kinowar.com

Вийшов новий трейлер фільму «БожеВільні»

Творці представили офіційний український трейлер першої в світовому кінематографі ігрової кінострічки, в якій порушується тема каральної психіатрії. Всеукраїнська прем’єра — уже 31 жовтня.

«БожеВільні»

Вийшов новий офіційний трейлер драми-трилера «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова. Це історія про молодого волелюбного меломана Андрія Довженка, який через любов до забороненої в СРСР музики потрапляє до закритого закладу — спеціалізованої психіатричної лікарні. Каральна психіатрія від кінця 60-х років була одним із найжорстокіших винаходів радянського строю, спрямованих на підкорення особистості та подавлення будь-якого спротиву в зародку.

Протягом фільму головний герой переживає справжню еволюцію та починає осягати, що саме стоїть за його бунтом проти радянської системи — чи це лише бажання виділитися з натовпу, чи це справжній потяг до свободи волі людини. Андрій Довженко (актор Костянтин Темляк) є збірним образом волелюбної людини, яка потрапила в лещата КДБ через відверте несприйняття божевільних правил комуністичного устрою. 

«”БожеВільні” — це історія про нерівну боротьбу однієї маленької особистості проти потужного механізму тоталітарної держави з розгалуженою системою шпигунів та усіляких агентів, які, мов ті паразити, живилися її соками і життями невинних громадян. Очевидно, що побороти такого ворога неможливо без особистої жертви. Дисиденти вели тривалу битву, на кону в якій стояло щось більше, ніж особисте життя. Під загрозою опинялися усі: друзі, колеги, родичі і сім’я. Лише одиниці могли ризикувати цими святими для будь-якого суспільства речами і вперто йти до своєї мети — свободи і демократії», — розповідає режисер Денис Тарасов.

БожеВільні фільм 2023

Режисер багато уваги приділяв відтворенню відповідної історичної епохи – декораціям, костюмам, зачіскам, зовнішності акторів та музиці. Перший день режисер знімав, перевдягнувшись у костюм в стилі 70-х — брюки-кльош, сорочка, перука, довге волосся, щоб цілком зануритися в атмосферу та бути на рівні з акторами.

Спеціально для фільму композитор Хосейн Мірзаголі створив саундтрек у дусі західного року 70-х, який сприймається, наче невиданий альбом Led Zeppelin. Музиці у стрічці відводиться особлива роль — не лише фону, а символу свободи вибору, драйверу та рушію подій.

«Ми впевнені, що “БожеВільні” є дуже важливим у наш час фільм. Це не лише видовищна драма. Стрічка несе глибокий меседж про ціну свободи, яку сплачували покоління перед нами. А крім того – вона також нагадує, що практика запроторення незгодних у лікарні-тюрми й досі практикується у тоталітарних країнах світу. Ми маємо пам’ятати про тих, хто жертвує всім заради свободи. Сподіваюся, глядачі також високо оцінять цей фільм», —- говорить Надія Коротушка, керівниця напрямку кінотеатральної дистрибуції FILM.UA Group.

БожеВільні фільм 2023

У фільмі зіграли відомі українські актори: Костянтин Темляк («Смак свободи», «І будуть люди»), Наталія Бабенко («Найкращі вихідні», «Пульс»), Ірма Вітовська («Мої думки тихі», «Коза ностра. Мама їде», «Смак свободи»), Дмитро Олійник («Будинок Слово. Нескінчений роман»), Андрій Мостренко («Щедрик», «Батько»), Остап Ступка («Крути 1918», «Козаки. Абсолютно брехлива історія»), Віталій Салій («Я працюю на цвинтарі»), Анастасія Пустовіт («Між нами»), Віктор Жданов («Я працюю на цвинтарі»), а також Павло Костіцин, Сергій Калантай, Сергій Кисіль, Євген Черников, Олег Стефан, Артем Мартинішин, Олесь Каціон, Олег Стальчук.

Нагадаємо, що світова премʼєра фільму «БожеВільні» (міжнародна назва — DIAGNOSIS: DISSENT) відбулася 13 жовтня 2023 року на Міжнародному Варшавському кінофестивалі. Стрічка отримала Special Mention Award у межах секції 1-2 COMPETITION.

Фільм створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Кінотеатральну дистрибуцію та промо здійснюватимуть компанії FILM.UA Дистрибуція, у портфелі якої національні та східноєвропейські фільми різного жанру: від авторських стрічок до національних блокбастерів, а також Кіноманія.

БожеВільні фільм 2023

ДОВІДКА

Назва: БожеВільні (міжнародна назва – DIAGNOSIS: DISSENT)

Дата виходу: 31 жовтня 2024 року

Жанр: драма-трилер

Виробництво: ТОВ «Спільна перемога продакшн», FILM.UA Group, Національна кінематека України, MOUNTAIN BEAR PRODUCTION за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Країна: Україна

Режисер: Денис Тарасов

Продюсери: Валерія Іваненко, Артем Колюбаєв, Тарас Босак

Сценарист: Ксенія Заставська, Симор Гласенко

Консультанти: Семен Глузман та Валерія Іваненко

Оператор-постановник: Євгеній Кирей

Художники-постановники: Іван Тищенко

Художники з костюмів: Яна Нікітенко

Художник з гриму: Сергій Маурін

Кастинг директор: Олена Артемова

Режисер монтажу: Микаел Торгомян 

Композитор: Хосейн Мірзаголі 

Співпродюсери: Володимир Бульба, Максим Лещанка

У ролях: Костянтин Темляк, Ірма Вітовська, Сергій Калантай, Остап Ступка, Віталій Салій, Наталія Бабенко, Андрій Мостренко, Павло Костіцин, Сергій Кисіль, Анастасія Пустовіт, Дмитро Олійник, Євген Черников, Олег Стефан, Артем Мартинішин, Олесь Каціон, Олег Стальчук, Віктор Жданов

БожеВільні фільм 2023

Синопсис:

1970-і роки. Андрій Довженко – молода, творча, волелюбна людина стикається зі страшною правдою. Отримавши за любов до забороненої в СРСР західної рок-музики, клеймо «антирадянський елемент» і потрапивши в лещата жорстокої радянської системи, він з’ясовує, що  більшість обвинувачених за такою ж статтею, відправляються не до в’язниці, а до психіатричних лікарень спеціального типу, отримуючи в якості приговору вигаданий в кабінетах КДБ діагноз «млявоплинна шизофренія».

Андрій потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір – співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи кинути виклик системі, ставши на шлях боротьби із нею.

Читайте також:

11 найкращих українських фільмів 2023 року

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі