kinowar.com

Перший міжнародний кінофестиваль етнографічного та ігрового кіно «ОКО» оголосив переможців

19 вересня завершилася перша едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю ОКО. Журі у складі режисерів, кінокритиків, акторів та фольклористів оголосило переможців у національній та міжнародній конкурсних програмах.

Фільми з країн змагалися за призи у номінаціях «Найкращий повний метр» і «Найкращий короткий метр» у міжнародній та національних категоріях. Журі у складі режисерів Михайла Іллєнка, Сергія Проскурні та Василя Баркова, актриси Римми Зюбіної, кінокритика Аксині Куріної, співачки Каті Чилі та фольклористки Олени Івановської відмітили потужність міжнародної програми. Українські стрічки, за їх словами, оцінювалися в цьому контексті і дещо програвали на тлі інтернаціональних колег. Саме тому було вирішено присудити дві перші премії у категорії міжнародного короткого метру. Також журі відмітило кілька робіт спеціальними відзнаками.

Перше місце у категорії «Міжнародна повнометражна програма» отримала картина «Ламалера» данської режисерки Карстен Таді. Глядач переноситься у село Ламалера, розташоване на індонезійському острові Лембата, загальновідоме завдяки традиції полювання на китів. Давня техніка полювання, що передається з покоління в покоління, залишається основним джерелом прибутку селян. Однак часи поступово змінюються – молодь покидає село заради роботи та навчання, в той час як увесь світ вимагає від селян припинити китобійну діяльність.

Диплом у цій же категорії отримала стрічка «Вигнання Гушегу» данського режисера Еміля Норгаарда Мунка. Фільм, знятий в Африці, розповідає про долю жінок Гушегу в засланні. Їх вислали зі своїх сіл через звинувачення у чаклунстві. Із часом жінки старіють і слабшають, та деякі отримують шанс повернутися додому. Однак роки розлуки з сім’ями ускладнюють процес репатріації.

Переможцем у категорії «Національний повний метр» став фільм Максима Руденко «Портрет на тлі гір». Стрічка, знята за підтримки Держкіно, розповідає про жінку-фотографа Параску Плитку-Горицвіт, яка протягом багатьох років фотографувала людей і місце де жила. Після того як вона померла, під її ліжком було знайдено скриньку з тисячами негативів. Фільм Максима Руденко – це містична мандрівка у пошуках зв’язку сьогодення і минулого, відображеного на випадково знайдених фотонегативах.

Два перших місця короткого метру поділили між собою фільми «Поговоримо про сни» італійця Брунно Роккі та «Ці чорнила течуть глибоко» канадської режисерки Азії Юнгман.

«Поговоримо про сни» – містична, дивовижна, неочікувана замальовка із далекого африканського радіо, яке транслює сни слухачів. Хтось, десь, та люди кажуть: якщо вам сниться білий чоловік, вам пощастить. Самуелю наснився Бруно, білий чоловік. Вони відправляють трактор у село, щоб нагодувати всіх, обробляючи землю. Мандрівка трактора зустрічається зі снами, розказаними по радіо, поєднуючись із спогадами Самуїла, що багато років тому відправився до Європи. Все йде добре, але, враховуючи, що “снити” – це мова, ця мова іноді заважає, коли йдеться про стосунки між жінками та чоловіками.

«Ці чорнила течуть глибоко» показує корінних тату-майстрів з усієї Канади, які відроджують традиції предків, що зникли під час колонізації. Через фільм ми дізнаємось про практики, які вважалися втраченими назавжди, і те, як їх відродження відображає пробудження корінної ідентичності.

Дипломами було нагороджено три коротких метри.

«Вечеря для мертвих душ» італійця Ігнасіо Фігуса отримала відзнаку «За талановите відтворення духовної практики». На Сардинії досі жива давня звичка залишати у ніч з 1 на 2 листопада вечерю для своїх мертвих, що складається з повноцінного харчування, яке називається sos macarrones de sos mortos (макарони мертвих). Цей документальний фільм, знятий в Оруні, на центральній Сардинії, із спостережливим підходом, описує підготовку бенкету та деякі пов’язані з ним ритуали.

«Рамада» режисера з Перу Фернандо Торреса була нагороджена дипломом «За відчуття сили вміння розділити чужу самотність». Хайме Естрада – останній ремісничий рибалка затоки Ла-Рамада, одного з найважливіших портів стародавнього Перу, з рясною флорою та фауною. Пляжі північного Перу зникають через ерозію берегів, зміну клімату та розповсюдження міст. Дон Хайме – охоронець Ла-Рамади і традиційних технік, якими рибалки цього регіону користувалися дві тисячі років тому. Наразі цей прекрасний пляж існує лише в його пам’яті.

Диплом «За відтворення героїчного досвіду» було вручено українській стрічці «Миротворці у горах Сванетії» режисерів Андрія Кіршина та Мирослава Гая. “Невдовзі після повернення українських екіпажів на Батьківщину, на адресу тодішнього президента України надійшла телеграма від керівництва Грузії: «Вашу безкорисливу допомогу ми сприймаємо як продовження історичних традицій братерства і взаємоповаги двох братніх народів. Наша вдячність за порятунок приреченої на загибель армії біженців, яка опинилася у горах Сванетії. Ми глибоко переконані: з’єднані болем та радістю, житимуть навічно, передаючись від покоління до покоління…»”

Переможці отримали дипломи та грошові призи у розмірі 25 тисяч гривень (повний метр) та 13 тисяч гривень (короткий метр). Спонсором нагород виступив онлайн-кінотеатр MEGOGO.

Переможці першого Міжнародного етнографічного кінофестивалю ОКО

Міжнародна повнометражна програма
І місце – «Ламалера» / «Lamalera», Карстен Таді / Karsten Tadi (Denmark / Данія, 54 хв.)

Диплом (A diploma) – «За гуманне ставлення до важкої відьомської долі» («For the humanic treatment of a difficult witch`s fate») – «Gushegu Exile» / «Вигнання Гушегу», Еміль Норгаард Мунк / Emil Norgaard Munk (Denmark / Данія, 53 хв.)

Українська повнометражна програма
І місце – «A Portrait on the Background of Mountains» / «Портрет на тлі гір», Максим Руденко / Maxym Rudenko (Ukraine / Україна, 85 хв.)

Міжнародна короткометражна програма
І місце (The first place) – «Talking Dreams» / «Поговоримо про сни», Брунно Роккі / Brunno Rocchi (Italy / Італія, 37 хв.)
І місце (The first place) «This Ink Runs Deep» / «Ці чорнила течуть глибоко», Азія Юнгман / Asia Youngman (Canada / Канада 16 хв.)

Диплом (A diploma) «За талановите відтворення духовної практики» («For the talented reproduction of the ritual practice») – «Supper for the Dead Souls» / «Вечеря для мертвих душ», Ігнасіо Фігус / Ignazio Figus (Italy / Італія, 16 хв.)

Диплом (A diploma) «За відчуття сили вміння розділити чужу самотність» («For the feeling the power of the ability to share someone else`s loneliness») – «La Ramada» / Рамада, Фернандо Торрес / Fernando Torres Salvador (Peru / Перу, 15 хв.)

Українська короткометражна програма
Диплом (A diploma) «За відтворення героїчного досвіду» («For reproduction of a heroic experience») – «Peacekeepers: in the Svanetti Mointains» / «Миротворці у горах Сванетії», Андрій Кіршин, Мирослав Гай / Андрій Kirshin, Myroslav Gai (Ukraine / Україна, 25 хв.)

Коментарі