Людина чи машина? Рецензія на фільм “Місія неможлива: Розплата. Частина перша”

Наше життя – це сума наших виборів. І ми не можемо втекти від минулого.
Юджин Кіттрідж

В прокаті стартувала «Місія неможлива: Розплата. Частина перша» (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One) – сьома стрічка про пригоди Ітана Ганта у виконанні Тома Круза. Акторові варто віддати належне, він побудував шпигунську франшизу, яка живе і процвітає з 1996 року. І це у світі, де існує Джеймс Бонд, а купа картин про таємних агентів не дотягує навіть до сиквела. До того ж, якщо Джеймси Бонди змінюють обличчя, то Круз залишається на місці, і поки що навіть без комп’ютерного омолодження, на кшталт Гаррісона Форда в останньому «Індіані Джонсі».

При цьому, не сказати, що «Місія неможлива» вирізняється чимось екстраординарним. Це завжди міцний екшн з традиційним для кіно про спецагентів сюжетом про порятунок світу і змови еліт. Змінюються лиходії і загрози, а також компаньйонки головного героя, але формат стрічок завжди однаковий.

Цього разу Ітан Гант має віднайти ключі від чергової зброї масового знищення – поєднання вірусу зі штучним інтелектом, яку тут називають Сутність. Знаходиться вона на російській атомній субмарині «Севастополь», яку «друга армія світу» загубила десь на дні Північного льодовитого океану. Тепер за ключами від підводного човна ганяються уряди найбагатших країн, торговці зброєю і фанатичні слуги самої Сутності.

Ідея зі штучним інтелектом прекрасно лягає в сьогоднішній бум подібних розробок. Інтрига в тому, що Сутність завдяки доступним величезним обчислювальним потужностям може якщо не прогнозувати майбутнє, то програмувати бажані сценарії. А заразом вона легко проникає в будь-які цифрові системи та пристрої, на які нині покладається людство. Тож маємо протистояння людини і машини, пристрасті та холодного розрахунку.

До знайомої команди Ітана Ганта у виконанні Саймона Пегга та Вінга Реймса додалося одразу два жіночі персонажі: Ребекка Фергюсон (попередні частини «Місії неможливої») та Гейлі Етвел (серіал «Агент Картер»). Порятунок цих дівчат – головна драма стрічки і головний біль Ітана. Ще одна другорядна роль дісталася Ванессі Кірбі («Форсаж: Гоббс та Шоу»).

Та скільки б нових персонажів не вводили автори, вся увага у фільмі все одно буде прикута до виконавця головної ролі та виконавчого продюсера Тома Круза. Жоден другорядний персонаж тут не отримує розвитку більшого, ніж це потрібно для «прив’язки» його до Ганта.
Саме він, як і завжди, буде утримувати увагу глядачів, коли 59-річний актор самотужки виконуватиме небезпечні трюки. Цього разу Круз стрибнув зі скелі на мотоциклі з парашутом. Це найбільший трюк в історії кіно, заявляють автори. Виконав стрибок він аж шість разів за один день під камерами дрона та гелікоптера. Загалом же актор до цього моменту в кар’єрі здійснив більше 500 стрибків з парашутом і 13 000 стрибків на мотоциклі, тож всі його дії на екрані виглядають максимально реалістично.

При цьому автори вже пообіцяли, що в другій частині глядачам покажуть ще більш приголомшливий трюк. А вийде вона вже наступного року, адже творці фільму вирішили розбити його навпіл, як це зробили автори іншого блокбастера цього року з серії «Форсаж».

Взагалі, відчуття спорідненості цих франшиз стає дедалі очевиднішим. Обидві побудовані навколо ключової людини, Том Круз – для «Місій неможливих», Він Дізель – для «Форсажів». І там, і там сюжет виконує другорядну роль, король екрану – екшн. Бюджет останнього «Форсажу» склав 340 мільйонів доларів, «Місія неможлива: Розплата. Частина перша» коштувала 290 мільйонів доларів.

«Форсаж» поступово доріс до сюжетів про спецагентів, які не просто ганяють на тачках, а виконують таємні операції, у тому числі зі зломом та проникненням, викраденням даних чи зброї задля порятунку світу. «Місія неможлива» переймає від серії про Домініка Торетто гумор та видовищні автомобільні погоні, які за рівнем постановки вже наздоганяють «Форсаж», хіба що поки не настільки божевільні. До речі, сцени погонь обох картин цього разу співпали в одному місті – Римі.

Тож рекомендувати фільм «Місія неможлива: Розплата. Частина перша» можна тим, кому подобається кіно про екшн, а не про сюжет. Стрічка розповідає чергову історію загрози всьому людству, головний герой діє всупереч волі усіх ключових гравців, у тому числі власних роботодавців. Кругом інтриги та зрада, довіряти не можна нікому, ключі від «Севастополя» змінюють власників швидше, ніж жіночі персонажі – костюми. Все це можна зустріти в кожному другому шпигунському бойовику.

А от екшн та постановка тут першокласні. За режисуру відповідав давній напарник Тома Круза Крістофер Маккворрі. Трюки та погоні, бійки та перестрілки, все виконано на найвищому рівні. Автори настільки заморочилися з реалістичністю, що навіть репліку справжнього потяга у прірву запустили. Погоню в Римі та сцену у Східному експресі ви точно оціните.

«Місія неможлива: Розплата. Частина перша» тримає в напрузі усі дві з половиною години хронометражу. Провисає стрічка лише тоді, коли автори намагаються видати драму та страждання, або заграються в політичні змови. В такі моменти розумієш, що нічого нового вигадати вони не в змозі. Проте за хвилину Том Круз знову зривається з місця і відправляється в чергову красиву локацію, щоб знову опинитися за крок від загибелі, і ти мимоволі стискаєш кулаки від адреналіну, який ллється з екрану.

Найкращі бойовики 21 століття

Найкращі олдскульні бойовики