kinowar.com

Перші київські покази головних українських фільмів року на Київському тижні критики

4-й «Київський тиждень критики» розпочнеться у кінотеатрі «Жовтень» вже 22 жовтня. У фестивальній програмі «Фокус: Україна-Франція» відбудуться перші київські покази трьох українських фестивальних хітів, а також будуть показані три французькі стрічки.

Фокус: Україна-Франція

«Фокус: Україна-Франція» – пілотна програма Київського тижня критики та Українського інституту, який організовує шоукейси українського кіно для міжнародної фахової спільноти. Щороку програма змінюватиме географічний фокус. Цього року її партнером виступає Французький інститут в Україні. Критики обох країн обрали фільми для фестивальної програми та після показів долучаться до дискусії спільно із режисерами.

Драма «Атлантида» Валентина Васяновича вперше була показана на Венеційському кінофестивалі, де здобула історичну для українського кіно перемогу – Гран-прі секції «Горизонти». «Атлантида» отримала широкий міжнародний успіх – фільм показали на понад 50 фестивалях, де він отримав ще чотири Гран-прі, стрічка увійшла у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії та у якості національного кандидата представить Україну на «Оскарі». Події фільму відбуваються у 2025 році – після перемоги України у війні із Росією. На фестивалі «Атлантиду» особисто представить Валентин Васянович. В український прокат стрічка виходить вже 5 листопада.

Драма «Погані дороги» – повнометражний дебют драматургині та сценаристки Наталії Ворожбит, екранізація її хітової однойменної п’єси. Світова прем’єра драми відбулася у програмі «Тиждень критики» Венеційського кінофестивалю 2020 року, де була відзначена другою за престижністю нагородою – премією Circolo del Cinema di Verona як «найбільш інновативна стрічка в конкурсі». «Погані дороги» – це п’ять новел, події яких відбуваються на Сході України протягом 2015 року. Глядачам Київського тижня критики фільм представить Наталія Ворожбит. На екрани стрічка вийде на початку 2021 року.

Іронічна антиутопія «Номери» екранізує однойменну п’єсу Олега Сенцова. Зйомки стрічки проходили під час ув’язнення Сенцова у Росії – Олег керував ними дистанційно. Співрежисером «Номерів» виступив Ахтем Сеітаблаєв. Світова прем’єра фільму відбулася в рамках програми спеціальних показів Berlinale Special Берлінського кінофестивалю. «Номери» – розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. На фестивалі «Номери» особисто представить Ахтем Сеітаблаєв. Український прокат фільму розпочнеться 19 листопада.

Також в рамках програми «Фокус: Україна-Франція» будуть показані французькі стрічки – драма «Південний термінал» Рабаха Аммера-Займеша, романтична трагікомедія «Ти заслуговуєш на любов» Афсії Ерзі та драма з елементами фантастики «Сліпа зона» Патріка-Маріо Бернара та П’єра Трівідіка.

«Ми прагнемо створити професійну спільноту міжнародних і українських кінокритиків для розвитку сучасної кінокритики та підвищення видимості українського кіно за кордоном. Доволі концептуально першою фокусною країною стала Франція, де кінокритична преса є важливою та невід’ємною частиною кінопроцесу вже більше, ніж століття», – говорить керівниця напряму «Кіно» Українського інституту Ольга Бірзул.

Програма Київського тижня критики складається з трьох традиційних секцій – міжнародної програми з актуальними стрічками з лайн-апів головних світових кінофестивалів, тематичної ретроспективи культової кінокласики, а також київських прем’єр головних українських фільмів цього року.

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. 4-й фестиваль пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня. На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною національною премією кінокритиків «КІНОКОЛО». Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Партнерами програми «Фокус: Україна-Франція» виступають Український інститут та Французький інститут в Україні.

Український інститут – державна інституція в сфері управління Міністерства закордонних справ України. Місія Українського інституту – зміцнення міжнародної і внутрішньої суб’єктності України засобами культурної дипломатії. Ми налагоджуємо міжнародні культурні зв’язки між людьми та інституціями і створюємо можливості для взаємодії українців зі світом.

Медіапартнери фестивалю: ТижденьKinowarLB.uaPlatfor.maРадіо АристократиBit.uaНове українське кіноThe Village Україна

Коментарі