kinowar.com

Урочиста церемонія закриття 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю

22 липня в Одеському академічному театрі опери та балету відбулась урочиста церемонія закриття 8-го ОМКФ. Головний приз ОМКФ – Ґран-прі – за результатами глядацького голосування отримав фільм «Король бельгійців» Петера Бросенса та Джессіки Вудворт. Режисер Роман Бондарчук став володарем “Золотого Дюка” за стрічку “Dixie Land» у номінації “Найкращий повнометражний фільм”. “Головна роль” Сергія Буковського стала найкращим документальним фільмом. Ізабель Юппер та Аґнєшка Голланд отримали нагороди за вклад у кіномистецтва.

Ізабель Юппер

Церемонія закриття розпочалась з виступу українського балету D’Arts Dance Project, після чого ведучі Яніна Соколова та Олег Панюта запросили на сцену віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, голову Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка. Міністр культури України Євген Нищук подарував легендарній акторці Лії Ахеджаковій символічний подарунок – картину, на якій зображено її та актора Богдана Ступку. Саме сьогодні виповнюється 5 років з дня смерті видатного українця. “Ми були партнерами на сцені, грали спектаклі. Партнер – це більше, ніж просто друг, знайомий. Партнер – це особливий зв’язок”, – Лія Ахеджакова.

Першим був оголошений фільм-переможець Конкурсу європейських документальних фільмів. Ним стала картина “Головна роль” Сергія Буковського, що була представлена одразу у двох конкурсних програмах. Нагороду отримували Сергій Буковський та його мама актриса Ніна Антонова. “Мама казала, мовляв, не треба мене знімати – я занадто маленька, мене ніхто не побачить. Мама маленька, але дуже сильна, і потрібно постаратися, щоб цей характер зіпсувати. Я сподіваюся, що не зіпсував”, – сказав Сергій Буковський. Нагороду вручали Роман Бондарчук та Маріанна Каат.

Диплом від ФІПРЕССІ отримав короткометражний український фільм “Бузок” Катерини Горностай. Нагороду отримували режисер, продюсери та акторки фільму. Також журі ФІПРЕССІ визнало стрічку “Рівень чорного” Валентина Васяновича найкращим повнометражним українським фільмом. Акторка Катерина Молчанова зіграла в обидвох фільмах-переможцях.

Журі Національного конкурсу визнало “Випуск’97” Павла Острікова найкращою українською короткометражною стрічкою. Ніні Антоновій була присуджена нагорода за найкращу акторську роботу у фільмі “Головна роль”. Володарем “Золотого Дюка” за найкращий фільм стала стрічка “Dixie Land” Романа Бондарчука (Україна, Латвія, Німеччина). Картина “Припутні” Аркадія Непиталюка отримала спеціальну згадку від журі Національного конкурсу. Журі також відзначило фільм “Бузок” Катерини Горностай за вражаючу роботу акторок у стрічці. Нагороди вручали члени журі Шарль Тессон, Наталія Ворожбит та Ейдан Тернер та Заза Урушадзе.

Диплом від ФІПРЕССІ отримав короткометражний український фільм “Бузок” Катерини Горностай. Також журі ФІПРЕССІ визнало стрічку “Рівень чорного” Валентина Васяновича найкращим повнометражним українським фільмом.

Журі Національного конкурсу визнало “Випуск’97” Павла Острікова найкращою українською короткометражною стрічкою. Ніні Антоновій була присуджена нагорода за найкращу акторську роботу у фільмі “Головна роль”. Володарем “Золотого Дюка” за найкращий фільм стала стрічка “Dixie Land” Романа Бондарчука (Україна, Латвія, Німеччина). “Ця стрічка – це 7 років зйомок, 7 років нашого життя”, – сказав Роман Бондарчук. Картина “Припутні” Аркадія Непиталюка отримала спеціальну згадку від журі Національного конкурсу. Члени журі також відзначили стрічку “Бузок” Катерини Горностай.

Спеціальне згадування за демонстрацію суміші реальності від Міжнародного журі, яке очолює Крістіан Петцольд, отримав фільм режисера Ґен Цзюна “Вільно й легко” (Китай). Ансамбль акторок – Ія Шугашвілі та Ціся Квамсашвілі – із грузинської стрічки “Моя щаслива родина” (Грузія, Німеччина) Нани Еквтімішвілі та Сімона Ґросса переміг у номінації “Найкраща акторська робота”. Нана Еквтімішвілі та Сімон Ґросс також стали найкращими режисерами Міжнародної конкурсної програми. Найкращий фільм Міжнародного конкурсу за версією журі – “Літо 1993” (Іспанія) Карли Сімон. Це історія про 6-річну Фріду, що після смерті батьків переїздить з Барселони до родини дядька. “Цілий тиждень ми сперечалися та дискутували, однак стосовно головної нагороди радилися 10 хвилин. Фільм “Літо 1993” – це дуже особиста стрічка, що розповідає про персональні переживання. У цьому є сила кіно – ви берете те, що сталося давно, та знову це переживаєте”, – сказав про стрічку Голова журі Крістіан Петцольд.

Глядачі ж надали перевагу стрічці “Король бельгійців” (Бельгія, Нідерланди, Болгарія) Петера Бросенса та Джессіки Вудворт – фільм отримав Ґран-Прі 8-го Одеського кінофестивалю. Продюсер стрічки Міра Сталева: “Я хочу подякувати одеській аудиторії і сказати, що бачила як зростав і розвивався цей фестиваль, як він стає набагато потужнішим. На другий рік, коли відбувався кінофестиваль, я приїжджала в Одесу забрати нагороду для іншого, болгарського фільму, на якому я не працювала. Зараз стою тут і отримую Ґран-Прі за власний фільм”. Відома польська режисерка, сценарист, тричі номінант на премію “Оскар” Аґнєшка Голланд була відзначена призом за внесок у кіномистецтво: “Україна має свій кінематографічний голос. Вам є, що розповісти”. Премію вручала акторка Лариса Кадочникова. Також почесну нагороду із рук президента ОМКФ Вікторії Тігіпко отримала Ізабель Юппер. “Я особливо ставлюся до вашої країни. Кілька років тому я знімалася у фільмі “Повінь” режисера Ігоря Мінаєва (прим.: Мінаєв працював на Одеській кіностудії), тому мені хотілося приїхати сюди”, – сказала Ізабель Юппер. Також акторка заначила, що теперь вона хоче зробити фільм в Україні.

На прес-брифінгу після церемонії вручення нагород Вікторія Тігіпко зазначила: “Наша прекрасна команда не змінюється багато років. Нас стало тільки більше, до нас приєднались ще два майданчика. Ви самі помітили, що нам вже мало місця на тих локаціях, де зазвичай проходять події фестивалю. Нам потрібно більше місця. Тому що це важливо не тільки для кіноманів, але і для іноземних гостей. Ми кожного року привозимо 4000 кнопрофесіоналів. І наша місія незмінна”.

Фільмом закриття 8-го ОМКФ стала стрічка-номінант на головний приз Берлінале “Вечірка” Саллі Поттер, Картини режисерки здобули понад 40 міжнародних нагород, а також номінації Американської кіноакадемії та BAFTA.

Коментарі