kinowar.com

Володар “Золотої пальмової гілки” Канн фільм “Паразити” на 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі

У позаконкурсній програмі ювілейного ОМКФ буде показаний переможець 72-го Каннського кінофестивалю

Фільм “Паразити” південнокорейського режисера Пон Джун Хо став чи не найобговорюванішою стрічкою 72-го Каннського кінофестивалю і отримав там “Золоту пальмову гілку”. Після показу глядачі влаштували фільму 15-хвилинну стоячу овацію. Фільм також отримав найвищу оцінку в традиційному рейтингу кінопреси від журналу Screen Daily. Українська прем’єра трагікомедійного трилера відбудеться на ювілейному 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі у програмі “Фестиваль Фестивалів”.

Картина “Паразити” описує життя сім’ї аферистів, які хочуть нажитися на заможних людях. Критики стверджують: фільм може нагадати минулорічного каннського лауреата “Сімейну справу” та “Палаючого”, який отримав у 2018 році приз ФІПРЕССІ у Каннах, але лише на перший погляд. Насправді “Паразити” – це соціальна драма з неймовірним сюрреалістичним сюжетом, який при цьому виглядає досить правдоподібно.

Паразити

За сюжетом, сім’я Кі Тека живе в напівпідвалі і перебивається мізерними заробітками, збираючи упаковки для піци. Ситуація змінюється, коли старшому синові пропонують високооплачуваний підробіток репетитором. З допомогою сестри він робить фальшиві документи про освіту та приходить до розкішного маєтку заможного бізнесмена. Справивши гарне враження, старший син дізнається про ще одну відкриту вакансію, і у нього з’являється дуже незвичайний план з працевлаштування сестри.

Як охарактеризував свій фільм сам режисер, це “комедія без клоунів і трагедія без злодіїв”. Через сатиру та гротеск Пон Джун Хо піднімає важливі теми взаємозалежності між нижчою і вищою соціальними верствами суспільства. Режисер відомий своїм вмінням зачаровувати глядача та розсовувати межі жанрів. Від стрічки до стрічки він порушує питання соціального розшарування і несправедливості в сучасному світі. Його унікальний стиль – це поєднання іскрометного гумору, граничного драматизму і моторошного саспенсу.

Паразити

Пон Джун Хо вважається одним з кращих сучасний корейських та світових кінорежисерів. На його рахунку 7 повнометражних фільмів, які були відмічені номінаціями та нагородами на міжнародних кінофестивалях, зокрема у Каннах, Сан-Себастьяні. Цьогоріч Пон Джун Хо вперше завоював найвищу нагороду Канн і це перше “золото” для Південної Кореї за всю історію фестивалю. Глядачам режисер знайомий за такими фільмами, як “Окча”, що була номінована на “Золоту пальмову гілку” у 2017 році, та бойовик-антиутопія “Крізь сніг” з Тільдою Свінтон та Крісом Евансом в головних ролях.

У широкий український прокат трагікомедію “Паразити” випустить кінокомпанія “Артхаус Трафік” вже 1 серпня.

Нагадуємо, що ювілейний 10-й Одеський кінофестиваль відбудеться 12-20 липня.

Коментарі