kinowar.com

Роман Балаян отримає «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво

На 11-му ОМКФ одному з найвідоміших українських режисерів вручать статуетку «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво

Роман Балаян режиссер

Український режисер, сценарист і кінопродюсер Роман Балаян отримає нагороду «Золотий Дюк» 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю за внесок у кіномистецтво. За свою карьеру він зняв 15 фільмів, написав сценарії до 7 стрічок та спродюсував два фільми.

«Зазвичай нагороди за внесок вручають з огляду на роки. Сподіваюсь, в цьому випадку це не так. Хотілося б завжди відповідати такій нагороді та закладеному у ній значенню», – прокоментував Роман Балаян.

Роман Балаян починав як режисер у 1970 році на Київській кіностудії. Згодом викладав на Вищих курсах сценаристів та режисерів Держкіно СРСР, де в його майстерні навчався Сергій Маслобойщиков. Сам Роман Гургенович вважає себе учнем Сергія Параджанова.

Його режисерський дебют відбувся у 1973 році. Другий фільм Романа Балаяна «Бірюк» отримав номінацію на «Золотого ведмедя» Берлінале у 1977 році. А художній фільм «Польоти уві сні та наяву» 1987 року став одним з найкасовіших хітів радянського кіно. Ця стрічка стала узагальненням трагедії покоління, що жило в умовах абсурдних реалій режиму пізнього соціалізму.

«Роман Балаян – один з найбільш знакових українських режисерів сучасності. І хоч він сам не любить епітети на кшталт «легендарний», він дійсно більше, ніж просто режисер. Роман Гургенович як ніхто інший вміє фіксувати життя і його буденність, знімаючи це настільки поетично, що глядач одразу закохується в його роботи. Вручати такому режисерові «Золотого Дюка» – справді почесно для нас», – зазначає президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко.

Серед найвідоміших робіт Романа Балаяна – «Бірюк», «Польоти уві сні та наяву», «Два місяця, три сонця», «Леді Макбет Мценського повіту», «Райські птахи» та інші. Роман Балаян має низку нагород за свої роботи. Зокрема він удостоєний призу «Золотий тюльпан» Стамбульского кінофестивалю за фільм «Бережи мене, мій талісмане», премії «Ніка» за «Найкращий фільм країн СНД і Балтії» зі стрічкою «Райські птахи». У 1997 році Роман Балаян отримав звання Народного артиста України, а у 2001 році – Академіка Національної академії мистецтв України.

Нагадаємо, що 11-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться в онлайн-форматі з 25 вересня по 3 жовтня.

 

Підтримати проект

 

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найочікуваніші українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі