kinowar.com

Топ-5 найкращих українських документальних подкастів

Подкасти стрімко увірвались в наше повсякденне життя і стали його невід’ємною частиною. Особливе місце займають true crime (кримінальні) подкасти. 

kinowar.com зібрав для вас топ-5 найкращих українських документальних подкастів для прослуховувань осінніми вечорами. 

1. «Не та людина»

Автор: Радіо The Ukrainians

найкращі українські подкасти

 

«Не та людина» – український наративний true crime подкаст про історію злочинів серійного вбивці Сергія Ткача і водночас історія злочинної безвідповідальності правоохоронців. Це історія безневинних жертв маніяка. А також історія засуджених за його злочини жертв системи. Це історія, котра ніколи не має повторитися. І водночас історія, що може повторитися будь з ким і будь-коли. Тому що кожен – потенційна #НеТаЛюдина.

Авторки подкасту, креативна продюсерка FILM.UA Олеся Лук’яненко (креативна продюсерка серіалів «І будуть люди» та «Схованки») і журналістка Анастасія Рахманіна (головна редакторка видання Media Business Report) протягом шести епізодів розплутують цю історію разом із слідчими, профайлерами, правозахисниками, несправедливо засудженими та їхніми родичами. Проєкт створений за підтримки Українського культурного фонду.

Наразі кіностудія FILM.UA у партнерстві з міжнародним дистрибьютором APC працює над розробкою восьмисерійного серіалу на основі історії невинно засуджених за злочини Ткача.

Слухати

 

2. «Правила гри»

Автор: Радіо The Ukrainians

найкращі українські подкасти

 

Разом з соціологом Данилом Судиним автори аналізують, як насправді працює суспільство та за якими правилами живе цей світ. У кожному епізоді коротко і посутньо розбирають видатні книги, які відкрили світові важливі соціальні теорії. Від Мілгрема і його нелюдського експерименту з електрошоком до принципів глобалізації Зигмунта Баумана. 

Слухати

 

3. «Колючі ріжучі»

Автор: Медіа-проєкт «Грати»

найкращі українські подкасти

 

Подкаст говорить про правосуддя через історії людей, які з ним стикаються. У кожної з них свій автор, і вони більше нагадують аудіовистави, розказані журналістами видання.

В епізодах подкасту розповідають про один із найгучніших злочинів Закарпаття 90-х, про людину, позбавлену права на знеболення, про таємницю зниклого безвісти та про знущання над дітьми в одній з найбільш прихованих кримінальних справ Одеси.

Видання «Ґрати» пише про переслідування журналістів; реформування судової системи і правоохоронних органів; про суди по сепаратизму, держзраді і тероризму на Донбасі; про екстрадиційні суди та інше.

Слухати 

 

4. «Дрогобич 101/1»

Автор: «Суспільне»

найкращі українські подкасти

 

«Дрогобич 101/1» – це документальний подкаст-розслідування про житло, як загрозу. В шести епізодах журналісти Суспільного на запчастини розбирають обвал під‘їзду хрущовки у Дрогобичі на Львівщині, який забрав життя восьми людей і залишив без квартир більше як сотню дрогобичан. Слідчі, комунальники, експерти, історики приходять до різних висновків про причини обвалу.

У розслідуванні «Дрогобич 101/1» автори Інна Білецька, Алла Садовник, Дмитро Бондар та Олександр Стратонов досліджували причини та наслідки руйнування будинку у Дрогобичі, а також загрози, перед якими опинилися «хрущовки». 

Подкаст-розслідування Суспільного мовника «Дрогобич 101/1» отримав гран-прі першої української премії подкастів «Слушно», яку заснувала команда MEGOGO Audio.

Слухати

 

5. «Йди та слухай»

Автор: редакція «Заборона»

найкращі українські подкасти

 

Подкаст публікує документальні серіали про дивовижні, жорсткі й місцями дикі історії. Перший сезон має назву «Хадіджа» і присвячений «дружинам Халіфату» — дівчатам, які слідом за своїми чоловіками поїхали жити в «Ісламську державу». Зокрема, розповідає про Хадіджу — молоду харків’янку, яка у 2015 році разом з чоловіком і дитиною поїхала в «Ісламську державу». Уже кілька років її без успіху розшукує мати Тетяна Кобелева, намагаючись домогтися хоч якогось сприяння і допомоги від української держави та міжнародних організацій.

Що сталося з Хадіджею, а також чому взагалі молоді дівчата приймали рішення кинути минуле життя і їхали будувати нове під владою найжахливішої терористичної організації нашого часу, з’ясовує головна редакторка Заборони Катерина Сергацкова. Впродовж декількох місяців вона розмовляла з дівчатами, які вирушили в ІДІЛ, жили там, а потім потрапили в полон і іракську в’язницю за звинуваченням в участі в терористичній організації.

Слухати

Читайте також:

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі