kinowar.com

Місія неможлива: Розплата. Частина перша (Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One)

Зачекайте, будь ласка...

Так, Том Круз знову це зробив. Як і минулого року, коли вийшов довгоочікуваний «Топ Ґан: Меверік», актор знову видав найкращий бойовик. Не менш довгоочікувана сьома частина шпигунської екшн-франшизи «Місія неможлива» (котра матиме логічне завершальне продовження у восьмому фільмі) несподівано виявилася співзвучною за настроєм і тематикою… з марвелівським серіалом «Таємне вторгнення».

І «Місія неможлива 7», і шоу «Таємне вторгнення» були запущені у виробництво задовго до повномасштабного російського вторгнення в Україну, котре радикально змінило політичний клімат на планеті і взагалі перекроїло світ. Черговий сиквел пригод надсекретного суперагента американських спецслужб Ітана Ганта почав зніматися ще на самому початку пандемії (коли світ також зазнав потужного струсу і кардинальних змін). А вийшов на екрани вже тоді, коли людство майже поринуло у Третю світову війну.

Тож як і марвелівський серіал про вторгнення на Землю іншопланетної раси перевертнів, «Місія» тематично і емоційно ввібрала та ретранслювала сучасний політичний макроклімат. У першій же серії «Таємного вторгнення» ми побачили, як палає московська «красная площадь». У першій сцені сьомої «Місії неможливої» (до речі, колись у цій франшизі вже яскраво палав кремль) нам показали підрив російського атомного підводного човна і загибель російських моряків разом із вищим командуванням, котрі повільно пішли на дно (слідом за російським ракетним крейсером «москва»).

Обидва проєкти (на перший погляд дуже різні) інфікувалися актуальним настроєм параної, нагнітання, паніки, хаосу, передчуттям загрози спустошливої (і потенційно ядерної) війни наддержав. «Таємне вторгнення» занурило в похмуру, смутну атмосферу суцільної недовіри, де абсолютно кожен, навіть найближчий може виявитися геть не тим, за кого себе видавав, може виявитися перевертнем, прибульцем, що «надягнув» людське обличчя. «Місія неможлива» збурила навколо головних героїв такий самий тотальний розлад і сумбур, де довіритися можна лише кільком найнайближчим друзям, але у світі підмін і масок навіть їх допомога може виявитися оманливою (тож маски-обличчя, котрими користуються агенти надсекретного спецзагону «Місія неможлива» цього разу мають особливо символічний та особливо доречний підтекст).

Смотрите легально на MEGOGO

З одного боку, впродовж всього фільму протагоністи ганяються за типовим макгафіном – двома половинками ключа, котрий нібито відмикає (чи вимикає) систему загадкового штучного інтелекту (на кшталт комп’ютерної системи «Скайнет» з «Термінаторів»), що обзавівся самосвідомістю і самоконтролем та розпочав власну заплутану гру проти людства. З іншого, автори іронічно підкреслюють формалізм розшукуваного об’єкта, надаючи йому форми ключа – буквальний ключ є фігуральним ключем до володіння світом. Інтелект, котрий герої називають Сутністю, пануючи в усій цифровій земній системі, створює зображення неіснуючих людей, стирає зображення існуючих людей, маніпулює та підмінює реальність, тож дійсність перетворюється на псевдодійсність, і розрізнити справжнє і несправжнє практично неможливо.

Поняття довіри майже повністю нівелюється. У першому епізоді «Таємного вторгнення» скрулл (прибулець-перевертень) перетворюється на Ніка Ф’юрі і під маскою його обличчя вбиває дуже близьку Нікові людину. У першій частині «Розплати» (вся «Розплата» буде вельми епічною і довгою, адже лише половина дилогії триває майже три години) є сцена, де штучний інтелект голосом Бенджі (Саймон Пегг) навмисно дає Ітанові в навушник брехливі підказки, і це зрештою призводить до аналогічної трагедії. Світ перетворюється на божевільне місиво і нескінченну гонитву за правдою, котра є невловимим фантомом. «Що завжди перебуває дуже близько, проте ніколи не наступає?» – загадує героям загадку Сутність. «Завтра. Завтра завжди близько, але ніколи не наступає», бо коли наступає, миттю перетворюється на сьогодні. Гонитва за правдою і за завтрашнім днем – це саме те, чим світ нині живе і чим дихає, хапаючись за примарну надію приспати глобальне зло.

Здається, цього разу і неймовірні трюки, і легковажні жарти, і присмак романтики (то Ітан Гант ніжно тримає в руці руку героїні Ребекки Фергюсон, а то сексуально зціплений наручниками з героїнею Гейлі Етвел виконує шалені віражі як колесами, так і тілами на крихітному жовтому «фіаті») відходять у тінь, стають другорядними. Бо на передову виставлені набагато важливіші речі. І цього разу все ще нестаріючий Том Круз, мабуть як ніколи раніше, нас усіх, звичайних людей, надихає, адже попри болючі втрати його вигаданий надкрутий (але не фантастичний) персонаж кожного разу робить всяку «неможливу місію» можливою.

Анастасія Лях

Місія неможлива: Розплата. Частина перша (Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One)

2023 рік, США

Продюсери: Том Круз, Крістофер МакКворрі, Девід Еллісон

Режисер: Крістофер МакКворрі

Сценарій: Крістофер МакКворрі

У ролях: Том Круз, Вінг Реймс, Саймон Пегг, Ребекка Фергюсон, Гейлі Етвел, Ванесса Кірбі, Генрі Черні, Есай Моралес, Пом Клементьєв, Шей Віґем, Індіра Варма, Марк Ґетісс, Кері Елвіс

Оператор: Фрейзер Таггарт

Композитор: Лорн Белф

Тривалість: 163 хвилини/ 02:43

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі