kinowar.com

Людина-павук: Крізь всесвіт (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Зачекайте, будь ласка...

Як і попередник, сиквел точно здобуде заслужений «Оскар». Інакше просто бути не може. Бо нічого більш вражаючого ані голлівудська, ані світова анімація ще не знали.

Це є друга частина мультиплікаційного триптиха від студії Sony «Людина-павук: Навколо всесвіту», «Людина-павук: Крізь всесвіт» і «Людина-павук: За межами всесвіту» (остання частина має вийти у березні 2024 року). В оригіналі, до речі, замість слова «всесвіт» автори використали неологізм «spider-verse», тобто «павуковсесвіт», адже мультивсесвіт цієї фантастичної (не лише в сенсі жанру, а й у сенсі феєричної, неймовірної, приголомшливої дивовижності) анімаційної трилогії зосереджений виключно на різноманітних версіях Спайдермена, тож усіляких найрозмаїтіших суперпавуків тут сила-силенна хоч греблю гати. Більш того, на окремій «планеті» мешкає спецзагін людей(і не лише людей)-павуків, чи навіть батальйон, чи навіть полк або й ціла дивізія.

Причому якщо між першим і другим фільмами можна було поставити крапку з комою чи навіть крапку, і навіть зробити абзац…, то між другим і третім стоять три крапки, тобто історія обривається на найцікавішому моменті, так само як нещодавній десятий «Форсаж».

У першій частині темношкірий нью-йоркський підліток Майлз Моралес з родини здоровезного полісмена-афроамериканця і вродливої матері-пуерторіканки, який став новим Людиною-павуком після смерті Пітера Паркера, підірвав великий адронний колайдер, за допомогою котрого лиходій Вілсон Фіск створив вікно у паралельний світ. Саме той вибух перетворив ученого-інженера доктора Джонатана Онна на суперлиходія Пляму, істоту без обличчя і плоті, чиє тіло стало джерелом нескінченних міжпросторових порталів. І у другому фільмі Пляма вирішив помститися Майлзу… Але це далеко не все. Радіоактивний павук, котрий вкусив Майлза Моралеса, був експериментальним творінням Джонатана Онна і частиною іншої реальності. За вселенським планом він мав вкусити когось іншого, когось зі свого світу. Тож Майлз-незапланований павук став так званою великою аномалією, і через нього може загинути весь мультивсесвіт…

Смотрите легально на MEGOGO

Безперечно сиквел вийшов грандіознішим і складнішим за оригінал. Ще більш хитросплетеним, ще емоційнішим, із ще більш шокуючими твістами та ще більш вигостреною технікою. І точно набагато дорослішим. Виросли не лише Майлз та Ґвен (Ґвен Стейсі /Спайдер-Ґвен з іншого світу), але й віртуозність та стиль, вірніше стилі (бо їх тут чимало) аніматорів. Недивно, адже цього разу серед режисерів опинився Кемп Паверс, співавтор і співпостановник найдорослішого і найбільш філософського піксарівського мультфільму «Душа». Цього разу графіка в купі із музикою занурили глядача у дещо психоделічний, кислотний вир техно-опери, в котрій під механічні ритми постійно змінюються кольори одних і тих самих об’єктів (бо ж мультивсесвіт – це мультипалітра) і періодично вібрують електромагнітні коливання (бо ж зазирнути в мультивсесвіт – наче потрапити всередину телевізора, оживити геть штучний і фізично позамежний світ).

Важливо, що «Людина-павук: Крізь всесвіт» об’єднує не лише конкретно цю трилогію. І навіть не тільки всі фільми про Людину-павука. Певним чином мульт вписується та узагальнює кіновсесвіт Marvel і стає його новим шедевром після епічної картини «Месники: Завершення». І якщо у першій частині трилогії павуковсесвіт складався лише з кількох альтернативних павуків (окрім павучихи Ґвен та варіативного Пітера Паркера то були нуаровий Спайдермен з чорно-білого детективного всесвіту, дівчинка-павучиха з аніме-всесвіту та свин-павук на ім’я Пітер Поркер), то тут бачимо цілу різнобарвну та різношерсту армію: колоритного павука-індійця з альтернативного Мумбаї (так званого Мумбеттена, гібрида Мумбаї і Мангеттена), крутезну афроамериканську жінку-павука-байкерку, афробританського павука-панка (котрому «вдається без маски виглядати ще крутішим, аніж у масці»), мексиканського павука-вампіра-ніндзю, дикозахідного павука-ковбоя, павука-клона Пітера Паркера і навіть віртуального павука, дівчинку-аватара на ім’я Спайдербайт…, більш того Спайдеркота і Спайдердинозавра.

Павукорозмаїття мультика настільки багате й строкате, і у хорошому сенсі шалене, що зустріч Тобі Магвайра, Ендрю Гарфілда і Тома Голланда у фільмі «Людина-павук: Додому шляху нема», як і зустріч Доктора Стренджа із Доктором Стренджем-зомбі у «Мультивсесвіті божевілля» виглядають лише закускою до основної страви, тоді як мульт є головним гарячим. До речі, Стівена Стренджа тут теж згадують (і звісно, злегка кепкують): «А хто цей Доктор Стрендж? Звучить так, ніби медицини він ніяк не стосується».

«Крізь всесвіт» насичений купою камео і мемів, алюзій і відсилок (причому в епізодах, лінках і цитуваннях анімацію кількаразово зухвало прорізає ігрове зображення з живими акторами). Ефектні науково-фантастичні сутички головного героя з антагоністом Плямою нагадують високотехнологічний двобій Пітера Паркера і Містеріо з фільму «Людина-павук: Далеко від дому». Є також посилання на пам’ятну драматичну сцену з фільму «Людина-павук: Висока напруга» і на твіст стрічки «Людина-павук 3: Ворог у відображенні». Камео лего-павуковсесвіту звертається до «Лего Фільму», де був лего-Бетмен (невипадково, адже сценарій анімаційної трилогії написали Філ Лорд і Кріс Міллер, які створили «Лего Фільм»). І найнесподіванішим чином на екрані з’являється Місіс Чен, китаянка-господиня крамнички з «Венома».

Різні світи, різні реальності, різні середовища мають різні настрої і відповідно намальовані різними стилями. Світ Ґвен Стейсі є акварельним імпресіоністським, поєднує ніжність дівчини-тінейджера з мінливістю і хвилями важкого підліткового характеру та розгубленого підліткового самопочуття. Світ лондонського Спайдерпанка має газетний колажний стиль з алюзіями на епоху панк-гурту Sex Pistols і панк-дизайнерки Вів’єн Вествуд. Один з епізодичних лиходіїв має дизайн епохи Відродження, натхненний роботами Леонардо да Вінчі. А світ центрального антагоніста Плями схожий на грубу чернетку, незавершений ескіз з плямами недбало розлитого на папір чорнила.

В емоційному плані кожний з павукосвітів є відгомоном класичного світу Пітера Паркера, в якому хлопчина втратив улюбленого дядька Бена і ніяк не міг пробачити собі провину. «Без дядька Бена нікого з нас тут не було б», – говорить один з нескінченної кількості людей-павуків. Дядьки і батьки, тітки та матері так чи інакше, по-різному і по-своєму формують кожного із носіїв спайдеркостюма та відповідальності, котру цей костюм за собою тягне. Втрати близьких, коханих (фактичні чи потенційні) змінюють долю, світогляд, нехай жорстоко і несправедливо, але допомагають нарешті подорослішати… Мультивсесвіт ментальних паралелей зрештою є павутиною, тенетами для мрій про можливість інакшого, кращого життя, про альтернативну даність, про зміну фатуму… І що говорять автори? Що заплутатись у цьому павутинні може навіть сам павук…

Анастасія Лях

Людина-павук: Крізь всесвіт (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

2023 рік, США

Продюсери: Аві Арад, Емі Паскаль, Філ Лорд, Крістофер Міллер

Режисери: Хоакім Дос Сантос, Кемп Паверс, Джастін Томпсон

Сценарій: Філ Лорд, Крістофер Міллер, Девід Калагам

У ролях (голоси): Шамейк Мур, Гейлі Стайнфельд, Оскар Айзек, Джек Джонсон, Денієл Калуя, Ісса Рей, Каран Соні, Джейсон Шварцман, Браян Тайрі Генрі, Луна Лорен Велес, Шей Віґем

Композитор: Денієл Пембертон

Тривалість: 136 хвилин/ 02:16

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі