kinowar.com

І привиди почнуть полювати на привидів. Рецензія на фільм “Мисливці на привидів: з того світу”

 18.11.2021  Новини, Рецензія

If you’re seeing things

Running through your head

Who can you call?

Ghostbusters!

Культова франшиза «Мисливці на привидів» народилася у 80-х, отримала два фільми, потім перетворилася на мультсеріал, у двохтисячних стала відеогрою, а тепер знову повернулася на великі екрани. Хоч і з пандемічною затримкою у півтора роки.

Мисливці на привидів з того світу 2021

Просто людям завжди були цікаві історії про духів, а у форматі комедії з елементами жахів – це взагалі ідеальна розвага для усієї родини.

«Мисливці на привидів: З того світу» (Ghostbusters: Afterlife), як заявляють творці фільму, стане продовженням оригінальної дилогії, сором’язливо забуваючи про невдалий експеримент 2016 року з жіночою версією загону на чолі з Меліссою Маккарті. Зняв нову частину Джейсон Райтман – спеціаліст по драмеді, який поставив варті уваги «Джуно» з Майклом Сера і Елліотом Пейджем (тоді ще відомою як Еллен) і «Таллі» з Шарліз Терон. Сценарій допомагали писати Джил Кенан та один з акторів оригіналу – Ден Ейкройд.

Райтман давній фанат серії, адже саме його батько Айван Райтман зняв оригінальну дилогію. Малому Джейсону навіть дали епізодичну роль у «Мисливцях на привидів 2». Пам’ятаєте, коли мисливці виступали аніматорами на дитячому святі, до героя Дена Ейкройда підійшов хлопчик і сказав, що його батько вважає мисливців повним лайном?

Мисливці на привидів з того світу 2021

Творці фільму вирішили, що оновленій франшизі личитиме підліткова концепція. За сюжетом мати-одиначка з двома підлітками приїздить у маленьке містечко десь на просторах США. Старезний засмічений будинок посеред поля – це все, що лишилося від її батька, котрий покинув її ще малою. Та навіть халупа з сараєм – це краще, ніж суцільні борги, які назбирала героїня. От тільки будинок приховує купу таємниць та речей, які важко осягнути чи пояснити. А саме містечко регулярно потерпає від сейсмічної активності, хоча ніяких очевидних причин для підземних поштовхів немає.

Звичайно, розібратися з цим належить не одинокій матері у виконанні Керрі Кун («Фарго»), а двом її непосидючим дітям. Молодша – дівчинка-нерд, яка у свої 12 років розбирається в науці й техніці, але не здатна завести друзів. Зіграла її Маккенна Грейс, що виконувала ролі молодих героїнь у «Капітан Марвел» і «Я, Тоня». Старший – 15-річний флегмат у виконанні зірки «Дивних див» Фінна Вулфгарда.

Мисливці на привидів з того світу 2021

Є ще у касті найсексуальніший чоловік 2021 року за версією журналу People Пол Радд. Проте тут він грає роль інфантильного місцевого дурника, який не стільки допомагає, як вляпується в неприємності. Одним словом, сексуального мало, хоча секс буде. Але за кадром, ви ж не забули, що це дитяче кіно?

Дивлячись на цю історію, не покидає відчуття, що перед нами не продовження дилогії, а її перезапуск. Навіть можна не дивитися попередні стрічки, бо всі сюжетні прив’язки розжовують, як для дітей. Хіба що фінал не буде таким прикольним, якщо ви новачок франшизи.

Просто Джейсон Райтман вирішив віддати данину роботі батька, а старі учасники балагану з привидами повернулися, щоб згадати молодість. Той же Ден Ейкройд не раз відмовлявся працювати над франшизою, аж тепер погодився, бо у сценарії відчувалося «багато емоцій, багато сімейного».

Мисливці на привидів з того світу 2021

Фільм «Мисливці на привидів: З того світу» вийшов цілком прийнятним для того, аби розповісти молодшій аудиторії історію, від якої були у захваті їхні батьки, а то й діди. Це класичний сюжет про зло, яке намагається вирватися у наш світ з потойбіч, а врятувати усіх мають ті, кого прийнято вважати безпомічними невдахами. Проте, як мисливці за привидами ловлять духів у пастки, а потім обов’язково випускають, щоб знову спіймати, так і творці фільму пішли по другому колу. Стрічка копіює усі надбання попередніх частин, не додаючи нічого оригінального. Це все той же хороший гумор, технічні прибамбаси мисливців та легкий саспенс із якісними спецефектами, які тепер помістили не в Нью-Йорк, а в дешеві декорації одноповерхової Америки.

Проте зло, списане з перших «Мисливців за привидами», вийшло абсолютно безлике, ще й спаплюжене дубляжем, в якому важко розібрати бодай слово. Привиди – банальні, а сюжет – вторинний. Американцям досі важко поміщати давнє зло у свою країну, яка не має тисячолітньої історії. Хіба що фольклор індіанців міг би стати у нагоді, але зважаючи на політкоректність, автори вирішили просто позичити шумерську міфологію.

Мисливці на привидів з того світу 2021

Одним словом, «Мисливці на привидів: З того світу» – це, перш за все, розвага для дітей, які не бачили оригіналу, і для яких уже готують новий мультсеріал Ghostbusters: Ecto Force. Ну а для творців і фанатів оригіналу – це сеанс ностальгії. Якщо ви з тих, хто не може не підспівувати заголовній пісні Who you gonna call?, крокуйте до кінотеатру.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі фантастичні фільми

Найкращі фантастичні фільми 21 століття

Найкращі комедії

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі