Особливо неособливі. Рецензія на фільм «Бордерлендз»

08.08.2024  Рецензія

Тому що я – особлива
– Як і кожен з нас.

До великих екранів, нарешті, дісталася стрічка «Бордерлендз» (Borderlands) – екранізація популярної серії відеоігор від студії Gearbox Software. Голлівуд давненько страждає від браку нових ідей, а минулорічний страйк Гільдії сценаристів Америки лише додав масла у вогонь. Тож не дивно, що як комікси дві декади тому, так відеоігри сьогодні виручають світову фабрику кіновиробництва від дефіциту історій.

От тільки з «Бордерлендз» ситуація інакша. Це не спроба віднайти захопливий сюжет у відеогрі, адже сама вона глибиною оповідання не вирізняється. Це звичайний looter-shooter, який тримає увагу гравців завдяки постійному екшну з купою різної зброї, яку постійно треба оновлювати, та потребі прокачувати персонажа. Зважаючи на понад 80 млн проданих копій та сім частин у франшизі – «Бордерлендз» заслужено вважається успіхом. І саме цей успіх, починаючи з першої частини 2009 року, підштовхнув СЕО Gearbox Software Ренді Пічфорда до ідеї запітчити голлівудським студіям ідею фільму.

Бордерлендз BORDERLANDS

Вдалося не одразу, лише у 2015 році студія Lionsgate погодилася профінансувати проєкт з Лі Воннеллом у якості режисера. На той час франшиза «Бордерлендз» нараховувала вже три гри. А далі почалася смуга невдач на проєкті. Спершу хотіли зняти доросле криваве кіно, адже оригінальна гра має рейтинг 17+ через насилля та чорний гумор, часто ще й з сексуальним підтекстом.

Сценарій написав Аарон Берг, але за три роки його замінили на Орена Узіеля, якого, у свою чергу, у 2020 році змінив Крейг Мезін, котрий тоді був на піку після роботи над серіалом «Чорнобиль». Проте й Мейзін недовго втримався у кріслі, розізлився на зміни в сценарії і пішов знімати успішний серіал за грою «Останні з нас», наказавши не згадувати його в промо-матеріалах «Бордерлендз». До завершення проєкту над сценарієм в той чи інший час працювали аж вісім сценаристів, тож можете уявити, як змінювалася історія.

БОРДЕРЛЕНДЗ

За майже 10 років, що «Бордерлендз» був у розробці, він пережив трьох режисерів. Вже згаданий Лі Воннелл віддав своє крісло Елай Роту («День подяки», «Будинок з годинником на стінах»), який і зняв картину у Будапешті у 2021 році. Але на цьому пригоди проєкту не закінчилися, у 2023 році фільм відправили на двотижневі перезйомки, якими керував уже не Рот, а Тім Міллер («Дедпул»).

То що ж із цього всього вийшло врешті-решт, спитаєте ви? А нічого оригінального, відповім я. За сюжетом космічна мисливиця за головами Ліліт бере завдання знайти викрадену доньку наймогутнішої людини у всесвіті – керманича корпорації Атлас. Як з’ясовується, дівчину відвезли на планету Пандора, що являє собою всесвітнє звалище, де купа ворогуючих фракцій воює, немов у «Шаленому Максі», шукаючи прихований схрон давно вимерлої високорозвинутої цивілізації. Ліліт, як ніхто інша підходить на цю місію, бо ж вона сама виросла на Пандорі.

В оригінальній грі гравцям якраз і пропонувалося подорожувати Пандорою, шукаючи сховки, як ті Ящики Пандори, де можна знайти новий лут і прокачати персонажа. У фільмі це вилилось у традиційну подорож-місію групи різноманітних героїв, знайомих фанатам гри. Це досвідчений найманець Роланд (Кевін Гарт), дика крихітка Тіна (Аріана Ґрінблатт), неконтрольований здоровань Кріґ (Флоріан Мунтяну), дивакувата вчена Танніс (Джеймі Лі Кертіс) і кумедний роботом Клептрап (Джек Блек). Роль Ліліт виконала Кейт Бланшетт.

На жаль, за рівнем екшна стрічка «Бордерлендз» програє більшості блокбастерів останніх років. Безідейний бойовик не рятують ані купа спецефектів, ані засилля CGI, на які пішла левова частина 120-мільйонного бюджету. Якби автори зберегли оригінальний візуальний стиль гри з використанням техніки Sobel operator, яка підкреслює контури персонажів та об’єктів, або взагалі зробили б анімацію замість кіно, це могло б стати оригінальним кроком. Проте маємо типові декорації будь-якого голлівудського космічного екшну, з деякими вкрапленнями технологій та зброї з гри.

БОРДЕРЛЕНДЗ

Рятівним міг би стати гумор. Тим паче, що Кевін Гарт у ролі елітного космодесантника – це вже смішно. Проте його персонаж не так часто жартує, як видає примітивні драматичні спічі, перед тим як безглуздо пожертвувати собою. Джеймі Лі Кертіс весь час з таким виразом обличчя, ніби не розуміє, як вляпалася в це дитяче шапіто. Одна лише Кейт Бланшетт розуміє, що вона робить на проєкті, адже погодилася на нього в часи пандемії, коли вдома на локдауні не знала, куди подіти енергію. Тому в «Бордерлендз» вона хвацько скаче й стріляє, повсякчас пафосно здмухуючи рудий чубчик, що лізе в очі.

Єдиний дійсно смішний персонаж тут, як і у грі – це невмирущий робот Клептреп. Його сороміцькі коментарі про відривання яєць чи закреп з гільз можуть сподобатися підліткам. Проте в українській локалізації замість голоса Джека Блека нам пропонують жарти на кшталт «якщо куля в лоб, то куля в лоб».

Бордерлендз

Фільм «Бордерлендз» вийшов лінивим та примітивним екшном за мотивами популярної відеогри, в якому не лишилося місця ані дорослому контенту (дітям до 13 років все ж рекомендований супровід батьків), ані цікавому сюжету (тут з перших хвилин зрозуміло, хто є хто), ані якісному екшну. Тому дуже вірогідно, що на стрічку чекає фінансовий провал, хіба що фанати гри масово ринуться у кінотеатри.

Найкращі фантастичні фільми 21 століття

Найкращі бойовики 21 століття