). Тож студія може в маркетингових матеріалах писати про першу команду супергероїв виключно з жінок. Якщо вам здається, що це вже занадто, раджу зачекати, далі підуть супергерої-підлітки.
Хоча, варто відмітити, що саме наймолодша з трійки – Міс Марвел додає у фільм найбільше гумору і розвантажує занадто серйозні сюжетні арки Денверс та Рамбо. А ще непоганою виявилася ідея перемішати їхні суперздібності, зав’язані на енергії сонця, щоб героїні мінялися місцями після застосування своїх сил.

Сюжет стрічки важко назвати оригінальним, хоча й покладена в основу проблематика цілком притомна. Псує її тільки звична для супергеройського кіно алогічність дій персонажів і незмінна потреба спочатку набити побільше гуль на лобі, тепер аж на трьох лобах, перед тим як подолати антагоніста. В цьому випадку навчання на власних помилках приносить катаклізми одразу на декількох планетах, але хіба це багато в масштабі цілого всесвіту?

Смотрите легально на MEGOGO

Ідеї фільму «Марвели» можна були б порівняти з історією з людства, яке висмоктує всі соки з планети, призводячи до її загибелі. Або ж провести аналогію з американською політикою поширення демократії військовим шляхом, результатом чого часто-густо стає громадянська війна і ще більша розруха. Проте все це буде перебільшенням, бо перед нами черговий атракціон від Marvel Studios тривалістю година-сорок п’ять хвилин, розрахований на аудиторію 13+.

Фільм вийшов цілком пристойний, хоч і використовує лишень старі перевірені прийоми, навіть музично-танцювальний номер у дусі Disney вставили. Тому, якщо ви фанат кіно по коміксам і засумували за гідним екшном, жартами і котиками з суперздібностями, яких тут більше десятка, – ласкаво просимо. І не забудьте дочекатися сцени після титрів, аби зустріти старих знайомих, котрі зібралися в гості до кіновсесвіту «Месників».

Дмитро Сидоренко

Марвели (The Marvels)

2023 рік, Франція/ Бельгія

Продюсер: П’єр Гуяр

Режисер: Тома Кайє

Сценарій: Тома Кайє, Полін Мюньє

У ролях: Ромен Дюріс, Поль Кіршер, Адель Екзаркопулос, Том Мерсьє, Біллі Блейн, Наталі Рішар, Саадія Бентаїб

Оператор: Давід Кайє

Композитор: Андреа Ласло Де Сімоне

Тривалість: 130 хвилин/ 02:10

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі