kinowar.com

“Чому вони крадуть?”: в Україні вийшов подкаст про культурні злочини росіян

«‎Чому вони крадуть?»‎ — наративний документальний подкаст, який розповідає про вкрадені та присвоєні росіянами здобутки культурної спадщини України. Кінокомпанія 435 FILMS разом із командою експертів дослідили крадіжки росіян з часів російської імперії й до сьогодні.

Кожен епізод подкасту — розповідь про вкрадені росіянами ціннісні артефакти: від скіфського золота до дзвонів Івана Мазепи.

подкаст Чому вони крадуть

Команда проєкту, а саме шоуранери подкасту, Анна Паленчук та Корній Грицюк, прагнуть не лише розказати про те, що вже було втрачено, а й нагадати, що все це ми повинні повернути, адже саме культурна спадщина — інструмент ідентифікації народів та націй. Зокрема до команди проєкту приєднався Юрій Марченко, український ведучий та журналіст, автор відомого подкасту “Дикі мандри”. Юрій став голосом подкасту “Чому вони крадуть?” та його співценаристом.

5 епізодів подкасту розповідають про дзвони та гармату Івана Мазепи, мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору, Скіфське золото Кримських музеїв та шляхи повернення втрачених культурний цінностей.

У фінальному випуску автори спробували заглянути в майбутнє, щоб зрозуміти, як і в який спосіб можливо повернути вкрадені цінності. Відповідатимуть на ці питання Антон Дробович, директор Інституту національної пам’яті; Ельміра Аблялімова, кримськотатарська активістка, колишня директорка Бахчисарайського історико-культурного заповідника; Іван Сидор, священик у Михайлівському Золотоверхому монастирі; Андрій Карнаухов, провідний юрист у сфері культури та учасник судового процесу в Амстердамі; Діана Клочко, мистецтвознавиця, спеціалістка з давньоруського мистецтва, редакторка, перекладачка; Юрій Болтрик, археолог, скіфолог; а також Євгенія Кулеба, громадська діячка, депутатка Київської міської ради, засновниця громадської організації «Місто-сад».

Послухати подкаст: pravda.com.ua/podcasts/63357213551de

Підписуйтесь на подкаст “Чому вони крадуть?”: Apple Podcasts, Google Podcsasts, Spotify, Soundcloud, інші платформи.

Подкаст створено у партнерстві з DW Akademie та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie/Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Виробництво: 435 ФІЛМС
Партнер проєкту: Українська Правда
Шоураннери: Корній Грицюк та Анна Паленчук
Сценаристи: Корній Грицюк та Юрій Марченко
Голос подкасту: Юрій Марченко
Продюсерка: Анна Паленчук
Звукорежисер: Василь Явтушенко
Менторка проєкту: Світлана Рудюк
Дизайн обкладинки: Антон Васильєв
Керівник відділу подкастів УП: Федір Попадюк
Асистент: Ірина Терлецька
Проєктний координатор: Олена Кірічек
Залучені експерти: Антон Дробович, Юрій Болтрик, Олександр Федорук, Сергій Лаєвський, Ольга Ковалевська, Дмитро Коваль, Діана Клочко, Максим Блакитний, Олександр Любишко, Іван Сидор, Юрій Лосицький, Ельміра Аблялімова, Андрій Карнаухов, Євгенія Кулеба, Людмила Строкова

Читайте також:

Найцікавіші українські документальні подкасти

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.