kinowar.com

Володар перснів: Персні влади – 1 серія

 03.09.2022  Новини, Рекап

Хейтери зараз розділяться на дві групи: перша – “ми нікого не хейтіли, ми від початку знали, що це буде круто”; друга – будуть казати, що все погано, щоб не відбувалося у серіалі. Але загалом ми ще раз впевнились у правилі “завжди потрібно давати людям шанс”. Звісно, Amazon може зробити поганий (або недостатньо хороший) серіал зі всесвіту “Володаря кілець”. Але спочатку варто побачити, а вже потім казати, наскільки все добре чи погано.

У день великої прем’єри вийшло два епізоди сезону. Ми будемо розбирати їх один за одним. Так чи інакше, вже можна сказати, що побоювання щодо “невідомо куди пішов весь бюджет” та “осквернять святиню” не справдилися. Масштаб проєкту серйозний, підхід передбачає побудову довгострокового зв’язку з глядачем, атмосфера на рівні, а щодо канону – тут ми залишимо простір для обговорення тим, хто вважає, що саме канон є чимось, за чим варто спостерігати на предмет збереження. Реакції після перших двох серій доволі одностайні – рідкісний випадок, коли думка критиків та глядачів співпадає майже повністю. Чи стане серіал настільки ж культовим, як стрічки Джексона – покаже лише час. Але спробувати точно варто.

серіал Володар перснів

Увага! Стаття містить спойлери 1 серії серіалу “Володар перснів: Персні влади”. Якщо ви хочете переглянути цей епізод, краще відкласти цю статтю.

Перша серія, як завжди буває у проєктах такого масштабу – рекогностування. Авторам потрібно показати, хто є хто, які є племена, які є основні дійові особи, що передувало поточним подіям. Тому шалених поворотів у першій серії навряд чи варто було очікувати. Це лише демонстрація ландшафту, розміщення дійових осіб.

У центрі розповіді, схоже, буде Ґаладріель. Звісно, сюжетних ліній буде дуже багато, але саме цій ельфійці була виділена максимальна кількість ефіру. Її брат загинув у боротьбі з Сауроном, тепер його клятва знищити це зло стала її клятвою. Настільки серйозною, що вона із загоном ельфів йшла на дальню північ декілька десятків років, щоб наздогнати втілення зла, а пізніше відмовилась від найвищої благодаті для ельфів – не захотіла відпливати в ельфійський рай, щоб не мучитися там вічно з думками про те, що зробила недостатньо.

серіал Володар перснів

І це підіймає гарне питання стосовно концепції раю загалом. Вічне блаженство гарно виглядає тільки на картинках. Якщо ти будеш слухати найкращу пісню ельфів у найкращому місці для ельфів, то перші кілька годин ти й насправді будеш у захваті. Але що робити потім? То ж не дивно, що Ґаладріель, тверезо оцінюючи “ельфійську Вальгаллу” та її обмеження, розуміє, що битися зі злом у Середзем’ї, щонайменше, цікавіше. І вона відмовляється від входу до раю задля продовження пошуків того, хто вбив її брата та потенційно є головним злочинцем у Середзем’ї.

Ще один давній ельфійський знайомий з трилогії Джексона – Елронд (якого у фільмах грав Г’юго Вівінг), тільки куди більш юний. Він є добрим другом Ґаладріель, а тому намагається дбати про неї майже у тій самій манері, у якій він дбав про свою доньку Арвен (Лів Тайлер) у перших трьох фільмах про Середзем’я. Він вважає бунтарство недоцільним, а тому заклик Ґаладріель щодо поновлення пошуку Саурона в його системі координат є контрпродуктивним. Втім, ельфам доведеться впевнитись у тому, що Ґаладріель була права.

серіал Володар перснів

Люди, принаймні у першій серії, показані як не варті довіри дикуни, за якими потрібно постійно наглядати. Саме цим і займається ще один ельф, який також буде одним з головних героїв серіалу, Арондір. Він є одним з ельфійських вартових у межах місії по спостеріганню та виявленню можливих загроз у Середзем’ї. Він підозрює кожного з роду людей у приховуванні важливої інформації і недовірливо ставиться до їх свідчень. Втім, його серце захопила одна з жінок села (і це взаємно). Коли надходить звістка про те, що ельфійський король вважає війну завершеною, і вартові повинні повернутися додому, він йде попрощатися з нею. Але випадок надає їм шанс бути разом довше, коли вони бачать корову, що вражена загадковою отрутою. Щоб побачити, як вона отруїлась, вони йдуть до місця, де вона паслась. І бачать велику пожежу у одному з селищ…

серіал Володар перснів

Щось палаюче пронеслось над світом Середзем’я, ми бачили цю сцену у трейлері. Це бачили люди, ельфи, гобіти… хутроногі істоти, що живуть у своєму дуже обмеженому як фізично, так і у переносному значенні, світі, намагаючись не виходити за його безпечну зону. Але є серед них одна, якій не байдуже, що приховує світ навколо – Еланор «Норі» Брендіфут. Чесно кажучи, найменш цікавий персонаж для нас, але її також буде багато. І саме вона спостерігає дуже ефектну сцену наприкінці серії, коли це “щось палаюче” нарешті дістається землі – у величезному палаючому кратері лежить… людина? Гобіт? Щось середнє? Це ми з’ясуємо у наступній серії.

Вступ до головного проєкту Amazon став дуже вдалим. Тут присутні і епічність, і атмосфера, і масштабність, і при цьому автори не забувають поступово відкривати перед нами історію широкими мазками. Можливо, окремі діалоги та деякі випадки акторської гри не назвеш довершеними, але в цілому це саме той світ, до якого ми звикли під час перегляду трилогії Пітера Джексона. І якщо студії вдасться розвинути цей створений базис, то серіал має великі шанси на те, щоб стати чимось помітним.

серіал Володар перснів

Володар перснів: Персні влади

1 сезон, 1 серія
Тінь минулого (Shadow of the Past)

Режисер Хуан Антоніо Байон
Сценарій Дж. Пейн і Патрік МакКей

У ролях:
Морфідд Кларк — Ґаладріель
Роберт Арамайо — Елронд
Овейн Артур — Дурін IV
Максим Белдрі — Ісілдур
Назанін Бон’яді — Бронвин
Ізмаель Круз Кордова — Арондір
Чарльз Едвардс — Келебримбор
Ленні Генрі — дорослий гобіт
Маркелла Кавена — Еланор «Норі» Брендіфут
Саймон Мерреллс — Тревін
Софія Номвете — Діса
Меґан Річардс — допитливий гобіт
Чарлі Вікерс — Галібранд
Бенджамін Вокер — Ґіль-ґалад
Деніел Вейман — Незнайомець

Дата показу – 2 вересня 2022 року

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.