Витягти правду на світло. Рецензія на фільм “Привиди у Венеції”

14.09.2023  Новини, Рецензія

Страшні історії позбавляють страхів життя

«Привиди у Венеції» – третій фільм франшизи побудованої з екранізацій детективних романів Агати Крісті, яку розвиває Кеннет Брана, виступаючи в ролі продюсера, режисера та головного героя – Еркюля Пуаро.

Франшизи настільки успішної, що продовження пригод бельгійського детектива випустили в кінотеатри в часи масштабних страйків у Голлівуді, коли через неможливість залучення акторів до реклами стрічок прем’єри відкладають на невизначений час.

Хоча минулу частину – «Смерть на Нілі» – спіткала фінансова невдача, при бюджеті у майже 100 мільйонів доларів вона зібрала в прокаті у часи ковідних обмежень менше 140 мільйонів. А от перший фільм – «Вбивство у “Східному експресі”» за бюджету у 55 мільйонів доларів приніс творцям більше 350 мільйонів касових зборів. «Привиди у Венеції» мають всі шанси на фінансовий успіх, бо і пандемія скінчилася, і потужних конкурентів у кіно нині немає, та й фільм сповнений містикою, а горори зазвичай збирають гарну касу.

Основою для сюжету став роман «Вечірка на Гелловін» про вбивство 15-річної дівчинки Джойс Рейнолдс, котра зізнається, що колись давно бачила злочин на власні очі. Незмінний сценарист Брани Майкл Грін перетворює цю історію на містичну трагедію в Італії. Молода дочка власниці венеційського палаццо Ровени Дрейк Алісія має вийти заміж, але напередодні її коханий Максим раптово відміняє заручини. Розбита горем дівчина впадає в депресивний стан, котрий не в змозі вилікувати лікар, і в один з днів вона просто кидається з вікна у венеційський канал. Розслідування, як такого, не було, оскільки палаццо, в якому мешкає сім’я, давно вважається проклятим.

Привиди у Венеції

Розгадати ж таємницю доведеться Еркюлю Пуаро. Детектива на пенсії подруга-письменниця запрошує відвідати палаццо місіс Дрейк лише для розваги. Адже там планується спіритичний сеансу, під час якого відома медіум Джойс Рейнольдс буде спілкуватися з духом загиблої Алісії Дрейк. Першочергове завдання Пуаро – розкрити аферистку, адже він надає перевагу логіці, а всіх майстрів потойбічного вважає шарлатанами. От тільки спіритичний сеанс обертається такою серією вбивств, у дусі Агати Крісті, що пенсіонер Пуаро, нарешті, ризикує увірувати в бога.

Привиди у Венеції

Акторський склад нового фільму не такий вражаючий, як у минулих частинах. Окрім Кеннета Брани варто відмітити Мішель Єо, в якої після Оскара за «Все завжди і водночас» настав ренесанс у кар’єрі. В «Привидах у Венеції» вона зіграла медіума місіс Рейнольдс. Джеймі Дорнан, якого Брана знімав у своєму «Белфасті», зіграв лікаря, котрий безуспішно лікував Алісію. Ровену Дрейк зіграла Келлі Райллі, яку ви могли бачити у серіалах «Справжній детектив» та «Йеллоустон». А роль коханого Алісії Максима виконав Кайл Аллен («Карта ідеальних дрібниць»).

Привиди у Венеції

«Привиди у Венеції» вийшов якісним переосмисленням класичного твору Агати Крісті. Кеннет Брана та Майкл Грін не стали осучаснювати історію, а, навпаки, дбайливо перенесли події у прекрасну Венецію 1947 року, поєднавши італійські карнавальні традиції та маски зі схожим по духу американським святом Гелловін. Містичні тони і нуарний антураж нічного палаццо під час шторму лише додають саспенсу у традиційне для книжок Крісті сплетіння кохання, ненависті, грошей та образ як мотивів для вбивства. Причому Брана не розкривав акторам технічні моменти сцен, щоб блимання світла, скрегіт балок, ляскання віконниць і все інше викликали в них непідробні реакції в напружених сценах. І все це для поціновувачів похмурих детективів упакували під прекрасний саундтрек від титулованої ісландки Гільдур Ґуднадоттір, яка заробила Оскар за музику для «Джокера».

Привиди у Венеції

Найкращі детективи всіх часів

Найкращі трилери всіх часів