kinowar.com

Разом до перемоги на культурному фронті: кінофестиваль Kharkiv MeetDocs представляє партнерів цьогорічної події та презентує постер

Кіно- та медіаіндустрії об’єднуються навколо спільної мети — перемоги України на культурному фронті, і підтримка міжнародного фестивалю документального та художнього кіно Kharkiv MeetDocs це доводить.

Харків МітДокс фестиваль

Культовий кінотеатр «Жовтень» восени збере у своїх стінах представників індустрії та любителів кіно. Саме тут 1-го жовтня відбудеться відкриття MeetDocs, спеціальні покази та, звичайно, закриття фестивалю. Організатори перенесли подію з Харкова до столиці з міркувань безпеки, фестиваль відбудеться у гібридному форматі.

Цьогоріч MeetDocs підтримують надійні партнери, лідери кіногалузі України — Одеський Міжнародний Кінофестиваль, FILM.UA Group та Ukrainian Film School. Їхні спікери, справжні професіонали кіноіндустрії, поділяться неоціненним досвідом з учасниками фестивалю на воркшопах і лекціях: розповідатимуть про всі етапи створення кіно — від пітчингу до кінотеатральних залів.

«Ми з радістю підтримуємо такий важливий фестиваль, адже документальне кіно сьогодні — дійсно інструмент культурного спротиву. Ми у FILM.UA так само тримаємо цей напрям у фокусі, адже кіно — наша зброя. Ми раді колегам з Харкова у Києві, бо це перший міжнародний фестиваль у столиці після 24 лютого. Вважаємо, що проведення MeetDocs — дуже важливий крок в об’єднані індустрії, адже зараз у всіх нас, таких різних, одна мета — ПЕРЕМОГА» — коментує СЕО FILM.UA Group Вікторія Ярмощук.

«Зараз українська кіноіндустрія дуже потребує підтримки. І я рада, що спільними зусиллями ми можемо продовжувати творити українську культуру, поки захисники боронять цю нашу можливість. Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль став партнером  Kharkiv Meet Docs, і я впевнена, що ця співпраця дозволить українському кіно бути побаченим глядачем. У межах фестивалю ми запланували декілька заходів, покликаних поділитися досвідом між кінопрофесіоналами та створити якісний нетворкінг в кіногалузі», — зазначила генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух.

«Сьогодні сюжети реального життя захоплюють не менше художнього кіно. Тут і надлюдський героїзм, і зворушливі драми, і неймовірні дива. Тому зростання уваги до документальних фільмів є цілком закономірним. Ми раді підтримати наших друзів – фестиваль Kharkiv MeetDocs у популяризації цього жанру. Українська кіноіндустрія має продовжувати розвиватись і доносити наші сенси світові», – коментує Валерія Толочина, маркетинг-директорка MEGOGO.

«Ми захоплюємося рішенням організаторів провести Kharkiv Meet Docs Festival 2022, незважаючи на вторгнення росії в Україну. Віримо, що українська документалістика є незмінно важливою частиною європейського кіноринку, і що кінематографісти, як і їхня творчість, мають бути поміченими на міжнародній арені. Саме тому ми маємо честь приєднатися до партнерів Фестивалю та його галузевої секції, щоб аплодувати українській документалістичній спільноті та підтримувати нові фільми в їхньому розвитку та шляху до міжнародної аудиторії», — ділиться команда Pitch the Doc.

«Сьогодні надзвичайно важливо  надати максимум інструментів та знань для сучасного покоління професійних кіношників. Ми раді поділитися досвідом та навичками, які допоможуть учасникам індустріальної секції відкрити Україну світові з нового боку», — говорить Альона Тимошенко, засновниця Ukrainian Film School.

Учасників конкурсу Pitching об’єднає польська онлайн-платформа Pitch the Doc. Незмінні експерти Фелікс Крігсхайм та Нільс Бьокамп, які мають не лише багаторічний досвід роботи над фестивальним кіно, а й створюють контент для Netflix Originals, проведуть серію воркшопів, що допоможуть фільммейкерам завершити свої проєкти та донести їх глядачам.

А найбільший український онлайн-кінотеатр MEGOGO покаже підбірку з найкращих фестивальних фільмів минулих років, які допоможуть краще пізнати східні регіони нашої країни. Ці фільми вже завоювали чимало прихильників і ми робимо усе для того, аби їх ставало ще більше.

Медіапартнерами проєкту стали популярні загальноукраїнські ЗМІ та спеціалізовані видання про кіно: Новое время, УП Життя, Український Тиждень, Кіно 24, Kinowar та Detector media. Радіопартнером проєкту стало Громадське радіо.

MeetDocs стане найпомітнішою мистецькою подією цієї осені у столиці. Під час війни документалістика стала одним із найважливіших інструментів культурної зброї. Зосереджений саме на документальних фільмах, Kharkiv MeetDocs давно завоював репутацію потужного майданчика для нетворкінгу кінофахівців та є місцем зустрічі поціновувачів і любителів кіно. І цього року усіх об’єднує одна мета — говорити про війну в Україні на весь світ.

Євгенія Крігсхайм, директорка та засновниця фестивалю, розповідає:

«Ми щиро радіємо, що кіноіндустрія об’єднується заради спільної справи, і дякуємо нашим колегам за потужну підтримку, яка так важлива в наші часи. Разом ми сильні! На часі говорити про Україну та її спротив російській агресії якомога голосніше. Фестиваль, тим не менш, лишається передусім культурним голосом сходу нашої країни, зокрема Харкова. І в програмі на глядачів чекатиме кілька стрічок, де він є головним героєм».

На новому постері фестивалю — пам’ятник Тарасу Шевченку в Харкові. Скульптура захищена мішками з піском, і Тарас суворо визирає з-над укріплень. Цей пам’ятник став символом MeetDocs цього року: так само як українці бережуть фізичну культурну спадщину від російських атак, так і фестиваль прагне вберегти українське кіно, інструмент культурного спротиву.

Організатори MeetDocs зібрали у програмі фестивалю найкращі зразки українського та світового кіно, а обиратимуть переможців авторитетні та високопрофесійні експерти. Програмним координатором став Денис Буданов, який цьогоріч є експертом Оскарівського комітету, членом міжнародної асоціації кінопреси FIPRESCI, Спілки кінокритиків України та Української кіноакадемії.

Наступного тижня організатори обіцяють назвати фільми, які відкриватимуть та закриватимуть фестиваль, а також оголосять членів журі конкурсних програм. А вже 15 вересня оприлюднять повну програму заходу. На глядачів чекатиме чимало цікавого.

Стежте за новинами фестивалю у соцмережах (Instagram, Facebook) та на офіційному сайті, аби не пропустити.

Довідка

Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival (KMD EUFF) – міжнародний фестиваль документального та художнього кіно, який сприяє культурній інтеграції митців з різних регіонів України, зокрема східних, що значно постраждали внаслідок російської агресії. Фестиваль заснований у 2017 році. З 2022 року працює на благо культурної інтеграції України та її митців у світі. Ідеологиня і директорка фестивалю – кінопродюсерка Євгенія Крігсхайм.

Фестиваль відбуватиметься за підтримки Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt).

Коментарі

Коментарі закрито.