kinowar.com

Режисером байопіку про Лесю Українку стане Нана Джанелідзе

Режисером байопіку про Лесю Українку стане грузинська кінорежисерка, сценаристка та композитор Нана Джанелідзе. Незабаром також буде оголошено про кастинг акторів, а команда проекту приступить до зйомок тізеру.

У кінематографічному портфоліо Нани 5 повнометражних робіт, у котрих вона виступала в якості режисера, й 6 робіт, в яких Нана стала сценаристом. Зокрема, фільм «Покаяння» (реж. Тенгіз Абуладзе, 1987), в якому вона стала автором сценарію, завоював Гран-прі Каннського кінофестивалю, а також був номінований на «Золотий глобус» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Фільм про Лесю Українку стане першою кіностричкою Нани Джанелідзе, який буде знятий в Україні.

Нана Джанелідзе

«Леся Українка – це не запорошений портрет на шкільній стіні, а жива, пристрасна, ревнива, самовіддана жінка, яка бореться зі смертельною хворобою. Кожну мить, котру їй подарувала доля, вона встигла жадібно прожити, «відчути», щоб відбити у своїй творчості непосильний тягар великого таланту. Я захотіла працювати над цим проектом відразу, як дізналася про його існування, тому що для мене це неймовірно надихаюча історія», – говорить Нана Джанелідзе.

Картина з робочою назвою «Леся Українка. Узлісся» представляє історію життя великої поетеси з ранніх років до останніх днів. Дві реальності – повсякденне життя і внутрішній світ самої Лесі – тісно сплітаються та відображають всі ключові повороти її долі. Над сценарієм байопіку працює Олександра Лавренчук. Творча група проекту активно залучає до співпраці над картиною експертів з творчості та життя Лесі Українки. Креативним продюсером і автором ідеї фільму виступила Юлія Синькевич (JS Films, генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю), а співпродюсером – Марія Москаленко (FX FILM Georgia).

«Для нас історія про Лесю Українку – дуже особиста. Ми хотіли, щоб її обов’язково екранізувала жінка. Розглядали режисерок з України та Грузії – так як життя Лесі Українки тісно пов’язане з цими двома країнами. Нам потрібен був режисер зі свіжим та неупередженим поглядом – всі ці якості відмінно поєднуються в Нані Джанелидзе. Сценарій надихнув її з перших рядків – зараз ми активно над ним працюємо і вже скоро розпочнемо зйомки тізера», – кажуть продюсери картини Юлія Синькевич і Марія Москаленко.

12 вересня між компанією Джей Ес Філмс та Українським культурним фондом було підписано грантову угоду про підтримку проекту. Раніше проект «Леся Українка. Узлісся» переміг у конкурсі Українського культурного фонду та зайняв 1 місце серед проектів міжнародної співпраці в категорії «Аудіовізуальне мистецтво» та 3 місце серед усіх міжнародних проектів.

Нагадаємо, раніше сценарій байопіку був відібраний для участі в програмі ScripTeast.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Коментарі