Супермен без молока й цукру. Рецензія на фільм «Чорний Адам»

20.10.2022  Новини, Рецензія

– У цьому світі є герої, а є лиходії. Герої не вбивають людей.

– Ну, я вбиваю.

У світовий прокат вийшов «Чорний Адам» (Black Adam) – дванадцятий фільм з Розширеного всесвіту DC Comics. За сюжетом у 2600 році до нашої ери у вигаданій країні Кандак на Близькому Сході могутній тиран Ан Кот добуває руками поневоленого народу рідкісний мінерал Етерній, щоб викувати корону демона Саббака, яка наділяє її володаря небаченою могутністю.

Проти тирана повстає хлопчина на ім’я Тет Адам (що означає Могутня Людина), якого наділяють суперсилами чаклуни. Варто лише йому вимовити «Шазам!», як він стає невразливим, супершвидким й отримує здатність літати та випромінювати блискавки. Адам виграє битву з Ан Котом, щоб через п’ять тисячоліть історія повторилася, а ми побачили її на великих екранах.

Якщо вам здається, що все це ви вже десь чули, то вам не здається. Чорний Адам у виконанні Двейна Джонсона мав бути антагоністом в оригінальному «Шазамі» 2019 року, проте продюсери пізніше вирішили, що він спершу заслуговує сольного проєкту. Тому прямого протистояння двох улюбленців магів з блискавкою на грудях доведеться ще почекати.

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

Поки ж нам пропонують історію про те, як Тет Адама будять від віковічного сну революціонери Кандаку майбутнього, щоб він допоміг визволити країну від загарбників з Інтербанди, яка заправляє у країні й краде її ресурси.

Чорний Адам, проте, виявляється так собі супергероєм, бо вважає насильство й жорстокість найліпшими доводами у боротьбі зі злом. Його кредо: «Сила потрібна завжди». Тому, не моргнувши оком, він спопеляє ворогів, а також буквально рве їх на шмаття. За що стрічка отримала рейтинг 16+, а сам Адам вимушений стикнутися зі Спілкою Справедливості DC. Саме цю групу супергероїв, другорядну у порівнянні з Лігою Справедливості, відправляє в Кандак Аманда Воллер, щоб приструнити нову надлюдину.

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

До Спілки входять Атомний Руйнівник, котрий  здатен збільшуватись у 100 разів, дівчина-вітер Циклон, Доктор Фейт – чарівник з даром передбачення, якого зіграв Пірс Броснан (перша його роль в екранізації коміксів). Командує ж загоном Хоукмен, такий же запальний і зарозумілий через власну силу, як Чорний Адам, але він все ж притримується кодексу супергероїв, тобто нікого не хоче вбивати.

Протистояння цієї четвірки з Чорним Адамом – паралельна до основного сюжету боротьби зі злом історія. Та саме вона становить головний інтерес. По-перше, тут є хоч якийсь конфлікт світоглядів та підходів до вирішення проблем. По-друге, це найцікавіша в плані екшну сюжетна гілка, бо з армією Інтербанди Тет Адам розправляється надто легко, хоч і в ефектному слоу-мо.

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

Екшн – це найбільша окраса всього фільму, особливо спецефекти, котрі виправдовують 195 млн доларів бюджету. Циклон дуже красиво кружляє у справжньому кольоровому танці, Хоукмен в золотому костюмі з електро булавою гарно б’ється, а Доктор Фейт, теж весь у золоті, кастує свої видовищні закляття та ілюзії. Чорний Адам виробляє взагалі купу всього, брутально й видовищно. Вдвічі кумедніше, коли це робить Двейн Джонсон з серйозним обличчям. Тільки Атомний Руйнівник виявився не приший кобилі хвіст, видно його додавали задля гумору, але й тут він підкачав.

Гумор у фільмі є, але його явно менше, аніж у тому ж таки «Шазамі», що явно не додає спін-офу балів. Найбільш прикро за Двейна Джонсона, якому, на подив, дають не так вже й багато свободи у кадрі.

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

New Line Cinema та їхня материнська компанія Warner Bros. розробляли стрічку ще з початку нульових, серед останніх претендентів на роль режисера був Джордан Піл, який у 2017 році заявив про себе фільмом «Пастка». На жаль, він відмовився зі словами, що радо поступиться місцем тому, хто любить супергеройське кіно.

В результаті фільм поставив Жауме Колєт-Серра, в чиєму доробку немає коміксів, але є робота з Джонсоном над успішним «Круїзом у джунглях» та бойовики з Ліамом Нісоном «Пасажир», «Повітряний маршал».

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

За сюжет відповідав Адам Штикель, що відзначився такою нісенітницею, як «Ремпейдж» з Двейном Джонсоном у головній ролі. Сюжет виявився найслабшою складовою і нової стрічки Штикеля.

Можна пробачити певну другорядність в історії Кандаку (в оригінальному коміксі був Єгипет), яка один в один повторює сетинг Ваканди з рідкісним мінералом, або персонажів, які виглядають і поводяться одни-в-один як конкуренти з Marvel. Бо все ж таки Чорний Адам з’явився аж у 1945 році, коли до всіляких Докторів Стрейнджів, Людей-мурах та Фантастичних четвірок залишалося два десятиліття. По суті, це брутальна версія Супермена, всесильний герой, що не боїться бруднити рук кров’ю ворогів. На пропозицію Спілки Справедливості мирно здатися, Чорний Адам відповідає, що він не мирний і ніколи не здається.

Але чому земля у 2400 році виглядає, неначе у ХХІ столітті? Із новітніх технологій є лише граві-байки і ракети, заряджені Етернієм. Чому було не закінчити фільм нормальним протистоянням Спілки Справедливості і Чорного Адама, а потрібно було додавати чергового демона та повстання живих мерців, що перетворює останні 20 хвилин двогодинної стрічки у тотальний набір штампів супергеройського кіно не першої свіжості?

«Чорний Адам» (Black Adam) 2022

Фільм «Чорний Адам» вийшов видовищною і справді красивою екранізацією коміксу, що вводить не попсовий аналог Супермена у лінійку екранних героїв DC. Але при цьому не розкриває його достатньо, обмежуючи і екранне амплуа Двейна Джонсона, якому доводиться лише хвалитися власними м’язами, а не «надувним» костюмом, як у інших акторів, і зображати суворі гримаси. Цікаву боротьбу з четвіркою дискусійних персонажів автори розбавляють інфернальним фарсом з демонами і штампами на кшталт «Тобі потрібна крута фраза, перед тим як дубасити негідників» та «Твій час ще не настав». В результаті справді хороший атракціон виявляється затягнутим, не оригінальним і викликає занадто багато риторичних запитань.

Фільми DC Comics, ранжовані від нагіршого до найкращого