kinowar.com

Мег 2: Западина (Meg 2: The Trench)

Зачекайте, будь ласка...

Пірнути глибше здорового глузду. Рецензія на фільм Мег 2: Западина

– Я не божевільний. Я просто бачив те, чого більше ніхто не бачив.
– Це і є визначення божевілля.

Через п’ять років після оригінальної стрічки у спекотний серпневий прокат виходить продовження літнього блокбастера з Джейсоном Стейтемом та гігантськими акулами-мегалодонами – «Мег 2: Западина» (Meg 2: The Trench).

В основі сюжету, як і в першій стрічці, лежить твір Стіва Алтена, цього разу – «Западина». Події відбуваються через чотири роки після оригіналу, герой Стейтема займається еко-активізмом (себто лупцює всіляких браконьєрів) та допомагає в дослідженнях інституту, який посадив доісторичного мегалодона Мег у вольєр.

Ідея досліджень – пірнути в западину, з якої виплив мегалодон, і дослідити незвідані глибини океану. Для цього інститут розробляє спеціальні батискафи та підводні костюми-екзоскелети. Одним словом, автори намагаються вдавати, що знімають не літнє розважальне кіно, а серйозний sci-fi.

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

Смотрите легально на MEGOGO

Вдається їм це хвилин 15 від сили. Коли герої проходять «холодний клин» – прошарок крижаної води, що відділяє западину від решти океану – стрічка теж проходить клин, тільки логічний. Себто залишає будь-яку логіку позаду і перетворюється на бутафорний фарс такого рівня, що минула частина здається ще дуже притомним кіно.

По-перше, винен у цьому сам Джейсон Стейтем, адже куди б він не прийшов, одразу перетворює кіно на бойовик. І якщо у «Форсажі» сцени бійок та перестрілок нормально вписуються в сюжет, то у «Мег 2: Западина» для його героя вигадують еко-терористів та браконьєрів з приватного військового формування під проводом іспанського актора Серхіо Періса-Менчети. Хоча й без них Стейтему є чим зайнятись, він і в екзоскелеті з доісторичними хижаками б’ється, і на мегалодонів полює з гарпуном верхи на водному мотоциклі.

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

По-друге, «Мег 2: Западина» робили спільно з китайцями, тому дія відбувається на острові Хайнань (хоча, насправді, знімали на тайландському Пхукеті). Колезі Стейтема з першої частини Ву Джингу дісталося більше екранного часу, аби він зміг попрактикуватися в китайській та вдавати із себе Джекі Чана (з останнім Ву грав у стрічці «Обережно, кінь»). Яку художню цінність дає такий хід, окрім вдаваної дружби США та КНР, не зрозуміло.

По-третє, автори традиційно намагалися переплюнути першу частину, тому напхали у стрічку чергові відсилки до культового батька жанру пляжних блокбастерів – «Щелепи», традиційних дівчат в бікіні, смішного песика і нових морських монстрів та вже згаданих бойовиків для екшн-сцен Стейтема. І ще не забудьте про гумор, бо це ж розважальне кіно.

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

Якщо Стейтем очікувано добре справляється з екшном і так само очікувано провалює драматичні сцени, то з гумором все не так райдужно. Апогеєм беззубості сценаристів став персонаж Пейджа Кеннеді: афроамериканець з дуже оригінальним прізвиськом Діджей видає геги рівня найтупіших комедій з темношкірими персонажами другого плану. Чого лише варта його «тривожна валізка» у вигляді гламурного жіночого рюкзака, з якої він дістає як пістолет так і, приготуйтеся реготати, рулон презервативів, ну мало що трапиться.

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

«Мег 2: Западина» вийшов напрочуд безглуздим і «заважким» кіно, як для літнього блокбастера. Центральна лінія цілком відповідає духу оригіналу і могла б спрацювати знову. Все-таки перший фільм при бюджеті у 130 мільйонів доларів зібрав понад пів мільярда у прокаті. Проте другу частину автори перенаситили подіями, що зливаються у калейдоскоп сцен, в яких зовсім забули про здоровий глузд. Сценарій віддали британцю Бену Вітлі, котрий зарекомендував себе перспективними стрічками «Висотка» та «Перестрілка». Проте як не намагався він звести всі ідеї докупи, воно просто не клеїться, віри цьому нема. І замість того, аби не дати глядачу засумувати, «Мег 2: Западина» щораз примушує вас дивуватися рівню дурні, демонстрованій з екрану.

Дмитро Сидоренко

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

Мег 2 Западина (Meg 2 The Trench)

Мег 2: Западина (Meg 2: The Trench)

2023 рік, США, КНР

Продюсери: Белль Ейвері, Лоренцо ді Бонавентура

Режисер: Бен Вітлі

Сценарій: Дін Георгаріс, Еріх Гобер, Джон Гобер

У ролях: Джейсон Стетхем, Кліфф Кертіс, Сієнна Гіллорі, Скайлер Семюелс, Серхіо Періс-Менчета, Джекі Ву, Пейдж Кеннеді

Оператор: Гаріс Замбарлукіс

Композитор: Гаррі Ґреґсон-Вільямс

Тривалість: 116 хвилин/ 01:56

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі