kinowar.com

Кіно та фотовиставка «Будь собою»: у Києві пройде інклюзивний фестиваль «Єврофест: кіно для кожного»

З 5 по 11 грудня у київському кінотеатрі «Жовтень» вперше відбудеться «Єврофест: кіно для кожного» – кінофестиваль європейських фільмів, створений для підвищення толерантності та рівності в українському суспільстві, а також розширення можливостей дозвілля для людей з інвалідністю. В рамках фестивалю також буде представлена фотовиставка «Будь собою» від київської барахолки Кураж Базар.

На фестивалі будуть показані 8 європейських кінохітів – тріумфаторів європейських фестивалів. Всі вони торкаються різних аспектів інклюзивності – віку, раси, гендеру, сексуальної орієнтації, тощо.

«Єврофест» організовано за підтримки програми Сulture Bridges, яка фінансується Європейським Союзом в межах впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Фільми демонструються мовою оригіналу із субтитрами. Два фільми з програми, «Чемпіони» та «Портрет дівчини у вогні», будуть показані з тифлокоментарем (додаткова аудіодоріжка, яка пояснює, що відбувається у сценах фільму, для людей з порушенням зору) та адаптованим субтитруванням (текстова доріжка, що супроводжує фільм написами у нижній частині екрану для людей з порушенням слуху).

Чемпионы

Фільмом відкриття стане іспанська комедія «Чемпіони». За сюжетом, тренер з баскетболу, засуджений до громадських робіт, отримує завдання зробити чемпіонів з команди людей з ментальними порушеннями. Стрічка Хав’єра Фессера стала тріумфатором іспанського «Оскара» – національної премії Гойя: із 11 номінацій фільм було відзначено у трьох категоріях – за найкращий фільм року, найкращу пісню та найкращого актора-дебютанта. Фільм представить Павло Замостьян, заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні.

Портрет дівчини у вогні

З програми Каннського кінофестивалю на «Єврофесті» покажуть французьку стрічку «Портрет дівчини у вогні» з Адель Енель («Хепі-енд») та Ноемі Мерлан («Полуничка»). Історична мелодрама Селін Сьямма розповідає про кохання двох жінок у Бретані кінця XVIII століття. На Лазуровому березі фільм отримав нагороду за найкращий сценарій і Queer Palm, яка присуджується найкращим фільмам на ЛГБТ-тематику. Стрічку представить програмна аналітикиня UNFPA Україна Наталія Кошовська.

Робота без авторства

«Робота без авторства» Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка – німецька драма, заснована на біографії німецького художника Герхарда Ріхтера. Дитинство Ріхтера припало на нацистські роки, що вплинуло не тільки на його життя, але і на його творчість. Стрічка автора драми «Життя інших» була вперше показана у конкурсній програмі Венеціанського кінофестивалю, де отримала премію молодіжного журі. Фільм був номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою і найкращу операторську роботу.

Данію у програмі фестивалю представляє соціальний трилер «Сини Данії». Події стрічки розгортаються у 2025 році – після теракту, влаштованого вірогідно ісламістами, країна переживає злет ультраправих партій. Аби не допустити приходу до влади одіозного політика, кілька молодих мусульман об’єднуються заради його вбивства. Режисер «Синів» Улаа Салім – син біженців з Іраку, який народився у Копенгагені; стрічка заснована на його власному досвіді міжнаціональної ворожнечі. Презентує фільм Світлана Малишева, активістка, протягом трьох років координувала проект Фестиваль Рівності, організаторка Equality short and documentary film fest.

Головні герої трагікомедії «Зимові мухи» – двоє непосидючих хлопців-підлітків, які вирушають у непросту подорож; зрештою вона перетворюється на історію про дорослішання, сповнену імпульсивності, нестримності та невинності. Світова прем’єра стрічки спільного виробництва Чехії, Словаччини, Польщі, Словенії та Франції відбулася на міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де Олмо Омерзу отримав премію як найкращий режисер. Перед показом фільм представить Наталія Бородчук, керівниця проектів соціальної політики ЮНІСЕФ в Україні.

Документальне кіно у програмі фестивалю представляє «Обскуро Бароко» Евангелії Краніоті – мрійлива кінопоема, в центрі якої Луана Муніс (1961-2017), трансгендерна активістка з Бразилії. Події розгортаються у Ріо-де-Жанейро, із його політичними конфліктами та карнавалами, де трансформації тіл більше не визнають гендерних розмежувань. Фільм спільного виробництва Греції та Франції був відзначений призом журі «Тедді» на Берлінському кінофестивалі.

Також на фестивалі покажуть чорні комедії «Зжерті левами» (Велика Британія), його представить Олег Полозюк, юрист, адвокат, співробітник Національної Асамблеї людей з інвалідністю, та «Лайко: Ром у космосі» (Угорщина), який представить Петро Русанєнко, актор, продюсер та громадський активіст ромської національності, та Богдан Бенюк, український актор театру і кіно.

З нагоди фестивалю у кінотеатрі «Жовтень» також пройде виставка фотопроекту «Будь собою» від київської барахолки Кураж Базар. У ньому поєдналися 46 різних історій і головна його мета – допомогти людям знайти свою історію з-поміж інших. Полюбити й прийняти себе та оточення. Фотопроект створено за участі фотографів Романа Пашковського, Сергія Сараханова, Дарії Шрамко та Ксенії Каргіної.

Після закінчення фестивалю активісти та керівники кіноклубів зможуть провести покази фільмів «Єврофесту» у своєму місті в рамках проекту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа», для цього потрібно буде подати заявку на сайті.

Партнери: Австрійський культурний форум у КиєвіЧеський центрДанський інститут культуриФранцузький інститут в УкраїніGoethe-Institut в УкраїніБританська Рада в УкраїніГрецький Фонд КультуриПосольство Угорщини в Україні,
Італійський Інститут Культури в УкраїніПольський Інститут у Києві

Медіапартнери: The Village УкраїнаХмарочосMoviegramPlatfor.maТиждень

Коментарі