kinowar.com

Пам’ять про Голокост дає надію на майбутнє, з якої постала об’єднана Європа – директор Італійського інституту культури

 28.01.2022  Новини

Вшанування пам’яті жертв Голокосту є нашим моральним обов’язком, і водночас це є посланням надії на майбутнє, з якої постала нова об’єднана Європа. Таку думку висловив Директор Італійського інституту культури в Україні Едоардо Крісафуллі на брифінгу у Києві, в рамках заходів до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту.

«Для нас це моральний обов’язок – пам’ятати про ті жахливі події, про Голокост, і водночас ми говоримо про головне послання, це послання надії на майбутнє, з якої постала нова об’єднана Європа, тому що цінності італійської конституції, які є також цінностями Європейського Союзу, європейської цивілізації, наголошують на рівності всіх людей і на боротьбі з дискримінацією», – сказав Едоардо Крісафуллі.

Він додав, що щороку 27 січня Італійська Республіка відзначає День пам’яті, щоб згадати Голокост, расові закони за часів фашистського режиму, італійські переслідування єврейських громадян, італійців, які постраждали від депортації, ув’язнення, смерті, а також тих, хто навіть у різних таборах і об’єднаннях виступав проти масового винищення, та, ризикуючи власним життям, рятував інші життя і захищав тих, кого переслідував режим. Торкаючись історичного контексту, він нагадав, що країни, які жорстоко воювали у двох світових війнах, вирішили, починаючи з 1945 року, розпочати процес примирення та досягнення спільної згоди на основі духовних цінностей європейської цивілізації. Через кілька десятиліть цей процес привів до створення Європейського Союзу, що є яскравим прикладом історії успіху.

У свою чергу головний рабин України Яків Дов Блайх наголосив: «Дуже важливо пам’ятати про цю трагедію не тільки заради минулого, а й заради майбутнього, і через культуру ми можемо відчувати це, дізнаватися більше, ми маємо духовно перейнятися цим, помолитися за тих, кого втратили в Бабиному Яру і взагалі під час Голокосту».

Генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі зазначив: «Сьогодні потрібно як ніколи уважно ставитись до історичної пам’яті і вчитися відповідати на глобальні виклики, враховуючи трагічні уроки минулого, об’єднувати зусилля світової спільноти. Позиція «ніколи знову» має бути єдино можливою, і важливо постійно говорити про це саме мовою мистецтва, яке об’єднує суспільство».

До Дня пам’яті жертв Голокосту 27 січня в столичному в кінотеатрі «Жовтень» відбувся спеціальний показ оскароносного фільму «Сад Фінці-Контіні», присвяченого трагічним подіям в Італії кінця 30-х років.Також відбулась трансляція відеоконцерту традиційної єврейської музики, за участі композитора і кларнетиста Габріеля Коена, піаніста П’єтро Луссу та співачки Барбари Ерамо. Концерт створено спеціально до цієї дати.

Заходи відбулись за підтримки Посольства Італійської Республіки в Києві та Італійського інституту культури в Україні, організатор – Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість».

Сад Фінці-Контіні фільм

Як відомо, історична драма «Сад Фінці-Контіні» видатного італійського режисера Вітторіо Де Сіка розповідає про трагічні події часів фашистського режиму у місті Феррара на півночі Італії. Саме тоді уряд Муссоліні ухвалив закони, які утискали права єврейського народу, на євреїв в Італії починається справжнє полювання, люди вимушені ховатися, їм заборонене усе людське. Багата і аристократична єврейська сім’я Фінці-Контіні впевнена, що ці процеси і закони її не торкнуться. Молоді люди відмовляються вірити в небезпеку, що насувається, і можливість війни…

Стрічка «Сад Фінці-Контіні» здобула премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою у 1972 році, нагороду «Давид ді Донателло» та низку інших престижних кінонагород.

Довідка: 27 січня як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Україна приєдналася до відзначення цієї дати у 2012 році.

Саме 27 січня 1945 року війська Першого Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау, розташованого поруч з польським містом Освенцім. За деякими даними, тут загинуло понад 1,5 млн в’язнів, більшість з них – євреї, точна кількість жертв не встановлена.

Коментарі