Інопланетний корогод. Рецензія на фільм «Веном: Останній танець»

24.10.2024  Рецензія

Eddie… . It is time.
Venom

Sony Pictures продовжує доїти Венома, одного з ключових персонажів Sony’s Spider-Man Universe, який все ніяк не перетнеться зі Спайдерменом у кросовері з Marvel Cinematic Universe, зате встиг принести студії понад 1,3 мільярди касових за два фільми.

«Веном: Останній танець» (Venom: The Last Dance) – третє й останнє пришестя Венома в обличчі Тома Гарді, якому франшиза завдячує левовою часткою успіху. Якщо за перший фільм 2018 року він отримав гонорар в 7 мільйонів доларів, то за третю частину шість років потому актор заробив 20 мільйонів, і в співавторах сценарію значиться. Ще одна зі сценаристів Келлі Марсел (трилогія «Веном», «П’ятдесят відтінків сірого») виступила режисеркою фільму. Просто режисер другої частини Енді Серкіс не зміг прилаштувати свій графік, часу вистачило лише аби зіграти головного лиходія фільму – Налла.

Сюжет не те щоб оригінальний, що точно не дивує після перших двох фільмів. Поганець Налл, який створив усіх симбіотів, був ними ж ув’язнений. Паразити змились з рідного світу, а Налл, як годиться, жадає помсти. Щоб звільнитися, йому треба артефакт, яким володіє лише один симбіот – Веном. На його пошуки Налл відправляє зі свого виміру на Землю смертоносну сороконіжку, що здатна в буквальному сенсі перемолоти симбіота на фарш за секунду. Як можна лишити таку зброю ув’язненому не питайте, бо для підрахунку усіх логічних прогалин стрічки не вистачить пальців на руках. Фан-факт: загугліть як перекладається зі шведської ім’я лиходія Knull.

Тим часом Едді Брок після своїх минулих пригод потрапляє в розшук не лише федералів, але й таємничої організації, що захищає США від прибульців. Вони переловили усіх симбіотів-візитерів, окрім, власне, Венома. Аби очистити своє ім’я, Едді відправляється в Нью-Йорк (привіт Спайді), але добирається лише до Лас-Вегаса, поряд з яким дуже зручно уряд зносить під нуль славнозвісну «Зону-51». Тут, за міською легендою, уряд ховає НЛО. Сюди ж їздять придуркуваті паломники зі всього світу. І тут, за іронією сценаристів, відбудеться фінальний махач позаземних створінь.

Для фіналу Келлі Марсел не вигадала нічого ліпшого, аніж наплодити купу симбіотів. Та ще й суперсили у кожного з них напрочуд банальні. Ну правда, як можна в наш час створювати чергового супергероя\антигероя з супершвидкістю, та ще й анімувати це за допомогою блискавок? Тому фінал, навіть попри купу вибухів, зроблених за бюджет у 110 мільйонів доларів, нічого цікавого не пропонує.

Але є в цього фільма й декілька козирів. По-перше, гумор, бо діалоги Енді з Веномом все ще смішні як самі по собі, так і в ситуаціях з другорядними героями. Навряд когось лишить байдужою дуже комічна сцена подорожі Едді у фургоні з сімейством гіппі, які їдуть шукати прибульців у «Зону-51», а дорогою співають Space Oddity Девіда Бові. І тут, до речі, можна почути справжній голос Венома, якого Гарді озвучує особисто, а не вітчизняний дубляж. Не обійшлося і без танцю Венома з місіс Чен з оригінального фільму, цю сцену точно розберуть на меми та гіфки.

По-друге, попервах стрічка пропонує непоганий і різноманітний екшн. Особливо варто відмітити сцену з погонею в пустельній річці, коли симбіот то рибу захоплює, то жабу, а потім і коня, що ви могли бачити в трейлері. Також постановники бойових сцен додали хороші акробатичні трюки, коли Веном буквально використовує Едді в якості зброї, жбурляючи ним у ворогів немов в екшнах про бойові мистецтва.

По-третє, хронометраж цього дійства година-сорок дев’ять хвилин, тож ви не встигнете знудитися. Хіба що залишитесь на дві сцени після титрів, але вони абсолютно прохідні, на відміну від прощання з героєм Тома Гарді у стилі «Форсажу», коли дають нарізку яскравих та милих моментів з минулих частин.

Веном: Останній Танець (Venom: The Last Dance)

Фільм «Веном: Останній танець» вийшов типовим екшном, що експлуатує відомий образ та відомого актора, не пропонуючи нічого нового ані жанру фільмів по коміксам, ані кіновсесвіту «Людини-павука». Цікавою стрічка буде лише фанам, які дивилися минулі частини франшизи і бажають побачити завершення історії Венома-Едді Брока.