kinowar.com

У Лондоні стартували Дні українського кіно

5 грудня у Лондоні стартували Дні українського кіно, в рамках яких відбудуться покази спеціальної добірки українських фільмів. Фестиваль організовано Українським Інститутом в Лондоні спільно з компанією «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Посольства України у Великій Британії.

У Лондоні стартували Дні українського кіно

Дні українського кіно відкрилися показом історичного трилера «Ціна правди» – першої копродукційної стрічки України, Великої Британії та Польщі. Фільм розповідає історію валлійського репортера Ґарета Джонса, який вперше в західній пресі заявив про український Голодомор. У головних ролях – Джеймс Нортон («Війна і мир») та Ванесса Кірбі («Корона»). Авторка фільму – режисерка Аґнешка Голланд, триразова номінантка на премію «Оскар», сценаристка фільмів Кшиштофа Кесльовського та Анджея Вайди, режисерка епізодів культових серіалів «Прослуховування», «Картковий будинок» та «Вбивство».

У Лондоні стартували Дні українського кіно 2019

Драма «Додому» – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було відзначено Гран-прі Одеського кінофестивалю – «Золотим дюком», який присуджується за результатами глядацького голосування. Зараз фільм Алієва представляє Україну у якості національного кандидата на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». На фестивалі фільм представить кореспондент з міжнародної політики The Guardian, автор кількох книжок на тему путінської Росії Люк Гардінг.

Істерн «Дике поле» – екранізація культового роману Сергія Жадана «Ворошиловград» та дебютна стрічка Ярослава Лодигіна. Головний герой фільму змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер герою доведеться захистити сімейний бізнес – стару бензоколонку. Фільм створювався у копродукції України, Швейцарії та Нідерландів. Ярослав Лодигін особисто представить стрічку у Лондоні; модератором дискусії виступить викладач University College London, фахівець з української культурної історії, перекладач Уям Блекер.

Трагікомедія «Вулкан» розповідає про перекладача ОБСЄ, який вирушає на кордон із Кримом у складі моніторингової місії. Світова прем’єра фільму Романа Бондарчука, створеного у спільному виробництві з Німеччиною, відбулася у рамках конкурсної програми East of the West у Карлових Варах. «Вулкан» також став володарем Ґран-прі міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» (Єреван, Вірменія).

Також у рамках фестивалю відбудеться ретроспективний показ стрічки «Лебедине озеро. Зона», яка свого часу стала першим українським фільмом, показаним на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Фільм Юрія Іллєнка є екранізацією сценарію Сергія Параджанова, і розповідає про кохання в’язня-втікача та жінки, яку він зустрічає біля монументу «Серп і молот». «Лебедине озеро» було відзначене премією міжнародної асоціації кінокритиків ФІПРЕССІ Каннського кінофестивалю. Фільм представить глядачам професор Birkbeck College, один з провідних кінознавців Великої Британії Іен Крісті.

Дні українського кіно у Лондоні пройдуть з 5 по 8 грудня у кінотеатрах Cine Lumiere та Curzon Soho.

Коментарі