kinowar.com

Бути героєм – це вибір. Рецензія на фільм «Мирний-21»

 24.02.2023  Новини, Рецензія

– А це що таке?
– Це гімн твоєї країни.

В український прокат вийшов новий фільм Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21», воєнний екшн з елементами детективу на основі реальної історії. В центрі сюжету – події початку російської агресії 2014 року, коли сепаратисти та російські спецслужбісти намагалися змусити Луганський прикордонний загін зрадити присягу.

Це вже третій воєнний екшн для Сеітаблаєва після «Хайтарми» про Другу світову та «Кіборгів» про захисників Донецького аеропорту. «Коли я почув історію луганських прикордонників, то спершу не повірив», – говорить режисер. І його легко зрозуміти, адже у 2014 році багато силовиків у нині окупованих регіонах не просто не чинили опору загарбникам, вони почасти переходили на сторону ворога.

Коли ж виявилося, що події реальні, а колишній командир загону Сергій Дейнеко навіть очолив Державну прикордонну службу, Сеітаблаєв загорівся ідеєю нового фільму. Стрічку знімали протягом 2021 року у Василькові та Києві. Вийти в прокат вона мала у квітні 2022 до Дня прикордонника, але завадило нове вторгнення росіян.

фільм про російсько українську війну

У 2014 році Сеітаблаєв зустрів новину про напад розгубленим у Сімферополі. У 2022 році вторгнення вже не було несподіваним, і Ахтем, як і багато членів знімальної групи, вступив у ряди оборонців України. Тож на прем’єрі він був не лише у якості режисера, але й пресофіцера ТрО.

Так само готовими дати відсіч ворогу виявилися й герої фільму «Мирний-21». Допоки навколо розвалювалися звичні інститути державної влади, а сепаратисти одну за одною захоплювали адміністративні будівлі у місті, прикордонники продовжували нести службу, захищати кордон і готувалися до неминучого нападу на свій штаб. Ще маючи примарну надію, що з Києва надійдуть розпорядження.

фільм україна росія війна

Бюджет стрічки, знятої за підтримки Держкіно, склав трохи більше 31 мільйона гривень. Це, звичайно, не йде ні в яке порівняння з майже 50-ти мільйонами гривень бюджету «Кіборгів» у 2017 році. Спроби показати масштабні бої у «Мирному-21» виглядають відверто непереконливо.

Співсценаристом та військовим консультантом стрічки виступив Анатолій Коцюрба. Бойові сцени вочевидь намагалися втримати на межі правдоподібності й кінематографічності. Стріляють тут дійсно завзято й красиво, хоч не обійшлося й без прийомів з бойовиків 90-х, коли герої вбивають ворогів одним пострілом навмання й бігають поміж кулями. А от логіку у діях бійців краще не шукати, за постановкою бойових сцен «Мирний-21» явно програє недавньому фільму «Снайпер. Білий ворон».

Є за що дорікати й сценаристам Ярославу Ярішу («ЕКС») та Сергію Касторних («Як там Катя?»). Наприклад, за сцену пологів, яка стає справжнім кліше у вітчизняному кінематографі. «Не можна просто так взяти й зняти українське кіно про війну без пологів у кадрі», – пожартувала одна з глядачок після показу, вочевидь натякаючи на «Клондайк» і «Бачення метелика», в яких сценаристи також вирішили заримувати в кадрі пологи й війну, як життя та смерть, і заодно додати драми.

Не все гладко й з героями стрічки, зібравши обойму харизматичних акторів автори ввіряють їм напрочуд нерозкритих персонажів. З діалогів ми майже не розуміємо їхніх історій, а ті, що є, подаються примітивно.

фільм Ахтема Сеїтаблаєва

Роль начальника загону виконав Андрій Самінін, який працював разом із Сеітаблаєвим над «Хайтармою». Його заступника зіграв Андрій Мостренко, котрий разом з іншим виконавцем – Романом Ясіновським, здається, не знімали форми з минулої своєї роботи у стрічці «Снайпер. Білий ворон», настільки вони органічні у ролі військових. Персонаж Ясіновського, схожий на спецпризначенця, виявився найбільш дотепним з усього загону. Жаль, що його екранний час не корелює з глибиною розкриття героя.

Найбільш продуманим вийшов персонаж Максима Девізорова («Номери») – мажор, котрого на службу влаштував багатий батько, щоб відмазати сина після інциденту з водінням у нетверезому стані. Ще одного прикордонника зіграв Павло Лі («Тіні незабутих предків»), котрого у березні 2022 року російські загарбники вбили у Ірпені.

актор Павло Лі

Ролі основних антагоністів дісталися Олексію Тритенко («Мій милий дім») й Євгенію Черникову («Номери»). Не те щоб якась із цих ролей стала знаковою в кар’єрі виконавців, хоча саме негідники зазвичай виходять найбільш небанальними у подібному кіно.

А от що авторам фільму «Мирний-21» точно вдалося – це показати хаос, непевність і недовіру початку 2014 року. За словами Сеітаблаєва – цей фільм саме про довіру. «Як жахливо, коли вона зникає, як важко вона набувається, і як добре, коли вона є», – пояснював режисер свій задум.

І цим його стрічка вирізняється з-поміж інших фільмів про нашу війну. Тут майже не дають місця однозначним негідникам, яких ми звикли бачити в подібному кіно, і яких можемо легко вгадати за виразним російським акцентом. Натомість вчорашній колега з СБУ може виявитися колаборантом завтра і рятівником післязавтра. Мотивації та вчинки персонажів і взаємозв’язки між ними подекуди перетворюють картину Сеітаблаєва на свого роду детектив.

фільм Ахтема Сеїтаблаєва

Фільм «Мирний-21» вийшов кепським з точки зору екшну, лишає нерозкритими сценарні зачіпки, робота зі звуком відверто не дотягує до сучасних стандартів, а закадрове озвучення російської мови замість субтитрів викликає подив. Проте стрічка Сеітаблаєва не малює світ довкола чорно-білим і гарно передає відчуття часу і місця, в який потрапили люди в Криму і східних регіонах України у 2014 році. Коли руйнуються звичні порядки, колишні колеги можуть виявитися ворогами, а рідні та знайомі – зрадниками, тоді працюють тільки особисті зв’язки.

Реальна історія в основі картини – той рідкісний момент, коли патріотична бравура на екрані виявляється незайвою. Це кіно показує як вірність побратимам і присязі слугують якорем для героїв, які дбають про щось більше за себе та родину. Вони свідомо обрали воювати за нашу незалежність, і стали до бою не 24 лютого 2022 року, а на вісім років раніше.

P.S. Як і під час прокату «Кіборгів», творці стрічки «Мирний-21» вирішили підтримати українських бійців у співпраці з фондом «Повернись живим». 10 гривень з кожного купленого квитка перерахують на проєкт «Довгі РУКи ТрО», що передбачає забезпечення розвідувально-ударними комплексами зі 120-мм мінометами територіальної оборони, в першу чергу – 111-ої окремої бригади Луганської області.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі українські фільми 2022 року

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі