kinowar.com

Взаємодія мистецтва та кіно

Мистецька індустрія, зокрема оффлайнова, представлена різноманітними виставками та подіями, любить надихатися кіно. Ця сфера дає невичерпну кількість джерел, на основі яких можна творити яскраві новаторські проєкти, а завдяки фанатам кіно можна завжди розраховувати на прихильну аудиторію. 

Останні десятиліття у світі триває переосмислення простору музею та перетворення його з законсервованого місця експозиції нерухомих предметів на місце, в якому можна пізнавати світ біль цілісно, чуттєво, не тільки очима. І саме сфера кіно ідеально надається для втілення цього нового формату. «Музеєфікація» кіно з його відеозаписами, саундтреками, реквізитом, якого можна доторкнутися, костюмами, які можна навіть приміряти, технічними засобами, спогадами, фотографіями – а головне, самою ідеєю перформансу, зафіксованого в кінофільмі, вже перетворює застиглий простір на щось зовсім нове.

Музеї досліджують кіно як вид мистецтва – і разом із ним переосмислюють самі себе, експериментують, втілюють інноваційні рішення та вчаться відкриватися світу по-новому.

Разом з куратором компанії Amuseum Андрієм Качурою зібрали кілька прикладів такої взаємодії з України та світу – і готові ними ділитися.

музейний проєкт «Польоти уві сні та наяву», присвячений культовому фільму Романа Балаяна

Днями в Довженко-Центрі відкрився музейний проєкт «Польоти уві сні та наяву», присвячений культовому фільму Романа Балаяна. Куратором виставки виступив Андрій Алферов. Фільм вважають справжнім портретом епохи: він зображує життя міського середнього класу в часи занепаду тоталітарної імперії, це маніфест безладної інтелігенції. «Польоти уві сні та наяву. Виставка» досліджує не тільки кінострічку, але й епоху, в яку вона створювалася.

Проєкт поєднує образи з фільму з сучасними мультимедійними рішеннями, зокрема, масштабною відеомузичною інсталяцію «Шістдесяті». В експозиції зібрані свідчення очевидців тієї епохи, фотографії, документи, фільми, тексти, думки мистецтвознавців та мистецькі інсталяції. Вони розкривають водночас і внутрішній стан головного героя фільму, і всю епоху «брежнєвського застою».

Тіні забутих предків

Інша культова картина – «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова – знайшла своє музейне втілення кілька років тому. У 2016 в Мистецькому Арсеналі за ініціативи кінознавця Андрія Алферова відбулася однойменна виставка, реалізована компанією Amuseum. Куратором виставки виступив Павло Гудімов. Проєкт ставив на меті не лише дослідити історію створення стрічки, але й відтворити її внутрішній всесвіт та зрозуміти – де в ній художній вимисел, а де – втрачена реальність.

В експозиції представили розкадрування Параджанова, досі невідомі роботи художника стрічки Георгія Якутовича, архівні фотографії, роботи сучасних художників. Творці виставки організували й експедиції на Гуцульщину, щоб розпитати учасників та свідків зйомок про створення картини. Це масштабне дослідження розповідало не тільки про фільм у контексті світового кінематографу, але й про його місце в загальнокультурному контексті. 

Розділові наживо

Але не завжди кіно стає відправною точкою для мистецького проєкту. Іноді все відбувається навпаки. Так, минулого року вийшов фільм-концерт «Розділові наживо» режисера Вадима Ількова – екранізація перфомансу «Розділові», створеного на основі книги Сергія Жадана «Вогнепальні й ножові». Як зазначали автори, перформанс досліджує поезію через музику та візуальні образи, звертаючи увагу на ритми та інтонації.

Фільм «Розділові наживо» знімали 11 операторів, і він став прискіпливим спостереженням процесу творчості. Та більше того – картина надихнула виставку-інсталяцію, представлену навесні цього року в Музеї Тараса Шевченка. Вона складалася з перформансу «Словом» та інсталяції «Розділові» й поєднувала сучасну поезію, музику, візуалізацію та сценічне дійство. Організатори зосередилися на дослідженні абстрактного через поетичні тексти.

Ціна правди

Іноді кінофільм ініціює цілу низку досліджень на пов’язані теми. Так, українсько-польсько-британська стрічка «Ціна правди», що розповідає про подорож британського журналіста Гарета Джонса в радянську Україну часів Голодомору, потягнула за собою кілька історичних проєктів. Одним з них стала виставка «Гарет Джонс. Щоденники», що передувала виходу фільму в український прокат. Куратором виставки виступили Андрій Качуро та Анастастасія Гайдукевич-Качуро з компанії Amuseum.

Експозиція зосереджувалася на персоні журналіста, проте через переклади щоденників, його власні та архівні фото та свідчення сучасників представляла цілий зріз історії України. Виставка розповідала вустами безпосередніх свідків про Голодомор та реакцію світу на повідомлення з України, що надзвичайно перекликалося із сучасним світом пост-правди.

музей Cinema Paradiso на Сицилії,

У світі подібні інтеграції та взаємопроникнення теж не дивина. Як один з найстаріших прикладів можна загадати музей Cinema Paradiso на Сицилії, присвячений фільму «Новий кінотеатр “Парадізо”». Італійська стрічка режисера Джузеппе Торнаторе 1988 року завоювала кілька найвищих нагород, зокрема, «Оскар», приз Каннського кінофестивалю та премію BAFTA. 

Фільм майже цілком знімався у містечку Палаццо Адріано, і саме там ще у 90-х роках відкрився музей. В експозиції – фотографії, кіноафіші, старі стільці з кінотеатру, велосипед одного з героїв та інший реквізит, який можна роздивитися в супроводі саундтреку. А в самому місті можно навіть пройтися спеціальним маршрутом по локаціях, де відбувалися зйомки.

музей Гаррі Поттера в Лондоні

Звісно, одним з найбільш відомих прикладів кіномузеїв є музей Гаррі Поттера в Лондоні, відкритий у павільйонах студії Warner Bros., де знімали всі 8 фільмів Поттеріани. Відвідувачі можуть дізнатися, як створювалася сага від найпершого фільму: музей розповідає про побудову декорацій та спецефекти, роботу знімальної групи – від акторів до костюмерів, художників та каскадерів. 

В експозиції, звісно, можна роздивитися справжній реквізит, що використовували в фільмах, а ще – макет 16-метрового замку, в якому знаходилася головна школа магії Хогвартс. Музей Гаррі Поттера представляє десятиріччя створення всесвіту Поттеріани.

Game of Thrones Studio Tour

Відкриття одного з найновіших музеїв кіно анонсувала компанія НВО. Наступного року біля Белфаста, Північна Ірландія, на території студії  Linen Mill відкриється інтерактивний Game of Thrones Studio Tour. Організатори обіцяють відвідувачам неймовірний досвід: побачити на власні очі повністю оформлені декорації фентезійної саги з автентичними костюмами та зброєю. Глядачі побачать кілька найважливіших локацій, зокрема, Стіну та замок Вінтерфелл

Експозиція розповідатиме про створення світу культового серіалу «Гри Престолів», дозволить гостям зазирнути за лаштунки кінопроцесу, подивитися на роботу креативної команди та дізнатися більше про те, як народжується кіно.

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі