kinowar.com

Розпочалася робота над художнім фільмом про Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного)

Восени 2021 року в Україні розпочалася робота над девелопментом сценарію художнього повнометражного фільму про Вільгельма Габсбурга — австрійського ерцгерцога, відомого також як Василь Вишиваний

Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного)

Розробкою сценарію історико-біографічної шпигунської драми про Василя Вишиваного займається культуролог, дослідниця та авторка ідеї фільму Ольга Ковтун. Продюсерка кінопроекту — Ольга Бесхмельниціна (“Стоп-Земля”, “Колапс: Як українці зруйнували імперію зла”). На етапі девелопменту кінопроект підтримав Український культурний фонд.

“Наразі ми створили перший презентаційний пакет матеріалів проекту і плануємо шукати партнерів для продовження роботи над ним. Майбутній фільм очевидно буде створюватись в ко-продукції з європейськими країнами, і розвивати його буде саме українська сторона”, — зазначає продюсерка Ольга Бесхмельниціна.

Василь Вишиваний

Історична постать Вільгельма Габсбурга є унікальною з огляду на те, що його біографія тісно пов’язує історію України першої половини XX століття з усією Європою. Будучи представником династії Габсбургів — одного з найстаріших і наймогутніших європейських монарших родів, син австрійських ерцгерцогів Карла Стефана і Марії Терезії Тосканської, в 1915 році став полковником Українських січових стрільців та здобув великий авторитет серед української військової еліти і широких верств суспільства. Великою мірою завдяки тому, що з власної ініціативи досконало вивчив українську мову, історію та культуру, зробив носіння вишиванки невід’ємною частиною свого стилю життя (саме українські солдати вперше прозвали його “Вишиваним”), виступав за ідею створення Соборної України і, вже після розпаду Австро-Угорщини та перебуваючи в еміграції у Іспанії та Франції, присвятив велику частину свого життя боротьбі за українську справу. Зокрема, в міжвоєнний період — підтримуючи контакти зі спецслужбами різних європейських держав, а в період Другої світової війни та після неї — борючись разом із представниками ОУН із нацизмом та комунізмом водночас.

Вільям Габсбург

“Чим більше вивчаєш біографію Василя Вишиваного, тим більше усвідомлюєш, що ця людина прожила надзвичайно насичене та багатогранне життя, яке справді можна назвати “кінематографічним” і про яке нам досі багато що невідомо. Досліджуючи цю тему, я намагаюся охопити й ті періоди життя Вільгельма Габсбурга, про які в українському інформаційному полі та наукових працях відомо небагато. Зокрема, це період 1920-30х років, коли Василь Вишиваний був у Західній Європі своєрідним “монархом у вигнанні” і, в той же час, не забував про свої політичні амбіції, бажання та ідеали. Це постать справді світового масштабу, про яку варто розповідати, і яка є дуже актуальною навіть у наш час”, — коментує дослідниця та сценаристка Ольга Ковтун.

Василь Вишиваний

В рамках проекту створено офіційну сторінку майбутнього фільму в facebook. Там з’являються інформативні матеріали про постать Вільгельма Габсбурга та його історичну добу, зокрема маловідомі факти з його біографії та архівні джерела, а також розповідатиметься про роботу над картиною.

Читайте також:

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі