kinowar.com

Я ― українець: презентуємо перший офіційний трейлер байопіку «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

«Малевич» – українсько-сербсько-італійсько-швейцарська копродукція, що розповідає про яскраві сторінки із життя відомого художника-авангардиста, зачинателя супрематизму Казимира Малевича: від становлення до широко публічного визнання. Українська фестивальна премʼєра стрічки відбудеться 1-го листопада у межах Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Напередодні показу творці діляться першим офіційним трейлером фільму.

Ідея фільму належить Анні Паленчук ― українській продюсерці та сценаристці. У команді з Дарією Онищенко, яка виступила режисеркою стрічки, був написаний сценарій до фільму.  Продюсерками виступили Марі Каель, Анна Паленчук та Дарія Онищенко. Креативною продюсеркою ― Тетяна Філевська, відома українська мистецтвознавиця, авторка декількох книжок про зв’язок Малевича з Україною. Серед копродюсерів ― представники Сербії, Італії та Швейцарії. Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Незабаром стрічку буде представлено на Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість» у секції «Українські прем’єри» ― квитки будуть доступні на офіційному сайті фестивалю. У глядачів буде унікальна можливість побачити реквізит зі знімального майданчика фільму, зробити памʼятне фото у відтвореній експозиції знаменитої виставки «0,10» та поспілкуватися з командою творців стрічки у форматі Q&A. Широкий прокат байопіку заплановано на весну 2025 року.

байопік «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

Сюжет фільму охоплює період ранньої творчості видатного авангардиста, уродженця Києва: від знаменитої виставки «0,10», яка стає вирішальною у запеклій боротьбі з молодим конструктивістом Володимиром Татліним на шляху до визнання, до викладання у Вітебській художній школі та, зрештою, роботи в Художньому інституті, де 53-річний художник наважується відобразити голодомор, який бачив на власні очі під час експедицій до українського села, у своїх творах. Усе це обрамлено канвою сучасної боротьби за національну ідентичність в російсько-українській війні, що розпочалася у 2014 році. У цьому полягає одна з головних ідей стрічки ― змінюються часи та політичні диктатори, проте незмінними є імперіалістські спроби росії приборкати прагнення українців до свободи.

«Для мене важливо саме пояснювати сенс, що ця війна не просто війна путіна, а що це війна, яка триває вже декілька століть. Що це постійне бажання імперіалістичного режиму в росії знищити українську ідентичність і українську культуру. Це дуже мало хто знає з іноземців, на жаль», ― ділиться Дарʼя Онищенко, режисерка та співавторка сценарію фільму.

байопік «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

«Малевич» ― своєрідний калейдоскоп, який будує місток взаємозв’язків послідовних історичних процесів, аби передати головну ідею, за яку зараз помирають українські митці: зв’язок зі своєю землею, зі своїм корінням ― тим, що надихає й з чого розквітає та сама творчість.

Зйомки фільму відбувалися вже під час повномасштабного вторгнення ― тоді ж автори вирішили додати більше сучасного контексту. Так, героїня Ірми Вітовської, що страждає від несправедливості й пригноблення за часів СРСР, стикається віч-на-віч з розрухою та скаліченими долями, які залишає за собою «велика росія».

байопік «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

На думку творців, сьогодні не існує напівтонів, а тому потрібно чітко розділяти «біле» та «чорне» ― як це було в часи самого Малевича, котрий попри загрозу арештів та гоніння, ідентифікував себе як українця і зображував жахи тоталітаризму.

На відміну від класичного поняття байопіку, «Малевич» не має чіткої, хронологічної структури. Стрічка складається з декількох частин ― «квадратів», кожен із яких описує важливий період із життя митця: з історій та епізодів, переплетених часом. Цей прийом ― ще одна відсилка до екстраординарного стилю творчості Казимира Малевича, його прагнення втекти від режиму, що обмежує його світогляд та навʼязує застарілі догми.

байопік «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

Головні ролі у фільмі зіграли українські актори ― зірки Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка: Віталій Ажнов (для якого втілення Малевича стало першою головною роллю в ігровому кіно, шлях до перевтілення був непростим, адже Малевич вирізнявся провокативністю та, часом, поводив себе як задавака чим неабияк дратував суперників), Христина Корчинська (Федорак), Марина Кошкіна (яка, до речі, здобула Золоту Дзиґу за головну роль у попередньому фільмі Дарʼї Онищенко ― «Забуті»), а також актор Олександр Новіков. Також у стрічці зіграли Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца, Костянтин Темляк та Дарія Творонович. Епізодичні ролі зіграли актори Олександр Рудинський, Марія Рудинська, Наталія Васько, Ніна Ніжерадзе, Віктор Сарайкін та Сергій Смеян.

«Малевич» ― історія провокативного митця. Навколо його знаменитого «Чорного Квадрату» до сих пір точиться багато пліток і суперечок: хтось вважає картину геніальною, хтось і по сьогодні, каже, що це бездарність. Проте, саме ця картина змінила розвиток світового художнього мистецтва.

Проєкт брав участь у програмах development, work in progress: Film Industry Office Odesa IFF, Pitching (Ukraine), MIDPOINT Launch (Czech Republic), Les Arcs IFF, Work in Progress (France), Trieste IFF, Work in Progress (Italy).

байопік «Малевич» режисерки Дарʼї Онищенко

ДОВІДКА
Режисерка: Дарʼя Онищенко

Автори сценарію: Анна Паленчук, Дарʼя Онищенко

Продюсери: Марія Каель, Анна Паленчук, Дарʼя Онищенко

Співпродюсери: Клаудія Леманн, Паоло Марія Спіна, Мирослав Могорович, Ерік Холланд

Асоційовані продюсери: Ігор Корж, Юлія Рибінська
Креативна продюсерка: Тетяна Філевська

У головних ролях: Віталій Ажнов, Олександр Новіков, Ірма Вітовська-Ванца, Олексій Горбунов

Оператор-постановник: Олександр Рощин

Художник-постановник: Володимир Романов

Композитори: Мілош Єліч, Рафаелле Петруччі

Режисер монтажу: Вольфганг Вайгль, Сергій Клепач

Художниця з костюмів: Тетяна Лавриненко

Художник з гриму: Сергій Маурін

Виробництво: 435 FILMS, BIG HAND FILMS, LEHMANN SISTERS, REVOLVER, ART & POPCORN, DIM FILMHOUSE

За підтримки: Державне агентство України з питань кіно та Фільм Центр Сербії

Логлайн
Що стоїть за Чорним квадратом, намальованим у 1915 році одержимим художником Казимиром Малевичем? Для конкурентів — шахрайство, для радянської влади — таємний код, для однієї жінки, любовний лист, а для народу України — пророцтво…

Читайте також:

Найкращі українські фільми 2023 року

Найкращі українські фільми 2022 року

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі