kinowar.com

Розпочалися зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

Розпочалися зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

Стрічка стала переможцем 11-го конкурсного відбору кінопроєктів Державного агентства України з питань кіно й отримала державну фінансову підтримку у розмірі 1 398 986 грн (100%). Виробництвом картини займається Up Ua Studio.

зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

«Сіль для моря» — це ігровий дебют Сніжани Гусаревич. Раніше режисерка займалася документальними проєктами та знімала соціальну рекламу. Сніжана також є співавторкою сценарію стрічки. В його основі — книга львівської письменниці Анастасії Нікуліної «Сіль для моря, або Білий Кит». Історія про чотирнадцятирічну дівчину Лізу, яка стала об’єктом цькування і втратила сенс життя.

Головна ідея фільму — показати сучасним підліткам на прикладі «Сіль для моря», що вони не самотні, що проблема цькування (булінгу) вже вирішується на законодавчому рівні, що необхідно говорити про свої проблеми вголос, агресія завжди має причину, однак розірвати коло можна лише за допомогою інших.

зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

«У 2017 році в інтернеті я побачила жорстоке відео, де група дівчаток-підлітків намагалася повісити іншу. Річ була лише в тому, що кривдницям не сподобалися її слова. Це відео шокувало мене. Я не розуміла, чому в українській культурі так мало про це говорять. Я вирішила знімати кіно на цю тему і довго шукала першоджерело в українській літературі. Перед тим як почати писати сценарій, я поспілкувалась із десятьма підлітками у віці 9–16 років. Більшість із них зазнали булінгу. Одна з них і моя дитина», — зазначає Сніжана Гусаревич.

зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

У тому, що потерпав від булінгу, зізнався й один із виконавців, молода «зірка» українського кіно Данило Каменський («Сторожова застава», «Пекельна Хоругва, або Козацьке Різдво», «Забуті»). Втім, у стрічці актор грає негативного персонажа, який сам застосовує насилля.

«Для мене це виклик, я хочу зрозуміти, чому ці люди поводяться саме так, як мій персонаж Сашко: він злий, агресивний, він хоче зривати свою злість на інших. Чому? Бо йому не вистачає впевненості у собі? Почуваюся незвично, але справді круто. Це новий досвід. До 9 класу мене булили, я був скромним, тихим і я не міг постояти за себе. Я був сірою мишею у школі. При тому, що поза школою у мене були друзі й активне соціальне життя», — зізнається Данило.

Продюсерка фільму — Поліна Герман, операторка — Таня Дуднік, художниця-постановниця — Марія Мойсеєнко, кастинг-директорка — Яна Суська.
У ролях: Анна Жураківська, Олександр Іванов, Ніна Макарчук, Данило Каменський, Анна Іванова, Арсеній Марков, Тетяна Скляр, Олеся Надєєва.

зйомки короткометражного фільму Сніжани Гусаревич «Сіль для моря»

Зазначимо, що над картиною працює виключно жіноча знімальна група.
Продюсерка Поліна Герман, вже відома за короткометражними фільмами
«В радості, і тільки в радості» Марини Рощиної (приз за найкращий фільм Національного конкурсу на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2018 р. та КМКФ «Молодість» у 2019 р.) і «Батьківський день» Марії Пономарьової, зізнається, що давно мріяла про це.

«Я мріяла зібрати навколо цього фільму жіночу команду і дуже рада, що це вдалося. В українському кіно працює чимало жінок, але ж керівні ролі все одно частіше займають чоловіки. А в цьому проєкті — зусилля, душа та творча енергія жіночі. Усі голови департаментів — дівчата», — розповідає продюсерка.

Під час роботи було дотримано усіх правил адаптивного карантину, на знімальному майданчику перебувало 22 людини, члени знімальної групи отримали маски для індивідуального захисту.

Фото: Анна Перепелиця

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі