Інколи мале – це просто мале. Рецензія на фільм “Людина-Мураха та Оса: Квантоманія”

16.02.2023  Новини, Рецензія

Мені не потрібно перемогти. Потрібно лише, щоб ми обидва програли.
Скотт Ленґ

«Людина-Мураха та Оса: Квантоманія» (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) – третій фільм франшизи про пригоди месника Скотта Ленґа (Пол Радд), що відкриває п’яту фазу Кінематографічного всесвіту Marvel. Це кіно мало б показати, куди рухається супергеройський кіновсесвіт Disney, натомість вийшло невиразне топтання на місці з безсоромною експлуатацією минулого надбання Marvel та Disney.

За сюжетом сімейка Пімів-ван Дайнів-Ленґів у складі людини-мурахи Скотта, його коханої жінки-оси Хоуп (Еванджелін Ліллі), її батьків Хенка (Майкл Дуґлас) і Дженет (Мішель Пфайффер) неочікувано потрапляють у квантовий вимір, з якого колись рятували Дженет.
Вона ніколи особливо не розповідала про свої 30 років блукань, але завжди наголошувала, що туди подаватися зась. Та хіба це зупинить молоду й зухвалу Кессі (Кетрін Ньютон), дочку Ленґа, якій дід Пім зробив власний мурашиний костюм. Саме непосидючість підлітка, унаслідувана від татка, призводить до катастрофи, через яку сім’я має стикнутися з квантовим спадком бабусі Дженет.

Виявляється, у квантовому вимірі існує власна цивілізація, свої герої та негідники і свій головний антагоніст Канґ Завойовник, якого Дженет знає особисто. Тепер, маючи все сімейство на своїй території, Канґ з їх допомогою може отримати доступ до інших світів. Так Marvel ув’язує квантовий вимір зі своєю історією про мультивсесвіти, які стають основним ігровим майданчиком і основою розвитку майбутніх супергеройських фільмів.

Проблема лише в тому, що дві з хвостиком години фільм «Людина-Мураха та Оса: Квантоманія» не пропонує нічого нового для глядачів. Дивні світи ми бачили й в останньому «Докторі Стрейнджі», і в мультфільмі «Дивний світ». Боротьба повстанців та армії завойовника антуражем, костюмами й сеттінгом дуже нагадує франшизу «Зоряні війни».

«Людина-Мураха та Оса Квантоманія» (Ant-Man and the Wasp Quantumania)

Навіть новий лиходій часто скидається на Дарта Вейдера. Канґ так само одним помахом долоні розкидає ворогів і може бити блискавками, полюбляє душити. Хіба що свій смішний шолом він знімає частіше за Вейдера. Так само як і Людина-Мураха та решта його команди, такого безглуздого використання шоломів ви більше ніде не знайдете. Бо це вам не «Мандалорець», тут потрібно постійно показувати обличчя зірок Радда та Ліллі.

Хоча фільм це не рятує, бо грати їм особливо немає що, діалоги максимально примітивні та нарочито мелодраматичні. Джонатан Мейджорс у ролі Канґа добре старається, його персонаж буквально бачить увесь часовий вимір, може знищувати цілі часові лінії, тому спокійний й дещо стомленим голосом пояснює героям, що змагатися з ним безглуздо. І це було б правдою, якби сценаристи супергеройських фільмів Marvel послуговувалися логікою, а не прогнозами касових зборів.

За сюжет відповідав Джефф Лавнесс, який відомий не за великим кіно, а за гумором мультсеріалу «Рік та Морті», серіалу «Чудотворці» та шоу Джиммі Кіммела. І якщо посміятися у фільмі є над чим, відмічу камео Білла Мюррея чи повернення Корі Столла в образі переможеного Жовтого шершня, то співпереживати героям і тим паче антагоністу не виходить ніяк, вони відверто смішать, а часто й просто бісять. Тож можна починати переживати за «Месників: Династію Канга», яких довірили писати Лавнессу.

Фільм «Людина-Мураха та Оса: Квантоманія» абсолютно не виправдовує почесного звання відкривача нової фази кіновсесвіту Marvel, як би керівник студії Кевін Файгі та режисер всієї трилогії Пейтон Рід не переконували в протилежному. Екшн тут слабше, ніж у попередній частині п’ятирічної давнини. Кольорова гамма напрочуд темна, й поза IMAX залом здаватиметься печерою. А непереконлива робота з мотивацією і вчинками героя Мейджорса і банальні арки персонажів сім’ї Ленґа роблять кіно напрочуд беззмістовним. Це просто прохідний атракціон від Disney, змайстрований на конвеєрі з повторюваних заготовок студії.

Чорна пантера: Ваканда назавжди

Тор: Любов і грім

Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля