kinowar.com

Воєнну драму «Іній» відібрано до участі у «Двотижневику режисерів» Каннського фестивалю

Воєнну драму «Іній», що створюється за підтримки Держкіно України, відібрано до участі у «Двотижневику режисерів», що проводиться в рамках 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю.

Иней фильм

Про це 20 квітня під час прес-конференції повідомили організатори 49-го «Двотижневика режисерів».

«Двотижневик режисерів» (Quinzaine де Réalisateurs) є незалежною секцією, яка проводиться паралельно з головним конкурсом Каннського кінофестивалю і має на меті допомогти кінематографістам та налагодити зв’язок між режисерами, критиками і глядачами. У рамках цієї секції щорічно представлена програма короткометражних та художніх фільмів, а також документального кіно з усього світу.

Копродукційний проект фільму «Іній» став одним із переможців 8-го конкурсного відбору Держкіно. Стрічка створюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського кіноцентру, телеканалу АРТЕ (Франція) та Польського Кіноінституту. Виробниками є кінокомпанії ІнсайтМедіа/Татофільм (Україна), Studija Kinema (Литва), КіnоЕlektron (Франція) та Donten & Lacroix Films (Польща). Загальна вартість виробництва фільму – 39 млн 900 тис. грн., сума державної підтримки становить 11 млн 480 тис. грн.

У стрічці «Іній» знялися зірки світового кіно Ванесса Параді, Анджей Хира та інші.

За сюжетом, молодому литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити справжню окупацію і війну. Реальність виявляється набагато жорсткішою, порівняно з романтичними уявленнями юнака.

Зйомки фільму відбувалися в районах, наближених до зони проведення АТО: місцеве населення та військові сприяли знімальному процесу, наповнюючи картину автентичною правдою прифронтового життя. 

Впливове західне видання Libération внесло «Іній»  до 20 фільмів, задля яких варто відвідувати кіно в 2017 році, поряд з новими стрічками Мартіна Скорсезе, Філіпа Гарреля, Лава Діаса та інших.

Після оголошення про відбір «Інію» до «Двотижневика режисерів» український продюсер стрічки Олена Єршова зауважила: «Це надзвичайно втішна новина не лише для авторів і продюсерів «Інію». Це важлива знакова подія для всієї держави. На одному з найпрестижніших кінематографічних майданчиків демонструватиметься фільм  про нашу війну, практично повністю знятий в Україні за фінансової участі Держкіно, з проникливими документальними монологами реальних військових – учасників бойових дій, яких ми плануємо привезти на презентацію фільму в Канни. Шарунас Бартас створив дуже глибокий екзистенційний і філософський фільм. Ще хочу відзначити роботу українського художника-постановника фільму Олега Дориченка, зображувальна довершеність кожного кадру – це значною мірою його заслуга.

Реакція Ігоря Гуськова, радника «Двотижневика режисерів», є дуже показовою: «Фільм Шарунаса Бартаса, можна сказати, вразив членів нашого відбіркового комітету. Таких картин про Україну й з України ми раніше не бачили. Сергій Лозниця у фільмі «Майдан» показав український народ як вершителя своєї долі, в новій картині Шарунаса Бартаса український народ віднаходить голос. Для мене сам акт проговорювання героями фільму якихось очевидних речей зрештою стає свідоцтвом неочевидного для деяких: свою свободу відстоює українська нація».

Генеральний продюсер кінокомпанії Інсайт Медіа, Володимир Філіппов сказав: «Я сподіваюся, що фільм Шарунаса Бартаса «Іній» буде гідно відзначений в Каннах, і даний старт дозволить донести правду про українську війну європейським глядачам, яким важливо зрозуміти, що наші бійці відстоюють свободу і цілісність всієї Європи, і це не чужа війна».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав творців фільму і зазначив: «Участь фільму «Іній» у «Двотижневику режисерів» є надзвичайно важливою для України подією не лише з кінематографічної точки зору. Це неймовірно сильне художнє висловлювання режисера Шарунаса Бартаса про війну, яка триває на сході нашої держави, і яка не залишить байдужими глядачів стрічки. Фільм створений у спільному виробництві європейських країн в рамках стратегії Держкіно щодо інтеграції української кіноіндустрії в загальноєвропейську. Участь цієї картини в «Двотижневику режисерів» демонструє успішність обраного шляху».

 

Шарунас Бартас – культовий європейський митець, один із найславетніших литовських кінорежисерів народився в м. Шауляй в 1964 році. Закінчив ВДІК (1991), майстерня Іраклія Квірікадзе. У 1989 заснував студію «Кінема» – першу незалежну кіностудію у Литві. У країні, яка повернула собі незалежність, «Кінема» стала своєрідним центром кіноруху.

У 2015 році фільм Шарунаса Бартаса «Миру нам у наших снах» демонструвався у рамках секції  «Двотижневик режисерів» Каннського міжнародного кінофестивалю.

 

Ванесса Параді (Vanessa Paradis) – французька співачка, актриса і фотомодель.  У 1989 році Ванесса дебютувала в кіно, зігравши головну жіночу роль у фільмі «Біле весілля» Жана-Клода Бріссона. У 1995 році вона з’являється на екранах у фільмі «Еліза» Жака Беккера разом з Жераром Депардьє. Її партнерами по зйомках також були Жан Рено, Жан-Поль Бельмондо і Ален Делон.

Ванеса Параді

Анджей Хира – славетний польський актор, знайомий українському глядачеві роллю в фільмі Анджея Вайди «Катинь». Знімався також у фільмах «Ми всі Христи» (2006), «Самота в мережі» (2006) та інші.

 

Коментарі