kinowar.com

Режисерку фільму «Ціна правди» Аґнєшку Голланд нагороджено орденом княгині Ольги

Відповідний указ від 22 листопада 2019 року з’явився на сайті Президента України.

Аґнєшка Голланд

Голова держави Володимир Зеленський відзначив орденом княгині Ольги III ступеня режисерку фільму «Ціна правди» Аґнєшку Голланд «за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор».

Аґнєшка Голланд – польська режисерка, Голова європейської кіноакадемії, лауреатка «Золотого глобусу», двократна номінантка на премію «Оскар» за стрічки «Європа, Європа» (1991) і «У темряві» (2011).

28 листопада на широкі екрани виходить історичний трилер Аґнєшки Голланд «Ціна правди», що розповідає історію британського журналіста Ґарета Джонса, який у 1933 році вирушив до Радянського Союзу, та на власні очі побачив злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні.

У листопаді 2008 року колишній Президент України Віктор Ющенко посмертно вшанував журналіста Ґарета Джонса орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за вагомий особистий внесок у донесенні до світової спільноти правди про геноцид Українського народу під час Голодомору 1932–1933 років. Нагороду було вручено племінниці журналіста Марґарет Коллі, церемонія вшанування пам’яті відбулася в Центральній залі Вестмінстерського палацу.

У 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Режисер: Аґнєшка Голланд

Автор сценарію: Андреа Халупа

Продюсер: Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа

У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші

Ціна правди постер

Прем’єра фільму в Україні – 28 листопада 2019 року

Дистрибутор – MMD UA та FILM.UA Distribution.

Фільм «Ціна правди» спільного виробництва Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute), України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно) та Великої Британії (Jones Boy Film). Зйомки фільму проходили в Україні, Польщі та Шотландії.

Коментарі