kinowar.com

Усі страхи Бо (Бо боїться, Beau Is Afraid)

Зачекайте, будь ласка...

Один з найцікавіших майстрів сучасного горору Арі Астер після успішних жахіть «Спадковість» і «Сонцестояння» випустив епічну екзистенційну чорну арт-комедію «Усі страхи Бо» тривалістю три години. Чи радше епічний екзистенційний комедійний арт-горор, в якому Хоакін Фенікс зобразив гіперболізоване альтер его режисера, сповнене усіх можливих на світі фобій.

В основу стрічки постановник поклав власну короткометражку під назвою «Бо», випущену у 2011 році. Препаруючи саме поняття страху, Астер, уподібнюючись дідусеві Фрейду, вкотре продемонстрував, що страхи людини тягнуться довгим звивистим корінням від батьків та від ментального спадку, залишеного пращурами. Адже «Спадковість» починалася з того, що в родині помирала бабуся, мати головної героїні у виконанні Тоні Коллетт, і ця смерть змушувала протагоністку рефлексувати, аналізувати патологічну психічну спадковість своїх генів по материнській лінії. «Сонцестояння» починалося з того, що героїня Флоренс П’ю переживала величезну родинну втрату: її психічно нестабільна сестра вбила їхніх батьків і покінчила із собою; а потім протагоністка потрапляла до шведського язичницького культу, в якому практикувалися інцест і геронтоцид.

«Усі страхи Бо» починаються з того, що головний герой, хворобливо залежний від владної матері і через цю залежність напханий букетом фобій, намагається наважитися покинути свою квартиру, в якій зачинився від матері та від усього світу, аби поїхати до матусі-неньки в гості, адже та давно вже на нього чекає і навіть купила квиток на літак. Та за досить дивних обставин через телефонну розмову із випадковим незнайомцем-кур’єром Бо дізнається, що його маму, поки він шукав у собі сили та відвагу дістатися аеропорту, привалило на смерть люстрою…

Арі Астер походить з єврейської родини, як і герой Хоакіна Фенікса Бо Вассерман. Фільмами жахів режисер був одержимий із самого дитинства і до останку вичерпував усі горор-запаси відеомагазинів та відеопрокатів. Але чому після зйомок двох цілком серйозних жахів постановник вдався до жаху комедійного?.. Мабуть, через те, що у реальному житті сміх і страх крокують нога в ногу, і саме із цього дикого поєднання, страху та сміху, власне і складається наше божевільне життя. Та у кіно, якщо подумати, аж до сих пір, аж до виходу «Усіх страхів Бо», рівноцінне поєднання жахіття і комедії було неможливим. Адже навіть ті стрічки, що позиціонувалися як комедійний горор, неспроможні були рівносильно і щиро смішити, і по-справжньому лякати. Проте Астеру це дійсно вдалося. Він створив вкрай ірраціональний мікс жаху та жарту. Створив, так би мовити, дуже страшну, реально страшну, достеменно страшну комедію, від котрої холоне кров і водночас тішиться черево.

Смотрите легально на MEGOGO

Окрім того «Усі страхи Бо» – роуд-казка і абсурдистська притча. До речі, всі горори Астера так чи інакше пов’язані з казками чи казковими та іграшковими елементами. Адже героїня Тоні Коллетт була художницею-мініатюристкою і склеювала ляльковий будиночок, мініатюрну версію свого власного. Героїня Флоренс П’ю уподібнювалась героїням слов’янських казок: частково була дівчинкою з казки «Маша і ведмідь», частково Снігуронькою на святі весни і тепла з однойменної п’єси-феєрії Островського. Герой Хоакіна Фенікса схожий на Герду, котра залишає домівку, аби потрапити до замку Снігової королеви (Снігова королева – то, звісно, матір Бо), і на шляху своєї довгої подорожі потрапляє у різні місцини, зустрічає різних людей: до квітника начебто доброї чарівниці, що жадає її удочерити; до палацу принца і принцеси; до дрімучого лісу, де мешкають розбійники… (Бо, вийшовши із квартири, потрапляє під колеса автівки і до райського будинку начебто ідеально доброї жіночки, котра типу хоче його всиновити; а далі до лісу, де мешкають мандрівні актори…).

І мабуть, невипадково матір Бо Вассермана звуть Мона. Як Мона Ліза, тобто мадонна Ліза, з картини да Вінчі. Мадонна – інше ім’я матері Ісуса Христа. І за однією з версій Леонардо да Вінчі змалював Мону Лізу з власної матері. До того ж, унікальна загадкова посмішка жінки на полотні, котра нібито посміхається і водночас не посміхається, – це, можна сказати, взірець, на базі котрого американський кінематографіст створив цей унікальний і неоднозначний за настроєм фільм, що одночасно жахає і веселить.

Світ, в котрому існує Бо, – гіпертрофована реальність (реальність сучасної людини, котра захлинається свинцевою товщею нескінченних стресів, депресій, панічних атак, параноїдальних і суїцидальних думок), що у міру посилення страхів головного героя зсувається до межі дійсності і фантазії і зрештою повністю виходить за грань раціонального. Бо Вассерман страждає не лише типовими фобіями (типу агорафобії та арахнофобії), не лише елементарно боїться загубити ключі від квартири; вийти без ключа і не потрапити назад, бо зачинилися двері; проспати і не встигнути на літак; не зачинити двері до хати і, повернувшись, виявити сліди хазяйнування бомжів, котрі їли з його столу, милися у його ванні… Бо боїться геть усього. Боїться самого життя і, звичайно, його невідступної близнючки смерті. Боїться і людей, і самотності; і дитинства, і старості; і мати дітей і не мати; боїться займатися сексом через те, що боїться померти від серцевого нападу під час оргазму, і тому понад чотири десятиліття ходить незайманим; боїться раку яєчок; боїться маму; боїться маминої смерті, маминого невдоволення, маминого розчарування…

Один з найцікавіших майстрів сучасного горору Арі Астер цього разу розповів комедію. Комедію жахів про самі жахи. Не фантастичні, а цілком земні, буденні, притаманні чи не кожному із нас. Але доступні кожному глядачеві сюжет і смисл горормейкер помістив у форму напрочуд важкого для сприйняття тригодинного психоделічного епосу. Зрештою ми зрозуміли, що режисера Арі Астера у першу чергу лякає сам страх (як Гаррі Поттера, котрий надав Ховчикові подоби Дементора – істоти, що живиться радістю і натомість лишає самі лише страх та відчай). І що ліками чи принаймні плацебо від того страху є іронія та нескута правилами і обмеженнями творчість. Проте навіть ті глядачі, що додивляться «Усі страхи Бо» до кінця і не вийдуть із зали (і не поснуть десь посередині, серед дрімучого лісу), навряд чи відважаться подібний досвід повторити.

Анастасія Лях

Усі страхи Бо (Бо боїться, Beau Is Afraid)

2023 рік, США

Продюсери: Арі Астер, Еліза Альварес, Лен Блаватнік, Денні Коен, Енн Руарк

Режисер: Арі Астер

Сценарій: Арі Астер

У ролях: Хоакін Фенікс, Петті Люпон, Натан Лейн, Кайлі Роджерс, Емі Раян, Паркер Поузі, Стівен Гендерсон, Дені Меноше, Майкл Гандольфіні, Зої Лістер-Джонс, Гейлі Сквірс

Оператор: Павел Поґожельскі

Композитор: The Haxan Cloak

Тривалість: 179 хвилин/ 02:59

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі