kinowar.com

Мертвий за долар (Dead for a Dollar)

Зачекайте, будь ласка...

Цей класично-старомодний вестерн за участю Крістофа Вальца, Віллема Дефо і зірки серіалу «Дивовижна місіс Мейзел» Рейчел Броснаген при усій симпатичності персонажів кульгає через майже бездіяльне дійство і відсутність чіткої концепції. Зняв стрічку режисер легендарної «Червоної спеки» Волтер Гілл, який серед іншого працював над вестерн-серіалом «Дедвуд» і вважається ідеологом відродження вкорінено американського жанру про Дикий Захід.

Події розгортаються наприкінці дев’ятнадцятого століття у штаті Нью-Мексико. Мисливець за головами (Вальц) береться за завдання від зарозумілого товстосума віднайти і повернути додому його дружину (Броснаген), яку начебто викрав чорношкірий солдат-дезертир і вимагає за неї викуп. Та діставшись місця, де перебуває викрадач з полонянкою, мисливець дізнається, що насправді дружина втекла з темношкірим коханцем добровільно, а її чоловік-багатій є дуже і дуже поганою людиною.

«Мертвий за долар» – типова історія про те, як легко знаходити смерть на Дикому Заході, де життя нічого не коштує, максимум один долар. Померти тут може будь-хто і за будь-яких обставин. Наприклад, за грою у покер. Або через пиху чи впертість. Чи за те, що не виправдала шлюбних очікувань або посміла не слухатись чоловіка. Можна померти, будучи мисливцем за головами. Можна померти, будучи шерифом. Можна померти, будучи бандитом. Можна померти, будучи дезертиром. Можна померти, будучи норовливою дружиною, і так само можна померти, будучи дружиною лагідною і тихою, бо жоден на Дикому Заході від кулі не застрахований. Можна померти, будучи шулером чи грабіжником банків. Можна померти, будучи кольоровим. Можна померти, не будучи патріотом і мілітаристом. Можна померти, просто будучи у невдалому місці в невдалий час.

З одного боку, сюжет відсилає до канонів олдскульного вестерна без жодної модернізації, і жінка відіграє пасивну роль леді в біді на тлі чоловічих конфліктів. З іншого, героїня все ж постає емансіпе, котрій не потрібен ані чоловік, ані навіть коханець. Але на відміну від розкішного міні-серіалу «Англійка», де героїня Емілі Блант дійсно є рушійною силою, героїня Броснаген статична і бездіяльна і лише інколи помахує мікроскопічним револьвером.

Смотрите легально на MEGOGO

Що є закон і що є мораль на Дикому Заході? На це питання у фільмі відповідає помірно й вторинно чарівний персонаж Крістофа Вальца, котрий з одного боку прикидається циніком («Ваша куля пролетіла в сантиметрі від моєї голови. Ви настільки упевнені в твердості своєї руки?» – «Ні»), але з іншого має честь, почуття справедливості і схильність до відстоювання прав будь-якої людини на свободу вибору. З одного боку, він полює на людей за гроші. З іншого, не дозволяє своїй совісті ігнорувати проблеми тих, хто потребує і заслуговує допомоги і захисту. Він – шкурник і джентльмен в одній особі, тож опиняється перед дилемою між доларом і правдою.

Окрім відвертих поганців типу деспотичного чоловіка втікачки і місцевого кримінального боса мисливцеві протистоїть шахрай і пройдисвіт, гравець-грабіжник-рецидивіст у виконанні Дефо. Цей персонаж уособлює найбезглуздішу і найтупішу смерть на Дикому Заході, коли дається реальний шанс уникнути чергового ув’язнення і почати нове життя, але дешевий принцип і дурнувата затятість переважають.

Кульмінацією стрічка нагадує нетлінну чорно-білу вестерн-класику «Рівно опівдні». В місто в’їжджають головорізи, і всі мешканці ховаються по оселях, і духу протистояти злу боягузам не вистачає. Та на відміну від маршала у виконанні Ґері Купера протагоніст Крістофа Вальца не лишається з бандою сам на сам. І навіть серед поліції знаходяться ті, що не продалися. І навіть жіночка на «шинквасі» провінційного готелю добряче гатить по злочинцях-виродках, що прийшли ґвалтувати самотню дамочку «у номерах». Але потужності ні цій фінальній сутичці, ні всій історії загалом геть не вистачає. Сили не більше аніж на долар.

Анастасія Лях

Мертвий за долар (Dead for a Dollar)

2022 рік, США

Продюсери: Крістоф Вальц, Джефф Берг, Ларрі Грінберг

Режисер: Волтер Гілл

Сценарій: Волтер Гілл, Метт Гарріс

У ролях: Крістоф Вальц, Віллем Дефо, Рейчел Броснаген, Брендон Скотт, Бенджамін Бретт, Геміш Лінклатер

Оператор: Ллойд Агерн II

Композитор: Ксандер Родзінскі

Тривалість: 114 хвилин/ 01:54

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі