kinowar.com

Українці справді хочуть дивитися українське кіно: рекорди кінопрокату та нова соціологія

Вже сім стрічок виробництва FILM.UA Group, які зуміли зібрати в прокаті понад $1 млн – включно з найсвіжішою прем’єрою «Конотопська відьма», – засвідчують тренд на потужне зростання цікавості українських глядачів до українського кіно. А також цю тенденцію підтверджують результати свіжого всеукраїнського соціологічного дослідження глядацьких настроїв.

FILM.UA Group фільми, що зібрали в прокаті більше 1 мільйона доларів

Думка про те, що за останні роки цікавість українців до українського контенту відчутно зросла, підтверджується реальними цифрами. Включно з найточнішими показниками – результатами бокс-офісу та кількістю проданих квитків.

$17 091 554 або 515 452 836 грн за 5 208 673 проданих квитків – такі вражаючі цифри є загальним бокс-офісом найбільшої української компанії з кіновиробництва та дистрибуції FILM.UA Group.

Це – загальний показник 24-х повнометражних фільмів власного виробництва студії. І серед них є сім стрічок, касові збори яких перетнули важливу символічну межу в $1 млн.

До цього переліку входить і найсвіжіша блокбастер-прем’єра – горор «Конотопська відьма», котрий досі йде в кінотеатрах і, відповідно, касові показники якого ще не є остаточними (вони склали $1 173 272 або 48 408 379 грн за 301 005 придбаних квитків станом на 23 вересня 24).

Тож, ось вони – сім стрічок-рекордсменів українського кінопрокату від FILM.UA Group:

  • «Конотопська відьма» (2024): $1 173 272
  • «Мавка. Лісова пісня» (2023): $4 273 212
  • «Скажене Весілля 3» (2021): $1 042 072
  • «Скажене Весілля 2» (2019): $1 685 893
  • «Захар Беркут» (2019): $1 441 696
  • «Скажене Весілля» (2018): $1 956 186
  • «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» (2018): $1 392 703

«Це фактично – сім українських фільмів-мільйонників за сім років поспіль. Ми пишаємося таким результатом і дуже вдячні за нього глядачам, – коментує СЕО FILM.UA Group Вікторія Ярмощук. – Так, на жаль, випав 2022-й, коли в Україні через повномасштабне вторгнення фактично зупинилися і кінопрокат, і кіновиробництво. Утім, як бачимо, попри все, вже невдовзі тренд на українське кіно в українських кінотеатрах не лише відновився, але й зміцнів».

Цей тренд підтверджується й даними свіжого всеукраїнського соціологічного дослідження «Як змінилися глядацькі настрої українців під час повномасштабної війни», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення медіаконсалтингової компанії MRM. Отже, 51% відвідувачів кінотеатрів в Україні стверджують, що цікавляться українськими прем’єрами. При цьому за останній рік 46% з них дивилися в кінотеатрах українське кіно.

Для порівняння: аналогічне дослідження 2019 року, також проведене КМІС, свідчило, що тоді українськими прем’єрами у кінотеатрах цікавилися лише 39% кіноглядачів. Натомість 60,5% за ними взагалі не стежили. А за рік тоді побачили принаймні один український фільм у кіно тільки 41% опитаних.

Найголовніші результати нового масштабного дослідження глядацьких уподобань будуть представлені на медіафорумі Kyiv Media Week, що відбудеться 3–4 жовтня. І чи не найбільш показовими з них є саме наведені вище дані щодо кінотеатрального прокату, котрі свідчать про потужне зростання зацікавленості глядачів в українському контенті.

Варто додати, що до цього тренду активно долучається бізнес, вбачаючи великий потенціал власних маркетингових комунікацій у колаборації з успішними, цікавими та оригінальними українськими кіноісторіями. Це наочно ілюструє список партнерств фільмів-мільйонників FILM.UA Group.

Так, зокрема, «Контопська відьма» виступила в партнерстві з ювелірним брендом «Золота країна», видавництвом КСД, мілітарі-брендом М-Tac, брендом тимчасових тату Arley Sign та брендом одягу «Авіація Галичини». Із «Захаром Беркутом» співпрацювали «Львівське 1715» та компанія Visa. Великий партнерський пул зібрала франшиза «Скажене весілля»: «Нова пошта», «Ощадбанк», Olymp, ROZETKA – у першого фільму; ROZETKA, Moneyveo, бренд «Сан Санич» і компанія Mastercard – у другого; знову ж таки, ROZETKA і «Сан Санич», а також «Корвалмент», «Лукас» і компанія Dnipro-M – у третього. Приклад франшизи «Скажене весілля» окремо акцентує сталість партнерств: як бачимо, бренд «Сан Санич» ставав партнером проєкту двічі поспіль, а компанія ROZETKA співпрацювала з франшизою в усіх трьох фільмах.

А «Мавка. Лісова пісня» хоча й не інтегрувала спонсорів у саму історію, але стала локомотивом ринку ліцензування в Україні. До ліцензійної програми бренду «Мавка» увійшли 44 українські компанії, які створили понад пів тисячі найменувань різноманітної продукції. А агенція Nerd agency навесні цього року за ліцензійну програму «Мавки» отримала престижну міжнародну нагороду BOLOGNA LICENSING AWARD – першою серед усіх українських агенцій. А також кейс «Мавка х Львівські круасани» став фіналістом найвищої міжнародної премії Licensing Excellence Awards 2024.

Отож, і соціологія, і комерційні показники в один голос свідчать – українці справді хочуть дивитися якісне українське кіно, і готові за нього платити.

А коли є попит, то задача кіновиробників – його вдовольнити. Кейси-мільйонники FILM.UA Group наочно доводять, що вирішення цієї задачі наразі є затребуваним і цілком реальним. А успішний досвід співпраці з кіностудією компаній-партнерів каже про те, що для бізнесу долучатися до цього процесу –  значить і реалізовувати важливу соціальну місію, і водночас заробляти гроші.

Читайте також:

Найкращі українські фільми 2023 року

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі