kinowar.com

У Франції скасували фестиваль російського кіно «Від Львова до Уралу»

З 31 березня по 3 квітня у французькому місті Нант мав пройти фестиваль російського кіно Univerciné de Nantes під слоганом «Від Львова до Уралу». Але форум було скасовано.

Проте від скасування заходу обурення не вщухає. Адже неприпустимим є саме формулювання події, яка не розмежовує російську і українську культури, або, що іще гірше, вважає територію від Львова до Уралу російською.

У програмі фестивалю серед іншого мали бути представлені фільми титулованого режисера Сергія Лозниці, у тому числі «Донбас». Проте раніше навколо постановника учинився скандал: його виключили з членства Української кіноакадемії.

Лозниця народився у Білорусі, має український паспорт, закінчив московський ВГИК, живе у Німеччині. Кінематографіст вважає себе гуманістом і космополітом, тобто «громадянином світу». Членства Української кіноакадемії його позбавили з таким обґрунтуванням: під час російського вторгнення в Україну кожен член має мати чітку і тверду національну ідентичність. Між тим раніше на своїй сторінці у Фейсбуці Лозниця виступив рішуче проти російської війни в Україні і закликав світову спільноту знищити «російське чудовисько».

Коментарі